Mamelonul supranumerar, o anomalie a sanilor

Ce este mamelonul supranumerar

Mamelonul supranumerar sau cel de-al treilea mamelon este o afectiune in care pacientii se nasc cu 3 sau mai multe mameloane in loc de 2. Alte denumiri sunt mamelonul accesor sau mamelonul ectopic, ele facand referire la aceeasi patologie.

Tipologie

Desi un mamelon in plus este modelul cel mai frecvent al acestei afectiuni, pacientii pot avea si pana la 8 mameloane suplimentare.

Mamelonul suplimentar se formeaza in timpul dezvoltarii embriogene, in timpul vietii intra-uterine. Localizarea lor cea mai comuna este de-a lungul sau in vecinatatea mameloanelor fiziologice, insa se pot extinde pana in zona axilei, in toracele inferior sau la nivelul peretelui abdominal.

Tipuri de mamelon supranumerar

Medicii clasifica mamelonul supranumerar in functie de dimensiunea lui, structurile componente, forma si aspectul tesutului.

Tipurile principale de mamelon supranumerar includ:
• Politelie: al 3-lea mamelon apare izolat, fara sa aiba areola (regiunea mai pigmentata din jurul mamelonului) sau tesut mamar subiacent. Aceasta este cea mai comuna forma de mamelon supranumerar.
• Politelie areolaris: Areola este prezenta, dar fara mamelon propriu-zis sau tesut mamar.
• Politelie piloasa: o regiune de fire de par, fara alt tip de structura
• Polimastia: al 3-lea mamelon are o areola asociata si un mic nivel de tesut mamar subiacent.
• Mamelon supranumerar izolat: mamelonul suplimentar nu are areola, insa are tesut mamar subiacent.
• Mamelon supranumerar fara mamelon: este prezenta doar aerola si tesutul mamar, fara sa existe un mamelon
• Tesut glandular aberant: exista doar o portiune de tesut mamar suplimentar

Prevalenta

Oricare tip de memlaon supranumerar poate afecta pe oricine, indifferent de sex. Toate tipurile vor fi prezente de la nastere si sunt ceva mai frecvente in randul pacientilor de sex masculin.

Semne si simptome

Cel de al 3-lea mamelon arata deseori ca un semn din nastere sau o alunita, in special imediat dupa nastere. Acesta poate trece neobservat mult timp, neavand aspect caracteristic de mamelon. Culoarea variaza intre nuante rozalii si maro, iar dimensiunea lor este de cele mai multe ori mai mica decat a mameloanelor anatomice. De regula nu sunt dureroase si nu dau semne sau simptome locale, inafara aspectului diferit.

Cauze

Cercetatorii nu cunosc cauza exacta a aparitiei mameloanelor supranumerare.

Acestea se dezvolta atunci cand fatul este inca in stadiu de embrion, iar localizarea lor majoritara este de-a lungul unor structuri numite ,,linii de lapte’’. Liniile de lapte sunt linii imaginare ce strabat toracele si abdomenul, de la axila pana in zona inghinala. Oriunde de-a lungul acestor linii se poate dezvolta tesut mamar.

In saptamanile 4-5 de dezvoltare embrionara, liniile de lapte incep sa se formeze prin ingrosarea pielii de-a lungul lor. Curand dupa se dezvolta tesutul mamar normal, moment in care poate aparea si memalonul supranumerar.

Liniile de lapte, aceste cordoane de piele ingrosata, se vor subtia odata ce procesul de formare a tesutului mamar s-a incheiat; daca ele raman insa ingrosate sau nu se subtiaza complet, apare mamelonul supranumerar. Totusi, aproximativ 5% dintre mameloanele suplimentare apar inafara zonei specifice liniilor de lapte: la nivelul spatelui, gatului, organelor genitale sau membrelor inferioare.

In ceea ce priveste caracterul ereditar, majoritatea cazurilor sunt spontane. Exista cateva rapoarte ale unor cazuri prezente in familie, la mai multi membrii, insa dovezile stiintifice nu sunt suficiente pentru a determina daca exista un model sigur de ereditate.

Diagnostic

Medicul pediatru poate ridica suspiciunea unui mamelon supranumerar inca de la nastere. Daca insa parintii nu observa sau nu se prezinta la medic pentru aceasta problema a copilului, deseori pacientii isi afla diagnosticul doar la varsta de adult.

Medicul va examina formatiunea si va va pune cateva intrebari cu privire la istoricul medical personal, pentru a exclude alte diagnostice posibile. Atunci cand se descopera un mamelon supranumerar, intreg corpul va fi examinat pentru a gasi si alte eventuale mameloane suplimentare.

Odata stabilit diagnosticul, medicul va va explica ca nu este nevoie de tratament sau ingrijiri speciale, insa controalele periodice la medic sunt necesare, pentru a urmari eventualele modificari ale mamelonului.

In cazuri rare, cel de al 3-lea mamelon poate indica patologii subiacente.

Astfel, mergeti la medic imediat daca experimentati oricare dintre urmatoarele:
• Eruptie cutanata in jurul mamelonului
• Durere sau disconfort
• Tesut indurat sau formatiuni nou aparute
• Secretii anormale

Tratament

In majoritatea cazurilor tratamentul pentru mamelonul supranumerar nu este necesar. Inafara de aspectul eventual deranjant, mamleonul suplimentar nu prezinta, de regula, implicatii medicale care sa afecteze starea de sanatate.

Pacientii pot apela la interventii de indepartare a mamelonului din motive cosmetice sau daca exista disconfort sau durere locala. Interventia chirurgicala este minora si noninvaziva, realizata sub anestezie locala.
Dupa operatie poate exista inflamatie locala ce dispare in 1-2 saptamani si cicatrizarea zonei. Respectati recomandarile medicului in ceea ce priveste consulturile post-operatorii.

Prognostic

Mamelonul supranumerar este inofensiv si nu induce probleme asupra sanatatii. Daca va deranjeaza din orice motiv, discutati cu medicul despre posibilitatea indepartarii lui.

In cazuri rare insa, mamelonul poate fi un semn al unei afectiuni subiacente precum :
• Defecte mamare congenitale
• Afectiuni renale
• Diverse tumori
• Cancer mamar

Cand ar trebui sa mergeti la medic

Mergeti la medicul pediatru imediat ce observati o formatiune pe corpul copilului dumneavoastra ; desi mamelonul supranumerar este inofensiv si nu este un motiv de ingrijorare, numeroase alte afectiuni pot avea aspect similar, astfel ca este esential sa le excludeti.

Daca mamelonul cauzeaza durere sau disconfort, mergeti la medic.

De asemenea, fiti atent daca exista secretii anormale, rigidizarea zonei din jurul mamelonului sau aparitia unei iritatii la nivelul pielii din jur, toate acestea fiind situatii ce trebuie investigate cu ajutorul unui medic.

Odata stabilit diagnosticul, mergeti periodic la medic pentru ca eventualele modificari sa fie observate si notate.

Concluzie

Mamelonul supranumerar este o afectiune mai comuna decat s-ar crede. Acesta poate fi unic, sub forma celui de al 3-lea mamelon, sau multiplu, existand mai multe mameloane suplimentare. Cauza lui nu este complet cunoscuta, insa fiindca se dezvolta in timpul stadiului de embrion, mamelonul supranumerar nu poate fi prevenit. Discutati cu medicul daca acesta va deranjeaza din punct de vedere estetic, pentru a primi recomandari de tratament. Altfel, mamelonul supranumerar nu induce probleme de sanatate si nu va necesita tratament.

Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/25167-third-nipple
https://www.healthline.com/health/third-nipple