Cu ocazia implinirii a 170 ani a brandului Möller’s in lume, respectiv a 10 ani de cand produsele se regasesc si in Romania, doamna Profesor Dr. Evelina Moraru- Medic primar pediatrie, alergologie si imunologie clinica, a oferit detalii despre Omega-3 din uleiul de ficat de cod si de ce acesta un reper pentru sanatate.
Uleiul de ficat de cod- beneficii probate empiric, dar si prin studii clinice
“Este un eveniment deosebit sa sarbatoresti 170 de ani ai uleiului de ficat de cod in lume, arata ca produsul este un fenomen. Probeaza necesitatea administrarii, din cele mai vechi timpuri si pana astazi. Primele descoperiri legate de beneficiile aduse de cod liver oil au fost facute in nord, in nordul acela miraculos. Produsul vine din Norvegia si in primii 300- 400 de ani dupa Hristos au fost descoperite primele sale beneficii, legate de evolutia simptomelor reumatismale, concomitent cu schimburile comerciale in care acesta era folosit cu succes.
Ulterior, farmacistul, Peter Möller a atestat efectele medicale ale uleiului de ficat de cod, brevetand extractia la abur a acestuia in 1854.
Cateva decade mai tarziu, in 1895, efectul benefic e confirmat de renumita revista Pediatrics (pentru ca in lumea medicala e necesara atestarea observatiilor noastre prin publicatii si studii riguroase).
Acest supliment alimentar a fost administrat apoi la toate varstele prin intermediul Planului Marshall, ca un sprijin pentru populatiile din Europa, dupa razboi.
Ulterior s-au adaugat si alte studii clinice, astfel incat timpul a aprobat efectele benefice ale uleiului de ficat de cod, care si-a gasit utilizarea intr-o arie extrem de vasta.
Si iata, acum sarbatorim 10 ani de cand cod liver oil se distribuie in Romania, as spune eu, cu success, caci feedback-ul pacientilor este unul foarte bun.
Uleiul de ficat de cod – sursa premium de Omega-3 natural:
Uleiul de ficat de cod reprezinta cel mai longeviv supliment alimentar din Europa, administrat ca atare din 1854 si pana in prezent, la toate varstele, incepand de la varsta de o luna. Este indicat pentru cresterea armonioasa, pentru dezvoltarea inteligentei, dar si a imunitatii.
Uleiul de ficat de cod original Möller’s il onoreaza pe farmacistul Peter Möller prin fiecare sticla verde, care ii poarta numele. Calitatea descoperirii e dublata de tehnologia remarcabila folosita (Omega-3 natural se extrage la abur din uleiul de ficat de cod, pentru a-i pastra intacte proprietatile), dar si de sursa de Omega-3, reprezentata de codul salbatic norvegian, ce are o cantitate mare de acizi grasi esentiali EPA si DHA. Pestele este prins in mod traditional, cu barci mici de lemn, din cele mai pure ape din lume (coasta arctica a Norvegiei) si este procesat in maximum 24 ore, in fabrica din Oslo.
Sticla verde asigura protectie antioxidanta si fiecare produs trece prin 8 controale de calitate pana ajunge la pacient, iar multiplele certificari obtinute de-a lungul anilor mi-au sporit increderea in Möller’s Omega-3.
Möller’s- sticla iconica verde
Uleiul de ficat de cod- rolul sinergiei dintre Omega-3 si vitaminele A, D si E
Combinatia de Omega-3 (DHA si EPA) si vitaminele D, A si E reprezinta un parteneriat strategic de mare succes, din multiple motive.
Vitamina D reprezinta o metoda de profilaxie si tratament in cazul bolilor musculo-scheletale, rahitismului, dar si in interventiile imunologice, mai ales in asociere cu Omega-3, unul din acizii grasi esentiali polinesaturati care este necesar sa fie adusi in organism prin alimentatie sau suplimente, pentru ca nu se sintetizeaza de catre acesta.
Omega-3 din ulei de ficat de cod -recomandat pentru orice varsta
Un produs exceptional in sarcina si alaptare este Pure Mom&Baby, recomandat atat gravidelor, cat si nou-nascutilor, incepand cu varsta de o luna.
Omega-3 pentru mama si bebe
Administrarea produsului se poate face usor, pentru ca gustul este bine tolerat. Nu contine alte adaosuri, se poate administra si persoanelor cu alergii, nu are efecte adverse si este bine primit.
Uleiul de ficat de cod are continutul cel mai mic de mercur, mult mai mic decat maximum admis la nivel international. Si aceasta este o calitate remarcabila.
Möller’s Omega-3- puritate prin fiecare picatura
Pentru a veni in intampinarea gusturilor diverse ale copiilor, dar si adultilor, uleiul de ficat de cod are o varietate mare de arome, de lamaie, de mere verzi, de tutti frutti, care il fac usor de administrat la orice varsta.
Si variabilitatea de administrare e si mai mare. Copiii de peste trei ani simt nevoia sa se joace, sa considere administrarea unor substante ca pe un joc. Si atunci li se pot oferi pestisorii gumati cu Omega-3, cu diverse arome naturale, de capsuni, portocale sau cola.
