Mononucleoza infectioasa cu virus Epstein Barr

Ce este mononucleaoza infectioasa

Mononucleoza infectioasa (MNI) este o boala infectioasa caracterizata printr-o triada de simptome: febra, faringita exudativa si limfadenopatie.

Cea mai frecventa cauza a mononucleozei infectioase este virusul Epstein-Barr (EBV), care face parte din familia Herpesvirusurilor. Principala cale de transmitere este prin contact personal apropiat (picaturi de saliva) sau prin folosirea in comun a ustensilelor de baut si mancat. Desi se transmite prin saliva, virusul nu este foarte contagios. Aproximativ 90-95% dintre adulti au anticorpi anti-EBV, ceea ce inseamna ca au avut boala la un moment dat. Copiii sunt cei mai expusi la infectie, dar mai putin de 10% dezvolta o forma tipica a bolii. Incidenta incepe sa creasca la adolescenti si tineri adulti (15-23 ani).

Semne si simptome

Virusul Epstein-Barr (EBV) invadeaza celulele epiteliale de la nivelul orofaringelui, unde are loc replicarea virala si eliberarea acestuia in secretii, urmata de infectarea celulelor B din tesuturile limfoide. Celulele B infectate disemineaza virusul in intregul sistem limforeticular. Perioada dintre infectare si aparitia primelor simptome ale bolii este lunga, variind intre 4 si 8 saptamani.

Clinic - prodrom cu stare generala influentata, cefalee ulterior

- febra

- faringita exsudativa (disfagie, exsudat pe amigdale alb sau gri, uneori chiar cu aspect necrotic)

- adenopatii cervicale/ generalizate (de obicei cu localizare simetrica, afecteaza mai ales ganglionii cervicali posteriori, auriculari posteriori. Adenopatiile au dimensiuni crescute, sunt dureroase la palpare si ating dimensiuni maxime in prima saptamana de boala, ulterior scad in dimensiuni lent, in 2-3 saptamani)

- astenie uneori importanta

- splenomegalia se deceleaza la 50-60% dintre pacienti; incepe sa scada in dimensiuni din a treia saptamana de boala.

Variante clinice:

Multi pacienti au forme usoare de boala manifestate doar ca o faringita/amigdalita acuta

Forma tifoida: febra si adenopatii fara inflamatia faringoamigdaliana

Copiii de varsta mica dezvolta de obicei forme fruste de boala

Complicatii posibile

Analize de laborator

Diagnosticul pozitiv al mononucleozei infectioase se bazeaza pe tabloul clinic asociat cu prezenta anticorpilor heterofili. In cazurile in care sindromul clinic este prelungit sau pacientul nu prezinta simptome clasice, se vor determina anticorpii anti-EBV de tip IgM si IgG, precum si anticorpii anti-EBNA. Prezenta IgG anti-EBNA in primele 4 saptamani de evolutie exclude o infectie primara cu EBV.

Aproximativ 10% din cazurile de mononucleoza nu sunt cauzate de virusul Epstein-Barr. Alti agenti care pot produce sindroame clinice similare includ citomegalovirus, HIV, Toxoplasma, herpesvirus tip 6 si virusul hepatitei B.

Diagnostic diferential

Tratament

Prognostic

Majoritatea pacientilor cu infectie primara cu EBV au o recuperare completa si dezvolta imunitate pe viata. Cele mai multe simptome dispar in 1-2 saptamani, desi starea de oboseala poate persista timp de mai multe luni.

Deoarece virusul EBV poate fi eliminat intermitent prin saliva timp de luni sau chiar ani, nu exista restrictii privind intoarcerea la scoala sau gradinita dupa ce copilul se simte bine. Decizia de reluare a activitatilor complete depinde de starea generala a copilului, gradul de oboseala pe care il resimte si de alte simptome prezente in timpul bolii, cum ar fi splenomegalia.

Bibliografie:

https://www.webmd.com/a-to-z-guides/understanding-mononucleosis-causes

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/mononucleosis/symptoms-causes/syc-20350328

https://medlineplus.gov/infectiousmononucleosis.html