Chirurgia robotica, denumita si chirurgie asistata de robot, permite medicilor sa efectueze o multitudine de proceduri complexe cu mai multa precizie, flexibilitate si control decat este posibil prin tehnicile chirurgicale conventionale.
Chirurgia robotica este asociata, de obicei, cu chirurgia minim invaziva, acest lucru inseamna ca procedurile sunt efectuate prin incizii mici. Cel mai utilizat sistem chirurgical robotic clinic include un brat cu camera si brate mecanice la care sunt atasate instrumente chirurgicale. Chirurgul controleaza bratele robotului in timp ce este asezat la o consola de calculator, langa masa de operatie. Consola ii ofera chirurgului o vedere 3D de inalta definitie, marita, a locului operatiei.
In continuare poti descoperi cum functioneaza chirurgia robotica si care sunt beneficiile sale pentru pacienti si pentru chirurgi. De asemenea, vei afla in ce consta pregatirea pacientului pentru o astfel de interventie, dar si care sunt riscurile si provocarile acesteia.
Chirurgia robotica reprezinta o forma avansata de chirurgie minim invaziva sau laparoscopica in care chirurgii folosesc un robot controlat de un computer pentru a-i asista in anumite proceduri chirurgicale. Bratele robotului au un grad ridicat de dexteritate, permitand chirurgilor sa opereze in spatii care ar putea fi accesibile doar prin chirurgie deschisa.
Chirurgia robotica permite chirurgilor sa efectueze sarcini chirurgicale complexe prin incizii mici, folosind tehnologia robotica. Robotii chirurgicali sunt dispozitive controlate de calculator, care pot fi programate pentru a ajuta la pozitionarea si manipularea instrumentelor chirurgicale, ceea ce le ofera chirurgilor o mai buna precizie, flexibilitate si control.
Chirurgii care folosesc sistemele robotice stiu ca acestea sporesc precizia, flexibilitatea si controlul in timpul operatiei si le permite sa vada mai bine locul operatiei, in comparatie cu tehnicile chirurgicale traditionale. Cu ajutorul chirurgiei robotice, chirurgii pot efectua proceduri delicate si complexe care pot fi dificile sau imposibile cu alte metode, adesea, chirurgia robotica facand posibila chirurgia minim invaziva.
Beneficiile chirurgiei robotice pentru pacienti
Cele mai importante beneficii ale chirurgiei robotice minim invazive sunt:
Beneficiile chirurgiei robotice pentru chirurgi
Avantajele majore pentru chirurgii care folosesc chirurgia robotica includ:
MedLife are o vasta experienta in domeniul chirurgiei robotice, avand in dotare 4 roboti DaVinci (dintre care 2 la Bucuresti si alti 2 la Cluj si Sibiu), la care se adauga o suita robotica BrainLab la Cluj si alte 3 sisteme de neuronavigatie disponibile la Cluj, Bucuresti si Sibiu.
Sistemul Robotic da Vinci Xi
Life Memorial Hospital din Bucuresti este dotat cu una din tehnologiile de chirurgie robotica de top, sistemul de chirurgie robotica da Vinci Xi, cu ajutorul caruia se pot realiza interventii minim invazive in cazul unor afectiuni:
Tehnologia robotica da Vinci X realizeaza interventii minim invazive la Spitalul MedLife Polisano din Sibiu, pentru afectiuni ginecologice, urologice, oncologice si nu numai.
Chirurgia Robotica Brainlab Loop-X & Cirq
Spitalul MedLife Humanitas este dotat cu o tehnologie de top in practica neurochirurgicala. Este vorba despre sistemul de imagistica robotica mobila, augmentare virtuala Brainlab Loop-X & Cirq. Acest sistem robotic este folosit in special in cazul pacientilor care sufera de afectiuni ale coloanei vertebrale, dar si in cazul patologiei cerebrale:
Acest sistem robotic se caracterizeaza printr-o precizie foarte mare, posibilitatea de a rezolva cazuri complexe pe care chirurgia clasica nu le poate rezolva, cu recuperare mai rapida a pacientului si reluarea activitatilor cotidiene in cel mai scurt timp. Patologiile cerebro-spinale sunt abordate de echipe multidisciplinare formate din:
Chirurgia robotica este o forma avansata de chirurgie minim invaziva, in care medicul controleaza un robot pentru a efectua proceduri chirurgicale. Este important ca pacientul sa inteleaga acest concept, sa cunoasca avantajele si motivele pentru care a fost aleasa aceasta metoda, in detrimentul unei metode chirurgicale clasice.
Inainte de interventia chirurgicala robotica, sunt necesare numeroase teste medicale si consultatii. Acestea pot include:
Scopul acestor teste este de a confirma daca pacientul este un candidat potrivit pentru procedura respectiva si de a planifica strategia chirurgicala. Pregatirea pentru o interventie chirurgicala robotica implica o componenta fizica si una mentala. Un regim alimentar echilibrat, exercitiile fizice regulate si odihna adecvata pot ajuta la imbunatatirea rezultatelor chirurgicale. De asemenea, gestionarea anxietatii si a stresului prin tehnici de relaxare sau consiliere poate avea un impact pozitiv asupra recuperarii postoperatorii.
Chirurgia robotica implica riscuri, dintre care unele pot fi similare cu riscurile unei interventii chirurgicale deschise conventionale, cum ar fi un mic risc de infectie si alte complicatii.
Chirurgia robotica nu este o optiune pentru toti pacientii. Medicul este cel care trebuie sa informeze pacientul despre beneficiile si riscurile chirurgiei robotice si despre cum se compara aceasta cu alte tehnici, cum ar fi alte tipuri de chirurgie minim invaziva sau chirurgia deschisa conventionala.
MedLife este reteaua de servicii medicale care are la dispozitie cei mai multi roboti capabili de interventii chirurgicale robotice, dar si echipe multidisciplinare specializate.
Chirurgia robotica reprezinta un pas major in medicina moderna, avand capacitatea de a imbunatati rezultatele obtinute prin precizie mai mare si invazivitate redusa. Desi prezinta anumite riscuri si limitari, beneficiile sunt semnificative atat pentru pacienti, cat si pentru chirurgi.