Foliculita bacteriana la copil

Generalitati

Foliculita bacteriana este o infectie superficiala sau profunda a foliculilor pilosi ai firelor de par. Acesta afectiune este contagioasa. Poate fi afectat tegumentul din orice regiune a corpului, dar de obicei afecteaza cel mai frecvent zonele expuse ale bratelor, picioarelor si fetei.

Foliculita bacteriana este o afectiune a pielii care se manifesta prin inflamarea foliculilor pilosi. Aceasta poate aparea la orice varsta, dar este mai frecventa la copii si adolescenti. Foliculita poate fi cauzata de o varietate de bacterii, dar cele mai frecvente sunt Staphylococcus aureus si Streptococcus pyogenes.

Simptome

Simptomele foliculitei bacteriene la copii pot include piele rosie si umflata in jurul foliculilor pilosi, pustule (mici umflaturi pline cu puroi) si cruste pe piele. In cazuri severe, foliculita poate provoca durere, febra si chiar abscese (acumulari de puroi sub piele).

Foliculita bacteriana poate aparea oriunde pe corp, dar este mai frecventa pe piept, spate, fata, gat, umeri si coapse. In cazuri rare, foliculita poate aparea pe scalp si poate provoca caderea parului.

Cauzele foliculitei bacteriene la copii pot include pielea uscata si crapata, pielea abrazata sau lezata, transpiratia excesiva, umiditatea crescuta a pielii (de exemplu, daca copilul poarta haine strâmte sau sintetice care nu permit pielea sa respire), hipersecretia sebacee (productia excesiva de sebum) si un sistem imunitar slabit.

Pentru a preveni foliculita bacteriana la copii, este important sa se mentina pielea curata si uscata, sa se evite frecarea pielii si sa se poarte haine lejere si confortabile care permit pielea sa respire. Copiii trebuie sa se spele pe fata si pe corp de cateva ori pe zi, folosind apa calda si un sapun bland. Este, de asemenea, important sa se schimbe hainele ude sau transpirate imediat dupa ce au transpirat.

Tratamentul foliculitei bacteriene la copii poate include aplicarea de creme sau unguente topice care contin antibiotic (pentru a ucide bacteriile) sau corticosteroizi (pentru a reduce inflamatia). In cazuri severe, copilul poate avea nevoie de tratament cu antibiotice administrate pe cale orala sau injectabila.

Este important ca parintii sa urmeze intocmai instructiunile medicului si sa aplice cremele sau unguentele topice asa cum sunt prescrise. Este, de asemenea, important sa se evite frecarea sau zgariatul pielii afectate, deoarece acest lucru poate agrava inflamatia si poate duce la raspandirea infectiei.

Caracteristici

Pustulele (basicute albe cu puroi in interior) au urmatoarele caracteristici:
- culoare galben-albicioasa si sunt inconjurate de cercuri rosii inguste
- dimensiuni de 1mm pana la 2mm
- pot fi in numar mic sau numeroase
- pustulele elimina un puroi cu striuri de sange, format din celule moarte
- unele pustule sunt strapunse de firele de par, altele pot fi adiacente foliculilor pilosi.

Cauze

Foliculita bacteriana se datoreaza infectiei foliculilor pilosi cu diferite tipuri de Stafilococ, care apare, de obicei, dupa o injurie minora a tegumentului. Infectia se raspandeste in alte parti ale corpului copilului prin unghiile de la degetele mainii, frecvent de la stafilococii localizati in nas. Infectia cu Pseudomonas aeruginosa apare dupa folosirea de cazi sau bai termale cu apa fierbinte contaminata. Infectia cu aceste microorganisme este rara, dar incidenta este in crestere.

Factori de risc

Printre factorii de risc se numara:
- o boala recenta precum infectia nazala
- diabetul zaharat
- eczema sau dermatita
- conditii de viata in aglomeratie (mai multe persoane in aceeasi camera) sau igiena precara.

