Roseola Infantum

Ce este Roseola Infantum

Roseola Infantum este o boala virala ce afecteaza in principal sugarii si copiii mici, cu varsta intre 3 luni si 3 ani, cu incidenta maxima intre 6 luni si 2 ani. Este cunoscuta si sub numele de exantem subit, pseudo-rubeola, exantem critic, „a sasea boala a copilariei” sau „febra de 3 zile”, si apare frecvent primavara si toamna. Afecteaza egal atat fetele, cat si baietii.

Cauze si contagiozitate

Boala este contagioasa chiar inainte ca eruptia cutanata sa se dezvolte si se poate raspandi prin saliva sau alte picaturi respiratorii atunci cand un copil infectat tuseste, stranuta sau vorbeste. Perioada de incubatie a Roseola Infantum la copii dureaza intre 5 si 15 zile. Perioada de contagiozitate maxima coincide cu episodul febril, inainte de aparitia eruptiei.

Simptome

Adesea, primul simptom de Roseola Infantum este o stare febrila ridicata, care incepe brusc si poate ajunge la 40 de grade Celsius. Copilul este fierbinte la atingere, poate fi iritabil si suparat. Febra dureaza, de obicei, de la trei pana la patru zile si este adesea urmata de un alt simptom: o eruptie cutanata caracteristica ce ne poate ajuta sa diagnosticam Roseola.

Eruptia cutanata este similara, ca aspect, cu eruptia rubeolica (de aceea se numeste „pseudo-rubeola”), incepe pe corp si se extinde pe brate si picioare. Diferenta dintre roseola infantum si rujeola (o alta boala a copilariei) este ca prima apare mai rar pe fata.

Eruptia la Roseola Infantum dureaza cateva zile si este formata din mici pete si umflaturi rosii-rozalii (eruptie maculo-papuloasa) care nu sunt pruriginoase sau dureroase, asa cum se vede in poze.

Pe langa eruptie, Roseola Infantum, la bebelusi si copii, se manifesta cu simptome asemanatoare unei raceli (guturaiul comun), care constau in:

- Dureri in gat;
- Dureri auriculare;
- Pleoape umflate;
- Inflamarea ganglionilor de la nivelul gatului;
- Pierderea sau scaderea poftei de mancare;
- Tuse si secretii nazale;
- Convulsii febrile;
- Diaree si dureri abdominale.

Factori de risc

Principalul factor de risc pentru copii sau bebelusi este viata in comunitate, precum: cresa, scoala, gradinita.

Diagnosticare

Diagnosticul se bazeaza pe examenul clinic si observarea eruptiei cutanate caracteristice. Nu sunt necesare teste specifice, dar pot fi efectuate pentru a exclude alte cauze ale febrei mari.

Tratament

Nu exista un tratament specific pentru Roseola Infantum, majoritatea cazurilor fiind usoare si autolimitate. Virusul poate disparea in aproximativ o saptamana, chiar si fara tratament.

Tratamentul de sustinere are ca scop reducerea simptomatologiei si consta in:

Mentinerea aportului de lichide – apa plata, ceai, solutii electrolitice de rehidratare;
Odihna la pat – cel putin pana la disparitia febrei;
Controlul febrei cu antipiretice, precum si racirea tegumentelor.

Eruptia nu necesita tratament, deoarece nu este pruriginoasa sau dureroasa. Copiii cu imunitate deficitara pot necesita medicamente antivirale. Antibioticele nu sunt eficiente in infectiile virale si, ca urmare, nici in tratamentul roseolei.

Complicatii

Complicatiile sunt rare, dar pot aparea la copiii cu sistem imunitar slabit, ducand la pneumonie sau alte infectii. Dupa infectie, copiii dezvolta imunitate la virus.

Roseola infantum este o boala extrem de comuna a copilariei, care rareori cauzeaza probleme grave. Copiii care au un sistem imunitar slabit din cauza unor afectiuni severe, a cancerului sau bolilor autoimune, pot fi expusi riscului de pneumonie sau alte complicatii.

Dupa Roseola Infantum, sistemul imunitar isi formeaza apararea impotriva acesteia. Odata infectati, copiii dezvolta o imunitate la virus, asa ca este putin probabil sa faca boala a doua oara.

Totusi, cateva semne pot alerta parintii si pot urgenta prezentarea la medic:

Dificultati de respiratie, tuse sau alte semne de pneumonie;
Febra de peste 38,9°C timp de mai mult de 24 de ore, fara alte simptome;
Convulsii febrile (la aproximativ 10-15% din copiii cu roseola);
Eruptie cutanata cu mancarime ori eruptie dureroasa;
Greata, varsaturi sau diaree;
Semne de deshidratare, cum ar fi urina de culoare inchisa si oboseala extrema.

Preventie

Nu exista un vaccin specific. Masurile preventive includ igiena personala buna, evitarea contactului cu persoane infectate, purtarea mastii si spalarea frecventa a mainilor. Un copil infectat va fi imun la al doilea contact cu virusul.

Un copil care s-a infectat va fi imun la al doilea contact cu virusul, iar Roseola Infantum la adulti apare doar daca acestia intra in contact cu virusul. Totusi, cei cu imunitate buna vor face forme usoare.

Bibliografie

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/roseola/symptoms-causes/syc-20377283

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448190/