Sindromul Li-Fraumeni este o patologie ereditara rara, o boala genetica ce creste riscul pacientului si a rudelor acestuia de a dezvolta cancer. Sindromul Li-Fraumeni este o afectiune genetica si astfel nu poate fi prevenita.
Metodele de screening incepute precoce devin astfel esentiale pentru a identifica din timp orice forma de cancer, astfel incat evolutia si prognosticul sa fie cat mai bune.
In general pacientii cu sindrom Li-Fraumeni au un risc de 90% sa dezvolte cancer pe parcursul vietii si un risc de 50% de aparitie a cancerului inainte de varsta de 30 de ani.
Sunt afectate, in special femeile care au sanse de pana la 100% sa dezvolte un tip de cancer, de regula fiind vorba despre cancerul mamar.
Desi este rar, cercetatorii estimeaza ca sindromul Li-Fraumeni afecteaza 5 din 20.000 de familii la nivel mondial.
Exista modificari genetice specifice ce duc la instalarea acestui sindrom si transmiterea sa mai departe, pe cale descendenta, in familie.
Modificarea genetica specifica este mutatia genei TP53, o gena responsabila de sinteza proteinei 53. Aceasta proteina are rol de supresie tumorala, impiedicand diviziunea si cresterea necontrolata a celulelor din organism. Astfel la o persoana sanatoasa, proteina 53 scade pe cat posibil riscul de tumori maligne.
In sindromul Li-Fraumeni gena este mutanta, proteina 53 nu se mai sintetizeaza corespunzator, iar celulele au tendinta de crestere necontrolata si transformare maligna.
Mutatia genei TP53 este mostenita de la unul sau ambii parinti, prin model autozomal dominant.
Aparitia cancerelor la varste tinere, in lipsa altor factori de risc, este semnul ce ridica suspiciunea de sindrom Li-Fraumeni. Exista diverse cancere ce pot fi asociate cu aceasta predispozitie genetica, dintre care 9 sunt mai frecvente si sunt considerate importante pentru diagnosticul sindromului.
Acestea sunt:
Sarcomul de tesuturi moi. Un tip rar de cancer ce poate aparea atat la copii cat si la adulti. Tumora maligna are originea in muschi, tendoane, tesut adipos, vase limfatice sau vase de sange. Tratamentul include interventie chirurgicala, chimioterapie, terapie tintita si imunoterapie.
Osteosarcomul. Un tip de cancer osos ce afecteaza preponderent adolescentii. Tratamentul include operatia, chimioterapia, terapia tintita si crioablatia.
Cancer mamar. Pacientele de sex feminin ce se nasc cu gena mutanta specifica sindromului Li-Fraumeni au sanse foarte mari de a dezvolta cancer de san in timpul vietii. Tratamentul include interventie chirurgicala, radioterapie, chimioterapie si imunoterapie.
Glioamele, inclusiv glioblastomul. Un tip de cancer cerebral ce afecteaza in principal adultii. Tratamentul este sistemic, bazat pe chimioterapie si terapie tintita.
Carcinom de plex coroid. Un tip de cancer cerebral mai rar ce afecteaza preponderent copiii mici.
Meduloblastomul. Acesta este un alt tip de cancer cerebral, rar si cu o crestere foarte rapida, intalnit in special la copii. Tratamentul include interventia chirurgicala si chimioterapia.
Neuroblastomul. Un tip rar de cancer ce se formeaza in tesutul nervos central si periferic. Se intalneste si diagnosticheaza la copiii cu varsta de sub 5 ani.
Carcinom adrenocortical. Acest cancer afecteaza glanda suprarenala, mai exact portiunea sa exterioara sau corticala.
Leucemie mieloida acuta. Ultimul tip frecvent de cancer asociat cu sindromul Li-Fraumeni este acest tip de cancer de sange, cu celule tumorale maligne ce isi au originea in maduva spinarii. Tratamentul include chimioterapie, terapie tintita si imunoterapie specifica cu anticorpi monoclonali.