Diagnostic

Diagnosticul necesita prezentarea la un medic specialist si se bazeaza pe anamneza si examenul fizic si culturi bacteriene din secretia eliminata din pustula.
Medicul trebuie sa evalueze sau sa reevalueze starea de sanatate a copilului atunci cand:
- pustulele s-au raspandit, in ciuda tratamentului
- temperatura copilului creste la mai mult de 38 grade Celsius
- incheieturile copilului se umfla
- copilul dezvolta un furuncul sau semne de raspandire a infectiei
- simptomele foliculitei bacteriene reapar dupa tratament.

Tratament

Tratamentul foliculitei bacteriene la copii poate include aplicarea de creme sau unguente topice care contin antibiotic pentru a ucide bacteriile si/sau corticosteroizi pentru a reduce inflamatia. Aceste medicamente pot fi aplicate direct pe pielea afectata de cateva ori pe zi, in functie de recomandarea medicului.

In cazuri severe, copilul poate avea nevoie de tratament cu antibiotice administrate pe cale orala sau injectabila. Aceste medicamente lucreaza in interiorul corpului pentru a ucide bacteriile care cauzeaza foliculita. Medicul poate prescrie antibiotice sub forma de pastile sau lichid, care trebuie luate de copil conform instructiunilor medicului.

Este important ca parintii sa urmeze intocmai instructiunile medicului si sa aplice cremele sau unguentele topice asa cum sunt prescrise. Este, de asemenea, important sa se evite frecarea sau zgariatul pielii afectate, deoarece acest lucru poate agrava inflamatia si poate duce la raspandirea infectiei.

Daca simptomele foliculitei nu se amelioreaza dupa cateva zile de tratament, sau daca apar noi simptome, este important sa se consulte medicul. De asemenea, daca pielea devine rosie, dureroasa sau umflata dupa aplicarea unui medicament topi, trebuie sa se consulte imediat medicul.

Tratament ambulator

Copilul trebuie invatat sa nu se scarpine in zonele cu pustule. Germenii pot fi luati sub unghiile mainii si transferati in alte parti ale corpului. Se recomanda apa calda pentru inmuierea leziunilor, pentru a ameliora pruritul (mancarimea) si pentru a grabi vindecarea.

Tratament medicamentos

Daca sunt doar cateva pustule, se pot folosi antibiotice fara prescriptie medicala, cum ar fi Bacitracina, Micitracina sau Neomicina. Aplicarea se face prin masaj usor cu o cantitate mica in zonele afectate de 3-4 ori pe zi. Se foloseste doar o cantitate mica, necesara pentru acoperirea zonelor afectate - cantitati mai mari nu ajuta.

Daca sunt numeroase pustule pe tegumentul copilului, se recomanda antibiotice orale sau injectabile, precum Eritromicina sau Dicloxacilina.

Sfaturi

- Nu exista limitari din punct de vedere al activitatii. Copilul poate sa-si reia activitatile obisnuite imediat ce simptomatologia se amelioreaza.
- Nu se recomanda o dieta speciala.
- Poate merge la scoala, dar numai dupa ce pustulele s-au vindecat. Aceasta afectiune poate fi contagioasa pentru altii, in particular pentru copiii mai mici.

Complicatii

Infectia poate ajunge in circulatia sanguina a copilului si disemina in alte zone ale corpului.
Se recomanda ca pielea copilului sa fie mereu curata. Trebuie evitate mediile cu caldura excesiva si umiditate, care favorizeaza cresterea bacteriana.

Evolutie

Fara tratament, o pustula se vindeca in 7 zile, dar pe masura ce unele se vindeca, apar altele noi.
Fara tratament, se pot dezvolta furuncule sau infectii profunde ale pielii. Tratamentul scurteaza durata infectiei copilului. Vindecarea ar trebui sa fie completa in 2 saptamani. Din nefericire, recurentele sunt frecvente.