Pestisori gumati Mölli cu Omega-3
Adolescentilor si adultilor le recomand Omega-3 capsule, precum Omega-3 Forte, care este bine primit si utilizat in cazurile copiilor mai mari care sunt supusi riscului de obezitate sau care au dislipidemii familiale, hipercolesterolemie sau hipertrigliceridemie.
Omega-3 din ulei de ficat de cod si rolul sau antiinflamator
Alimentatia din vremurile in care traim nu reuseste sa asigure necesarul de Omega-3.
Daca japonezii sau cei care traiesc in apropierea marilor sau oceanelor pot consuma un peste care sa fie calitativ si fara riscul unui continut mare de mercur sau alte metale grele, in zona noastra, cel putin, nu se consuma atat de mult peste salbatic. Si atunci suplimentarile sunt necesare, in cazul cresterii si dezvoltarii, inca de la copilul de varsta mica, pentru ca Omega-3 este in continutul tuturor membranelor celulare, in structurile nervoase, in intreg organismul, care il utilizeaza pentru a lupta cu inflamatia. Inflamatia este dusmanul numarul 1. S-a constatat ca o inflamatie constanta, chiar daca nu e la un nivel mare, este cea care se coreleaza cu asa-numitele boli netransmisibile, dar endemice, precum obezitatea, bolile auto-imune, bolile cardiovasculare. Toate astea implica un necesar de Omega-3, cu rol antiinflamator in organism.
In prezent, se consuma foarte multa carne procesata, care a modificat raportul dintre Omega-3 (antiinflamator) si Omega-6 (pro-inflamator), ce ar fi trebuit sa fie de 1:1. Pentru fiecare portie de Omega-6 (uleiuri vegetale, alimente procesate, patiserie, dulciuri), este necesara o portie de Omega-3 (peste salbatic, seminte de in, canepa, alge, nuci) In prezent, acest raport a ajuns la 20:1, in defavoarea Omega-3, deci este rational, util si indicat sa se consume Omega-3 in diversele stari fiziologice, dar mai ales patologice.
Omega-3 din ulei de ficat de cod sustine performanta fizica si psihica
Efectele benefice ale Omega-3 sunt nu doar digestive si nutritionale, dar si cerebrale.
Mai mult, asocierea cu vitamina A asigura si un beneficiu pentru dezvoltarea acuitatii vizuale.
Exista studii care atesta ca atunci cand mama a primit Omega-3 in timpul sarcinii, s-a inregistrat ulterior un IQ al copilului cu 4.1 puncte mai mare.
Totodata, studiile arata beneficiile Omega-3 in cazul copiilor cu perturbari cognitive, cu tulburari de limbaj sau comportament, ADHD si alte boli din spectrul autismului.
Möller’s Omega-3 ajuta in dezvoltarea cerebrala a copiilor
Mai mult, Omega-3 poate contracara acumularea de lipide in ficat, acea steatoza hepatica sau perturbari metabolice ale ficatului (ficatul gras). Incarcarea grasa, in special la nivelul ficatului, modifica nu numai celulele hepatocitelor, celulele hepatice autentice, dar si celulele stelate, care sunt la originea fibrozei hepatice. Acolo apare un infiltrat inflamator continuu, acea inflamatie care poate duce peste ani la complicatii mult mai severe, precum cancerul. Si atunci beneficiul adus de uleiul de ficat de cod cu Omega-3 cu rol antiinflamator este foarte mare.
Obezitatea infantila a devenit o problema reala si in Romania, prin faptul ca s-a renuntat extrem de usor la alimentatia naturala, si ca exista un stil de viata schimbat, cu multe alimente procesate.
A administra Omega-3 inseamna si a putea ameliora memoria, starea psihica a copilului, increderea de sine pe care o are, ajuta si in cazurile de anxietate sau depresie. Si este foarte important de administrat in momentele de solicitare psihica, dar si fizica.
De asemenea, uleiul de ficat de cod se recomanda si pentru o recuperare mai usoara. In timpul pandemiei, de exemplu, s-a remarcat ca formele grave de boala erau cele in care exista un deficit de Omega-3 si ca atunci cand s-a suplimentat, evolutia a fost mai buna. Deci, rolul antiinflamator al Omega-3 ajuta chiar si in cazul inflamatiei sistemice, la nivelul intregului organism.
Uleiul de ficat de cod- concluzii privind beneficiile sale
Copiii, dar si adultii pot beneficia in urma administrarii de ulei de ficat de cod si, implicit, de Omega-3. Eu am remarcat efecte benefice indeosebi in tulburarile de limbaj, in intarzierea mersului, dar si in cazul starilor de anxietate, depresie, indiferent de varsta.
Eu recomand frecvent uleiul de ficat de cod, iar increderea mea in calitatea produsului vizeaza sursa de Omega-3, de o mare puritate, tehnologia moderna de productie, numeroasele controale de calitate, dar mai ales feedback-ul pe care il am de la micii pacienti.
Produsul este foarte bine primit, fie ca este vorba despre cod liver oil, pestisori sau capsule.