Desi acestea sunt principalele cancere asociate, pacientii pot dezvolta chiar de la inceput forme mai rare de cancer. Astfel oricand apare un cancer inainte de varsta de 50 de ani, un sindrom genetic familial trebuie suspicionat.
Pacientii cu sindrom Li-Fraumeni mai pot dezvolta:
• Adenocarcinom pulmonar; cel mai comun tip de cancer pulmonar
• Cancer de piele, inclusiv melanom
• Cancer colo-rectal
• Cancer pancreatic
• Cancer renal
• Cancer tiroidian
• Cancer ovarian
• Cancer testicular
• Cancer de prostata
Medicii ridica suspiciunea acestui sindrom in familiile cu istoric de cancere multiple, la majoritatea membrilor familiei si in special atunci cand cancerele au debutat la varste tinere. Pentru a stabili diagnosticul este nevoie de testare genetica.
Criteriile clinice ce trebuie indeplinite inainte de aceasta testare sunt:
• Sarcom inainte de varsta de 45 de ani
• Istoric familial de cancer inainte de varsta de 45 de ani la parinti, frati/surori sau copii
• Istoric familial de cancer inainte de varsta de 45 de ani la bunici, matusi, unchi, nepoti sau stranepoti
Exista programe speciale de screening pentru pacientii cu familii cu risc de sindrom Li-Fraumeni, programe ce presupun diverse consulturi si examinari incepand inca din primul an de viata.
Astfel, pacientii la risc vor beneficia de:
• Examinare fizica completa si analize complete de sange la fiecare 3-4 luni
• Ecografie abdominala, ecografie pelvina si examen sumar de urina la fiecare 6 luni
• Examinare de tip RMN cerebral si RMN de corp intreg la fiecare 12 luni
• Examinarea sanilor prin palpare in fiecare luna
• RMN mamar incepand cu varsta de 25 de ani
• Endoscopie digestiva superioara si colonoscopie, pentru adulti, la fiecare 2-3 ani
Sindromul Li-Fraumeni creste riscul pacientului, dar si a membrilor familiei, de a dezvolta cancere. Desi sindromul in sine nu poate fi tratat, pacientii la risc vor intra in programe specifice de screening astfel incat orice cancer sa fie identificat din timp.
Oricand aceste teste se modifica si apar semnele unei tumori maligne, echipa formata din medic genetician, medic oncolog si radioterapeut vor alcatui un plan de tratament potrivit.
O particularitate a acestor pacienti este sensibilitatea crescuta la radiatii, astfel incat radioterapia utilizata in multe cancere nu este recomandata pacientilor cu Li-Fraumeni.
Riscul de aparitie a cancerelor la pacientii cu sindrom Li-Fraumeni nu poate fi redus, iar cancerele nu pot fi din pacate prevenite.
Cea mai buna optiune pentru acesti pacienti este aderenta la programele de screening si monitorizarea frecventa, astfel incat orice cancer sa fie identificat din timp. Un cancer identificat si tratat in stadii precoce va fi cu mult mai curabil si va asigura un prognostic semnificativ mai bun decat un cancer diagnosticat in stadii avansate.
Evitarea activitatilor ce cresc suplimentar riscul de cancer, precum fumatul, consumul de alcool, sedentarismul si expunerea excesiva la soare, ajuta de asemenea la imbunatatirea prognosticului.
Sindromul Li-Fraumeni este o boala genetica rara ce predispune pacientul si familia sa la diverse forme de cancer. Odata ridicata suspiciunea clinica, medicii vor face teste genetice pentru confirmarea diagnosticului si vor incepe examinarile de screening. Desi cancerul nu poate fi prevenit la acesti pacienti, poate fi identifica si tratat precoce, imbunatatind astfel calitatea vietii si prognosticul.
Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22073-li-fraumeni-syndrome
https://emedicine.medscape.com/article/987356-overview