Dentofobia: frica de dentist

Ce reprezinta dentofobia

Dentofobia este un tip de fobie in care frica apare fata de dentisti si proceduri stomatologice. Anxietatea acestor pacienti apare doar la gandul ca urmeaza sa mearga la dentisti sau atunci cand ajung intr-un cabinet stomatologic.

Fobiile, inclusiv dentofobia, sunt un tip de patologie anxioasa si sunt caracterizate prin frica exagerata in fata unui stimul nepericulos.

Prevalenta

Dentofobia este relativ frecventa, afectand pana la 12% din populatie. Aceasta trebuie insa diferentiata de frica de dentist care este mult mai frecventa si se refera la frica de durerea produsa de unele tratamente stomatologice.

Dentofobia este o forma extrema si necesita diagnostic specializat. Atat frica de dentist cat si dentofobia sunt mai comune in randul femeilor decat a barbatilor.

Factori de risc

Desi cauza dentofobiei este dificil de identificat, exista cativa factori ce cresc sansele sa dezvoltati o astfel de fobie:
- Alta fobie deja prezenta
- Anxietatea
- Istoricul de atacuri de panica
- Utilizarea substantelor interzise
- Experientele traumatizante la dentist
Dentofobia se poate asocia concomitent si cu alte fobii si sunt frecvente cazurile in care pacientul are 2-3 fobii.

Cauze

Cauzele dentofobiei nu sunt legate neaparat de dentisti, ci tin de sanatatea psiho-emotionala a pacientului.

Astfel, dentofobia s-a identificat mai frecvent in randul pacientilor cu istoric de:
- Sentimente de rusine. Fie ca este vorba de rusine fata de dentisti sau medici, fie ca exista in permanenta un sentiment de rusine si timiditate fata de alte persoane, acesti pacienti fac mai des fobii
- Sentimentul de neajutorare. Experientele negative din viata unei persoane pot induce acest sentiment negativ care ii face pe pacienti sa simta ca totul este indreptat impotriva lor si ca nu detin controlul asupra propriei vieti
- Istoricul familial. Daca aveti persoane in familie cu dentofobie sau alte tipuri de fobii, aceste anxietati va pot fi involuntar transmise
- Experiente negative din trecut. In special daca se intampla o experienta traumatizanta in copilarie, adultul poate dezvolta dentofobie intrucat asociaza inca sentimentul initial fata de orice dentist.
- Trauma. Alte tipuri de traume precum abuzul, bullying-ul, abuzul verbal, sexual, violenta din copilarie pot duce la formarea unui adult cu multe fobii

Factorii ce declanseaza dentofobia includ:
- Mersul intr-un cabinet stomatologic sau chiar trecerea prin fata acestuia
- Auzul isntrumentelor folosite de catre dentist
- Asezarea in scaunul dentistului
- Conversatia cu un dentist despre un procedeu dentar
- Simplul gand ca trebuie sa mergeti la dentist

Semne si simptome

Pacientii pot experimenta dentofobia in diverse moduri, iar simptomele pot varia ca intensitate de la usoare la extreme. Simptomele posibile includ:
- Frisoane
- Ameteala sau stare de rau
- Transpiratie excesiva
- Palpitatii
- Greata
- Lipsa de aer
- Tremurat
- Indigestie
- Senzatie puternica de frica
- Senzatie de panica
- Dorinta si tendinta de a fugi, de a evada din acel loc
- Insomnie inainte de consultul stomatologic

Diagnostic

Dentofobia este recunoscuta de catre cercetatori drept o fobie reala si face parte din categoria patologiilor psiho-emotionale.

Medicul de familie va poate astfel indruma spre un consult psihologic sau psihiatru pentru a primi un diagnostic concret si un tratament eficient.

Dentofobia trebuie diferentiata intotdeauna de frica de dentist, pe baza simptomelor pacientului, caracteristicilor fricii si istoricului psihiatric. Intrucat si copiii pot avea dentofobie, acestia trebuie indrumati spre un consult psihiatric de specialitate.

