Cum descoperi ca ai placenta anterioara

Ce este placenta anterioara

Placenta anterioara reprezinta placenta pozitionata in fata uterului, foarte aproape de peretele abdominal. Este un fenomen comun in timpul sarcinii si nu este, de cele mai multe ori, un motiv de ingrijorare. Placenta anterioara poate fi identificata si diagnosticata cu ajutorul unei ecografii in timpul sarcinii, mai exact intre saptamanile 18 si 21.

Cum se manifesta

Placenta este o structura ce se formeaza in peretele uterin, in locul in care un ovul fecundat se implanteaza, atunci cand se formeaza o sarcina. Placenta transporta nutrienti, hormoni si oxigen, prin intermediul cordonului ombilical, de la mama la fat.

Un alt rol important al placentei este indepartarea resturilor din organismul fatului.

Pozitia cea mai frecventa a placentei este cea posterioara, fie in spatele uterului fie deasupra lui. Aceasta poate insa migra in timpul sarcinii, pe masura ce fatul creste, ceea ce inseamna ca aceasta poate incepe posterior si sa migreze anterior, sau invers.

Nu se cunoaste motivul pentru care placenta se poate forma in diverse locuri ale uterului, insa este cert ca aceasta va fi functionala indiferent de pozitie.

Prevalenta

Desi poate parea o veste rea la inceput, placenta anterioara este foarte comuna, in pana la 50% din totalul sarcinilor. Unele studii au asociat placenta anterioara cu grupa de sange 0 pozitiv, insa datele nu sunt foarte clare si este nevoie de cercetare suplimentara.

Consecinte asupra sarcinii

Placenta anterioara nu afecteaza fatul in timpul sarcinii, singura consecinta putand fi intarzierea momentului in care simtiti miscarile si loviturile copilului in uter. Din acelasi motiv poate fi mai dificil de identificat anumite detalii ale fatului in timpul ecografiei fetale.

Exista insa cateva riscuri asociate cu placenta anterioara, insa acestea nu reprezinta amenintari asupra fatului:

• Placenta previa. In acest fenomen, placenta acopera o portiune mare sau intreg cervixul (colul uterin), putand cauza hemoragii vaginale si complicatii in timpul nasterii
• Cezariana. Daca este prezenta placenta previa, nasterea va trebui facuta prin cezariana, intrucat calea vaginala este acoperita partial sau complet
• Prezentatie posterioara. Acest termen face referire la pozitia fatului, cu fata inspre anterior si spatele inspre posterior. Travaliul este prelungit in cazul acestei pozitii de nastere, iar durerea de spate a mamei poate fi intensa.

Semne si simptome

Deseori semnele si simptomele lipsesc complet, iar placenta anterioara este descoperita incidental in timpul ecografiei periodice.

Semnele care pot aparea pot fi legate de:
• Bataile inimii fatului. Medicul va gasi mai greu inima fatului si astfel ritmul ei, in timpul ecografiei, placenta fiind interpusa imediat sub transductorul ecografului
• Miscarile fatului. Veti incepe sa simtiti miscarile fatului mai tarziu decat persoanele cu placenta posterioara.
Daca majoritatea mamelor simt primele lovituri incepand cu saptamana 18, perioada se prelungeste la peste 20 de saptamani in cazul femeilor cu placenta anterioara. Aceste miscari se vor simti de asemenea mai slab, mai incet, deoarece placenta actioneaza ca o bariera intre fat si peretele abdominal.

Cauze

Nu exista o cauza exacta sau factori ce pot fi controlati, in ceea ce priveste pozitia placentei.

Odata ce un ovul este fecundat de catre un spermatozoid, acesta se va implanta undeva in peretele uterin, loc in care se dezvolta placenta. Acest loc nu poate fi controlat, fiind mai degraba spontan, insa nici nu influenteaza modul in care functioneaza placenta. Astfel pozitia placentei este o particularitate anatomica buna de stiut, insa fara prea mari efecte in practica. Pozitia placentei nu modifica marimea sau forma uterului, placenta fiind un organ relativ subtire.

Diagnostic

Medicul care se ocupa de sarcina dumneavoastra va identifica pozitia placentei in timpul ecografiei de sarcina, intre 18 si 21 de saptamani. Ecografia realizata in acest moment va servi si la masurarea dimensiunilor fatului si a organelor sale.

Diagnosticul pozitiei placentei nu este relevant inainte de 18-20 de saptamani, intrucat este frecvent ca aceasta sa isi modifice localizarea pana in acel moment.

Tratament

Intrucat nu impune riscuri asupra sarcinii, fatului sau nasterii, placenta anterioara nu necesita tratament. Daca apar complicatii sau afectiuni asociate, precum placenta previa, se vor lua in considerare diferite tratamente.

De asemenea, medicul va lua precautii in ceea ce priveste nasterea, putand fi nevoie de interventie de cezariana. Nasterea naturala ramane inca posibila, atunci cand placenta nu obstrueaza colul uterin si vaginul.

Prognostic

Cea mai provocatoare parte in a avea placenta anterioara este dificultatea de a simti miscarile si loviturile fatului. In special pentru mamele aflate la prima sarcina, lipsa acestor miscari poate induce ingrijorari sau alte sentimente negative precum anxietatea. Ulterior, dupa ce loviturile apar, placenta anterioara poate sa nu mai induca niciun fel de probleme.

Deseori placenta anterioara se ,,vindeca singura’’ intrucat migreaza pe masura ce uterul creste in dimensiuni.

Cand ar trebui sa mergeti la medic

Desi pozitia propriu-zisa a placentei nu induce probleme, din punct de vedere statistic femeile cu placenta anterioara pot avea si alte modificari anatomice sau complicatii.

Astfel pot aparea semne si simptome date de aceste afectiuni asociate. Asigurati-va ca mergeti la medic la toate controalele ecografice programate si recomandate, dar si daca apar modificari ingrijoratoare.

Apelati la ajutorul medicului care va supravegheaza sarcina daca observati simptome precum:
• Sangerari vaginale
• Contractii
• Durere severa abdominala sau de spate
• Diminuarea semnificativa a miscarilor fatului sau intarzierea lor semnificativa, mai mult de 23 de saptamani

Concluzie

Placenta este organul ce se formeaza la nivelul uterului, atunci cand incepe o sarcina viabila. Aceasta se formeaza in diverse locuri, pozitia anterioara fiind mai frecventa decat pare. Pozitia placentei nu reprezinta o problema si nu induce riscuri asupra sarcinii, insa se poate asocia cu alte complicatii ce trebuie investigate. Ascultati recomandarile medicului in ceea ce priveste consulturile din timpul sarcinii si modalitatea optima de a naste.

Bibliografie
https://www.verywellfamily.com/what-it-means-to-have-an-anterior-placenta-4690878
https://www.healthline.com/health/pregnancy/anterior-placenta