Biostimulatoarele de colagen - cele mai noi tehnici anti-imbatranire

Ce este colagenul

Colagenul este una dintre cele mai importante si abundente proteine din organismul nostru, reprezentand aproximativ 30% din totalul proteic dintr-un organism. Acesta este o componenta esentiala a pielii, oaselor, articulatiilor, tendoanelor, organelor interne si a multor altor structuri.

Rolul colagenului

Colagenul joaca multiple roluri, printre care unul dintre cele mai importante este rolul de sustinere de la nivelul dermului din piele. Pe langa cel de sustinere ofera alte cateva caracteristici indispensabile pielii:
• Structura
• Forma
• Forta
• Hidratare
• Elasticitate

Cand pierdem colagenul din piele

Odata cu inaintarea in varsta suntem supusi unui proces de pierdere a colagenului din tegument prin scaderea ratei productiei acestuia. Dupa varsta de 25 de ani, dispare anual aproximativ 1% din colagenul dermal.

In lumea moderna a medicinii estetice se cauta solutii noi de a impiedica aceasta pierdere si de a stimula suplimentar productia acestor fibre de sustinere atat de importante pentru aspectul pielii noastre.

Consecintele pierderii colagenului

Din pacate urmarile acestei pierderi devin din ce in ce mai vizibile pe masura ce imbatranim.

Amintindu-ne rolurile acestei proteine, putem concluziona si efectele inverse, si anume:
• Pierderea elasticitatii pielii, ducand astfel la aparitia ridurilor si a aspectului de piele cazuta
• Pierderea apei din derm, rezultand un aspect deshidratat, uscat
• Pierderea volumului de la nivelul obrajilor si tamplelor
• Pierderea calitatii pielii, aceasta avand un aspect tern si flasc

Numarul de proceduri estetice efectuate global continua sa creasca progresiv odata cu importanta tot mai mare pe care o acordam imbunatatirii aspectului fizic si cu dorinta de a ne pastra aspectul tanar si sanatos.

In aceasta categorie se gasesc in special procedurile non-chirurgicale pentru rejuvenare a pielii, deoarece pacientii incep sa devina tot mai interesati de tratamentele minim-invazive, care au ca rezultat schimbari naturale si nu foarte evidente, bazate mai mult pe imbunatatirea calitatii pielii.

Biostimulatoarele de colagen

Un nou trend in aceasta directie este cel al biostimulatoarelor de colagen.

Aceste produse si-au dovedit potentialul si beneficiile in prevenirea imbatranirii si in tratamentului laxitatii pielii, tocmai prin acest mecanism al stimularii de colagen . Se remarca prin abilitatea de a genera beneficii la nivel celular si tisular, printr-un raspuns inflamator controlat, concomitent cu resorbtia progresiva a substantei injectate.

Raspunsul acestui proces va culmina cu formarea unor noi depozite de colagen, conditionat intr-adevar de calitatea si proprietatile materialului injectat , cat si de plasarea corecta a produsului si tehnica corecta de injectare.

Doua din cele mai populare substante cu acest efect sunt:
- Acidul poly-L-lactic ( PLLA)
- Hidroxiapatita de calciu in combinatie cu acidul hialuronic

Acidul poly-L-lactic

Este folosit ca injectabil la nivelul fetei de aproximativ 30 de ani, avand drept scop corectarea pierderii de volum faciale survenite odata cu imbatranirea sau in contextul unor patologii.

La interval de aproximativ o luna dupa injectare apare productia de colagen, care dureaza intre 10-12 luni . Primele efecte se pot vedea dupa aproximativ 6 saptamani, pielea devenind mai ferma si mai aderenta de tesuturile subiacente.

In general, pentru a maximiza efectele, se recomanda 3 injectari consecutive, la interval de 6 saptamani, urmand ca ulterior sa fie intretinut efectul prin injectari anuale.

Avantajele injectarii cu Sculptra:
• Este o procedura nedureroasa
• Este o procedura rapida
• Nu necesita timp de recuperare
• Nu deformeaza trasaturile fetei, ci le reda fermitatea pierduta

Dezavantajele injectarii cu Sculptra:
• Fiind recent aparuta in tara noastra, este o procedura scumpa
• Efectele necesita rabdare, asadar nu este o procedura pentru pacientii care doresc rezultate imediate

Hidroxiapatita de calciu combinata cu acidul hialuronic

Acest produs are un efect hibrid, combinat, atat de umplere cat, si de productie a colagenului la nivelul fetei.

Acidul hialuronic din compozitie ofera un efect imediat, prin care se recapata volumetria faciala, iar hidroxiapatita de calciu asigura formarea unor noi depozite de colagen care urmeaza sa inlocuiasca acidul hialuronic ce incet se resoarbe . La 6 luni se evalueaza efectele si se decide daca sunt necesare injectari ulterioare .

Avantaje:
• Este o procedura nedureroasa
• Este o procedura rapida
• Efectele sunt vizibile imediat , datorita acidului hialuronic
• Efectele sunt mentinute pana la 2-3 ani, datorita hidroxiapatitei de calciu

Dezavantaje:
• Nu se potriveste tuturor pacientilor
• Poate rezulta un aspect nedorit daca tehnica de injectare este gresita

Ambele proceduri sunt sigure si au rezultate extrem de bune cat timp sunt realizate de medici cu studii in aceste domenii. In cazul in care ne dorim corectarea aspectului pielii, cel mai indicat este sa luam legatura cu un medic dermatolog sau chirurg plastician, care ne poate sfatui cel mai bine in aceasta directie si ne poate indica produsul care se potriveste cerintelor pielii noastre.

Concluzii

Biostimulatoarele de colagen sunt cele mai noi si eficiente metode de tratament injectabile in vederea obtinerii tineretii pierdute sau in vederea prevenirii laxitatii pielii. Pe langa efectele de lunga durata, prin care reusesc sa dea timpul inapoi cativa ani, reprezinta metode sigure si la indemana oricui .

Bibliografie
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/facial-fillers/about/pac-20394072
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8780088/