Tratament

Medicul psihiatru este cel care va va face recomandari cu privire la gestionarea anxietatii si la ameliorarea simptomelor pe termen lung. Exista diverse terapii adjuvante ce va pot ajuta in acest proces.

Terapia prin expunere este unul dintre principalele tratamente in fata unei dentofobii. Medicul psihiatru va indruma sa va expuneti in mod intentionat in fata stimulilor ce va provoaca frica: mergeti pe strada unde este cabinetul stomatologic, uitati-va la fotografii cu instrumentele dentare, discutati sau ganditi-va activ la cabinetul stomatologic.

Toate acestea trebuie insa realizate treptat si cat mai usor. De fiecare data cand sunteti expus la stimul veti avea simptome, insa in timp mintea se ,,obisnuieste’’ cu acestea si va ignora ceea ce considera anterior un pericol. In timpul acestei terapii pacientii invata sa isi controleze respiratia, starea emotionala, contractiile musculare si astfel inving frica.

Alte solutii potential utile ce merita incercate includ:
- Acupunctura. Aceasta este o tehnica de relaxare si eliberare a stresului folosita de mii de ani. Acupunctura se bazeaza pe inteparea usoara a unor puncte cheie din corp, insa trebuie intotdeauna realizata de catre un specialist.

- Terapia cognitiva-comportamentala. Multi terapeuti apeleaza la aceasta tehnica in paralel cu terapia prin expunere. Terapia cognitiv-comportamentala va poate ajuta sa raspundeti mai bine la situatiile declansatoare

- Metode de distragere. Discutati cu dentistul dumneavoastra despre aceasta fobie si rugati-l sa foloseasca metode de distragere in timpul consultului : muzica, imagini, diverse mirosuri etc.

- Sedarea. In cazuri severe si atunci cand o interventie stomatologica devine absolut necesara, medicii pot utiliza o usoara sedare care sa va ajute sa va relaxati in timpul procedurii. Medicamentele sedative se administreaza doar in cabinet sub supraveghere medicala si pot fi comprimate cu administrare orala, gaze pentru inhalare sau medicamente administrate intravenos

Riscuri si complicatii

Riscurile dentofobiei sunt legate de lipsa totala sau partiala a vizitelor la medicul stomatolog. Astfel problemele dentare se agraveaza constant si se pot complica la randul lor.

Sanatatea orala precara poate duce la:
- Complicatii ale diabetului zaharat
- Caderea dintilor
- Boli gingivale
- Boala coronariana
- Infectii diseminate la nivel respirator sau chiar cerebral

Dentofobia va avea de asemenea si consecinte asupra starii generale si sanatatii mentale. Pacientii pot deveni agresivi, poate scadea sever increderea in sine si pot aparea tulburari de somn din ce in ce mai grave.

Prognostic

Dentofobia poate fi controlata si gestionata, cu ajutorul medicilor potriviti si a tratamentelor diverse.

Este esential insa sa nu renuntati daca un tratament nu functioneaza, ci sa incercati mai multe terapii pana cand gasiti ceea ce va ajuta cu adevarat.

Relatia dintre pacient si medicul psihiatru/psihoterapeut este importanta, insa la fel este si relatia cu medicul dentist. Cautati un medic dentist care sa inteleaga aceasta fobie si sa va ajute in a gestiona orice simptom atunci cand mergeti in cabinetul sau.

Pentru a va imbunatati sansele de ameliorare a fobiei, apelati si la ajutorul prietenilor si familiei. Rugati pe cineva apropiat sa va insoteasca la dentist atunci cand este nevoie.

Concluzie

Dentofobia reprezinta fobia de dentist si tot ce inseamna interventii stomatologice, manifestandu-se prin sentimente puternice de frica si anxietate. Cu ajutorul terapiilor psihologice si a unor medici buni, pacientii pot invata treptat sa isi gestioneze fobia si sa reuseasca sa mearga la consulturile stomatologice necesare.

Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22594-dentophobia-fear-of-dentists
https://www.webmd.com/oral-health/easing-dental-fear-adults
https://www.webmd.com/oral-health/controlling-dental-pain