Investigatiile medicale realizate pentru diagnostic, pentru monitorizare sau in cadrul unui bilant terapeutic sunt diverse si fiecare necesita anumite conditii. Desi pot parea complicate, aceste cateva reguli ce trebuie respectate sunt logice si fac o diferenta foarte mare in ceea ce priveste acuratetea examinarii.
Investigatiile medicale se pot clasifica in analize de laborator si proceduri imagistice (si endoscopice).
Analiza de laborator este un test in care o proba de samge, urina, saliva sau alt fluid este analizata prin teste specifice si ofera informatii asupra starii de sanatate. Acestea se utilizeaza ca metoda de screening, de diagnostic si de monitorizare a unei boli sau a unui tratament.
Unele teste au nevoie de pregatire speciala, insa exista cateva reguli ce ar trebui respectate intotdeauna inainte de analizele de sange:
• Respectati instructiunile oferite de catre medic si anuntati-l intotdeauna daca nu ati respectat ceva, pentru ca interpretarea analizelor sa ramana corecta.
• Asigurati-va ca medicul stie despre orice medicamente, vitamine sau suplimente pe care le luati
• Hidratati-va bine inainte de orice analiza de sange, pentru ca punctia venoasa sa fie usoara si eficienta. De asemenea, probele de urina trebuie date atunci cand pacientul este bine si corect hidratat.
• Nu mancati inainte de analize. Perioada in care ar fi bine sa nu mancati inainte de test variaza, asa ca medicul este cel ce va raspunde la aceasta intrebare. Compusii din mancare vor influenta rezultatele analizelor. Daca totusi mancati, anuntati personalul medical ce si cand ati mancat.
• Nu consumati alcool si nu fumati inainte. Regula generala este de a evita aceste doua substante timp de 8 ore inainte de prelevarea probelor de analize. Compusii din alcool vor influenta calitatea sangelui si pot modifica rezultatele, iar fumatul afecteaza proprietati precum vascozitatea sangelui, cantitatea de saliva etc.
• Evitati efortul fizic intens chiar inainte de analize. In urma unui efort intens se elibereaza compusi in sange si urina ce pot influenta rezultatul.
• Aveti grija la consumul de cafea. Majoritatea medicilor nu interzic consumul unei cafele inainte de analize, insa adaugarea de lapte, zahar sau alti indulcitori trebuie evitate. De asemenea, daca simtiti ca aceasta va agita si nu obisnuiti sa o consumati pe stomacul gol, este mai bine sa o evitati.
Unele teste necesita pregatiri mai specifice, si anume :
• Testele de masurare a glicemiei
• Masurarea nivelului de colesterol
• Masurarea nivelului de trigliceride
• Testul pentru calcitonina
Acestea necesita o dieta echilibrata in ziua de dinaintea examinarii, urmat de o perioada de post de cel putin 8 ore. Dieta echilibrata presupune consumul de fibre, evitarea produselor procesate si a alimentelor grase, dulci sau foarte sarate.
• Testul de creatinina : necesita evitarea consumului de carne in ziua precedenta si in ziua examinarii.
• Testul de cortizol. Este necesara odihna inainte de prelevarea probei, inclusiv evitarea actiunilor precum spalatul pe dinti. De regula sangele este prelevat pentru aceasta analiza la pacientii internati sau care pot sta intinsi pe pat timp de 1-2 ore inainte.
• Testul ocult fecal. Medicul va va spune ce alimente sa evitati inainte de realizarea acestui test.
• Testul Babes-Papa-Nicolau. Pacientele sunt instruite sa nu faca dus, sa nu utilizeze tampoane intravaginale si sa nu aiba contact sexual timp de 24-48 de ore inainte de acest test.
Examinarea de tip CT sau PET-CT
Este bine sa aduceti cu dvs cardul de sanatate, dosarul medical in care aveti rezultatele altor analize si informatii cu privire la eventualele alergii. Examinarea se realizeaza pe stomacul gol, dupa o perioada de 12 ore de post.
Colonoscopia
Intrucat in cadrul colonoscopiei trebuie vizualizat interiorul intestinului gros, pregatirea intestinului este esentiala. Simpla evitare a alimentelor nu este necesara, fiind nevoie de o pregatire corecta:
• Timp de 5-7 zile inainte de examinare, evitati medicamentele ce contin Fier sau Vitamina E
• In ultimele 3 zile evitati: fructele, legumele, porumbul, painea integrala, nucile si cerealele integrale. Acestea contin multe fibre alimentare ce pot face eliminarea continutului intestinal foarte dificila
• In momentul in care medicul o indica, incepeti hidratarea cu solutii purgative speciale. De regula se vor consuma 3-4L de solutie cu o zi inainte de colonoscopie.
Bronhoscopia
Indicatia stricta este golirea stomacului, luand ultima masa cu 12 ore inainte de examinare.
Testele de efort
De regula realizate in serviciile de cardiologie, testele de efort pot include ecografia si electrocardiograma de efort. Acestea presupun ca pacientul sa fie supus unui efort fizic (alergat pe banda) sau medicamentos (administrare de medicamente ce cresc efortul cardiac) in timp ce se realizeaza examinarea.
Este esential sa nu mancati chiar inainte de examinare, sa evitati consumul de alcool si cafea sau orice alte substante stimulente si sa opriti administrarea medicamentelor conform indicatiilor medicului. De asemenea, este bine sa aveti cu dumneavoastra rezultatele altor teste si retetele medicamentelor pe care le luati.
Ecografia abdominala
De regula medicii recomanda evitarea consumului de mancare si lichide timp de 8-12 ore inainte de examinare. Consumul de apa poate fi permis, insa este ideal sa va intrebati medicul inainte. Nu opriti tratamentul medicamentos daca medicul nu va spune.
Radiografia
Fie ca este vorba despre radiografie toracica, abdominala sau osoasa, medicul va va ruga sa nu utilizati produse aplicate pe corp precum cremele sau lotiunile puternice, sa nu mancati cu cateva ore inainte si sa nu purtati accesorii precum cele de metal sau bijuteriile. Cremele, lotiunile si parfumurile pot contine metale care sa interfereze cu razele emise de catre aparatul de radiografie.
Mamografia
Instructiunile sunt similare unei radiografii normale; nu utilizati deodorant si parfumuri in zona axilara si in zona pieptului, pentru ca acestea sa nu interfereze cu examinarea. Nu uitati sa aduceti cu dumneavoastra rezultatele altor mamografii anterioare, daca acestea exista.
Examinarea de tip RMN sau Rezonanta magnetica nucleara
In cazul acesteia nu exista restrictii alimentare; mancati ca de obicei si luati-va tratamentul medicamentos, daca medicul nu va indica altfel. Inainte de examinare va veti schimba intr-un halat medical si va trebui sa indepartati orice bijuterie, agrafa, ochelari, dispozitive auditive sau proteze dentare. De asemenea, evitati utilizarea produselor de corp in ziua examinarii.
Procedurile medicale utilizate pentru diagnostic necesita cateva pregatiri inainte, pentru ca rezultatele sa fie optime. In timp ce postul, evitarea alcoolului si a fumatului sunt reguli relativ generale, unele examinari necesita si pregatire speciala. Discutati cu medicul dumneavoastra despre ce trebuie sa faceti inainte de analize sau proceduri imagistice.
Bibliografie
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/abdominal-ultrasound/about/pac-20392738
https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/21818-x-ray
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/mri/about/pac-20384768