Ruptura testiculara - simptome, diagnostic, tratament

Ce este ruptura testiculara

Ruptura testiculara este o urgenta medico-chirurgicala ce afecteaza persoanele de sex masculin si consta in ruptura membranei sau sacului testicular (scrot). Ruptura testiculara poate aparea in diverse contexte: lovitura testiculara, penetratii, traumatisme prin zdrobire etc.

Testiculele - anatomie si fiziologie

Testiculele sunt doua organe pereche cu structura si functie endocrina: acestea sunt responsabile de producerea hormonilor si a spermei. Testiculele sunt invelite de scrot, o structura sub forma de sac ce este vizibila din exterior si care protejeaza testiculele.

Intre scrot si testicul exista mai multe structuri invelitoare precum albugineea, insa nu exista muschi sau structuri osoase, ceea ce face testiculele sa fie usor de lezat si relativ fragile.

In ruptura testiculara nu se rupe glanda propriu-zisa de cele mai multe ori, ci scrotul si albugineea invelitoare.

Prevalenta

Orice persoana de sex masculin poate experimenta o ruptura testiculara.

Este mai frecventa insa in randul adolescentilor si tinerilor ce practica un sport. Desi leziunile si traumatismele testiculare sunt frecvente, ruptura testiculara este mai rar produsa.

Cauze

Ruptura testiculara apare in urma traumatismelor directe sau indirecte, fiind nevoie de o forta de aproximativ 20 de kg pentru ca ruptura sa survina.

Cele mai comune cauze ale rupturii testiculare includ:
• Muscatura de animal
• Traumatismele prin impuscare
• Cazaturile sau accidentele rutiere ce duc la traumatism prin zdrobirea testiculelor
• Lovituri directe, cu pumnul sau piciorul, la nivelul scrotului; frecvent intalnite in cadrul sporturilor de contact sau agresiunilor fizice
• Obiecte ce lovesc scrotul cu o viteza mare: mingi in timpul unui sport de echipa
• Injunghiere

Semne si simptome

Ruptura testiculara va cauza durere severa si tumefiere la nivelul scrotului.

Acestea apar brusc, imediat dupa traumatism sau in primele ore in functie de mecanismul de producere. Poate fi asociata si echimoza sau vanataia, iar durerea va fi amplificata de palparea scrotului si anumite pozitii.

Durerea si tumefierea scrotala sunt semne intalnite si in alte traumatisme testiculare, insa ruptura trebuie intotdeauna luata in considerare in procesul diagnostic.

Diagnostic

Daca experimentati orice fel de traumatism testicular in urma caruia apare durere sau alte semne, apelati la ajutor medical. Orice leziune testiculara trebuie investigata si diagnosticata de catre un medic urgentist, generalist sau urolog.

Medicul cu care intrati prima data in contact va va pune cateva intrebari in legatura cu semnele si simptomele, dupa care va face un examen obiectiv al zonei scrotale si pelvine. Istoricul si contextul in care a aparut durerea pot fi foarte importante pentru diagnostic.

Dintre examinarile paraclinice, ecografia testiculara va oferi informatii mai mult decat suficiente si care permit diagnosticul de certitudine.

Medicul va aplica un strat de gel pe tegumentul scrotal, urmand sa aplice sonda de ecografie la acest nivel. Ecografia se va realiza bilateral pentru a avea imagini de referinta.

In cazurile mai difficile in care traumatismul a atins mai multe structuri poate fi nevoie de un RMN. Medicul poate face si un examen de urina pentru a exclude infectiile urinare concomitente.

Diagnostic diferential

Durerea si tumefierea scrotului sunt simptome comune mai multor tipuri de traumatisme testiculare dar si unor patologii organice.

Astfel ruptura testiculara trebuie diferentiata de alte afectiuni precum:

Daca dezvoltati durere sau tumefiere si nu puteti corela o cauza precisa, mergeti la un medic cat mai curand. Ruptura testiculara este o urgenta si nu poate fi tratata in lipsa diagnosticului precoce.

Tratament

Tratamentul de electie in cazul acestui traumatism este interventia chirurgicala.

Tratamentul chirurgical are drept scop:  controlul hemoragiei, repararea rupturilor si anastomoza structurilor, indepartarea tesutului ce nu poate fi pastrat.

Daca testiculul nu a fost lezat in profunzime, functia acestuia ar trebui sa ramana normala in urma interventiei.

Medicul urolog este cel care realizeaza operatia, medicul chirurg pediatru in cazul copiilor.

Pasii operatori sunt, in mare, urmatorii:

In cazurile mai putin favorabile, testiculul rupt nu poate fi reparat si trebuie indepartat.

Preventie

Pentru a reduce riscul de traumatisme testiculare si implicit de ruptura testiculara, incercati sa:

Recuperare si prognostic

Recuperarea este variabila intre pacienti. Aceasta poate dura cateva saptamani pana la cateva luni.

In perioada de recuperare, medicul va va sugera sa:

Chiar si daca tesutul testicular este afectat si functia sa se degradeaza, un testicul sanatos este de regula suficient pentru a pastra fertilitatea si producerea de sperma.

Cand ar trebui sa mergeti la medic

Apelati la ajutor medical daca experimentati simptome precum :

Atat ruptura testiculara, cat si alte patologii similare, trebuie investigate si tratate cat mai repede de catre medicul specialist.

Concluzie

Ruptura testiculara este o urgenta medico-chirurgicala intalnita in special in cazul tinerilor ce practica sporturi de contact sau activitati violente. Tratamentul este chirurgical si de regula testiculul poate fi recuperat fara sa fie afectata fertilitatea pacientului.

Bibliografie
https://www.healthline.com/health/mens-health/testicle-rupture#seeking-help
https://www.webmd.com/men/testicle-injuries
https://www.mayoclinicproceedings.org/article/S0025-6196(12)62640-8/pdf