Durerile de cap la copii: ce trebuie sa stii

Ce este cefaleea

Cefaleea reprezinta durerea localizata in orice parte a capului, inclusiv fata, ceafa, interiorul capului si scalpul. Este unul dintre cele mai comune simptome. La majoritatea copiilor de varsta scolara si adolescentilor, cele mai frecvente tipuri de cefalee sunt migrena si cefaleea „psihogena”, aceasta din urma fiind un diagnostic de excludere.

Creierul, meningele si oasele craniului nu sunt surse de durere. Durerile de cap sunt cauzate de vasele de sange intra si extracraniene, de nervii cranieni si spinali, de muschii cranieni si cervicali, precum si de structurile adiacente (dinti, sinusuri, urechi).

Intrebari pe care ar trebui sa si le puna parintii cand copilul prezinta cefalee

Copilul prezinta un singur tip de cefalee / mai multe?
Cum debuteaza cefaleea?
De cat timp dureaza cefaleea?
Sunt dureri de cap care se agraveaza sau sunt stationare?
Cat de frecvent survine cefaleea?
Cat dureaza accesul de cefalee?
Apare in imprejurari speciale sau intr-un anumit moment al zilei?
Este precedata de simptome de acutizare?
Localizare?
Caracterul cefaleei?
Se asociaza cu alte simptome?
Opreste copilul din activitate?
Are vreo afectiune medicala cronica?
Exista medicatie care amelioreaza cefaleea?
Exista o activitate care accentueaza cefaleea?
Exista altcineva in familie cu cefalee?

Cele mai frecvente cauze ale cefaleei

Simptome care trebuie sa alarmeze parintii

Tipuri de cefalee

Cefalee lezionala

Cauze extracraniene

Cauze intracraniene

Cefaleea de origine vasculara

Cefaleea din traumatisme craniene

Cefaleea nonlezionala

Migrena

Este durerea de cap recurenta, cu sau fara aura, dureaza 2 - 72 de ore. De obicei, este unilaterala, cu debut gradual (15 pana la 30 de minute), pulsatila, de intensitate moderata sau severa, agravata de activitatea fizica uzuala. Greata, voma, fotofobia si fonofobia sunt cele mai frecvente simptome.

Migrena fara aura (comuna)

Migrena cu aura

Echivalente de migrena

Factori de risc/declansatori pentru migrena

Algii vasculare (Cluster Headache)

Este vorba despre o vasodilatatie arteriala. Pacientul acuza o durere orbitara si periorbitara violenta, nepulsatila, care se extinde secundar la hemicraniu, hemifata, regiunea cervicala de aceeasi parte. Crizele pot fi insotite de lacrimare, congestie nazala, eritem facial. Dureaza de la jumatate de ora pana la mai multe ore, se repeta in fiecare zi, mai multe zile sau saptamani (criza in „ciorchine”) dimineata la trezire, la aceeasi ora.

Cefaleea tip tensiune

Este foarte frecventa la copii si adolescenti. Este o cefalee autolimitata, datorata contracturii sustinute a muschilor gatului si regiunii occipitale. Durata cefaleei este intre 30 de minute si 7 zile; poate avea localizare bilaterala, nu are caracter pulsatil, activitatea fizica nu agraveaza cefaleea, nu este insotita de greata sau varsaturi, nu este insotita de fotofobie sau fonofobie.

Cefaleea psihogena

Este frecventa, constituie un diagnostic de excludere; de obicei, la copii prescolari reflecta un sindrom depresiv al mamei. Este o durere instalata progresiv in cursul zilei, difuza, de intensitate moderata, cu senzatie de cap greu.

Alte tipuri de cefalee nonlezionale

Managementul cefaleei

Diagnosticul se pune pe baza examinarilor clinice si paraclinice.

Se va insista pe istoric (istoricul durerilor de cap, triggere/patern, orarul durerilor de cap, frecventa, severitatea, factori declansatori), examen fizic (include greutatea, talia, perimetrul cranian, tensiunea arteriala, frecventa cardiaca, examinarea ochilor, gatului, capului, coloanei vertebrale), examen neurologic.

In functie de cauzele suspectate, se va complete examenul clinic cu investigatii precum CT, RMN, punctie lombara.

Tratament

Tratament medicamentos

Tratament nemedicamentos

Terapii de relaxare

Includ respiratii adanci, yoga, meditatii, relaxare musculara progresiva. Copiii mari pot invata tehnicile de relaxare, acasa sau organizat, cu ajutor de specialitate, utilizand carti sau video.

Biofeedback

Aceasta terapie ii invata pe copii sa isi controleze corpul astfel incat sa ii ajute sa reduca durerea. Pe durata sedintei de biofeedback, copilul este conectat la un aparat care arata functiile organismului. Copilul este invatat sa isi reduca tensiunea musculara si usor sa isi regleze frecventa cardiaca si respiratia. Scopul biofeedback-ului este sa ajute copilul sa se relaxeze si sa reduca astfel durerea.

Terapii cognitive

Ajuta copilul sa-si controleze stresul, reducand astfel frecventa si intensitatea durerii de cap. Copilul este invatat sa priveasca viata intr-un mod pozitiv.

Tratament comportamental (tratamentul cefaleei cronice neprogresive, fara semne alarmante, la adolescent)

Bibliografie:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/headaches-in-children/symptoms-causes/syc-20352099

https://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Headaches/