Timpanoplastia reprezinta interventia chirurgicala utilizata pentru a trata timpanul spart sau perforat. Membrana timpanica este tesutul ce separa urechea externa (care se vede din exterior) de urechea medie si interna. Atunci cand aceasta membrana se perforeaza, orificiul format opreste vibratia naturala a timpanului si astfel ingreuneaza auzul.
Deseori simptomele rupturii de timpan (membrana timpanica, de fapt) sunt tratate cu ajutorul solutiilor auriculare si a antibioticelor. Daca membrana timpanica nu se vindeca insa dupa 2-3 luni, timpanoplastia poate fi necesara pentru a preveni pierderea completa a auzului, infectiile cronice si afectarea echilibrului.
Rata de succes a acestei interventii este de 93% in ceea ce priveste recapatarea auzului.
Membrana timpanica se poate rupe (sau perfora) daca:
• Aveti o infectie a urechii medii, numita otita medie
• V-ati lezat membrana timpanica folosind un betisor de ureche, creion sau orice obiect introdus in ureche
• Aveti leziuni ale urechii in urma unei explozii, fracturi craniene sau lovituri puternice
• Dezvoltati barotrauma, o afectiune ce poate aparea atunci cand timpanul este afectat de modificari bruste ale presiunii aerului, fenomen deseori intalnit in timpul zborului in avion
Inainte de interventie, medicul specialist ORL va va examina urechea medie si functia auzului.
Acesta va realiza, de asemenea:
• Examinarea completa a capului si gatului
• Examinarea urechii cu ajutorul unui otoscop, un instrument special ce mareste vizual structurile interne ale urechii. Astfel se poate masura in detaliu orificiul din membrana timpanica si se poate determina localizarea sa exacta
• Audiometrie, un test de evaluare a functiei auzului
• Timpanometrie, un test de evaluare a functiei specifice a timpanului si a urechii medii
• Va va administra tratament antibiotic cu rol preventiv al infectiilor
Datele obtinute in urma evaluarilor initiale vor ajuta medicul sa stabileasca care este cea mai buna tehnica de timpanoplastie, pentru fiecare pacient.
Exista mai multe tehnici prin care medicii realizeaza timpanoplastia, toate dintre acestea utilizand un ,,pansament’’ pentru orificiul format in membrana timpanica. Tehnicile difera prin modul in care medicul ajunge in urechea medie si astfel la locul ce trebuie tratat.
Principalele tehnici sunt:
• Timpanoplastia postauriculara: medicul realizeaza o incizie curba in spatele urechii, prin care patrunde pana la membrana timpanica
• Endaurala: medicul realizeaza o incizie deasupra canalului auricular
• Transcanal: medicul ajunge la urechea medie prin canalul auditiv
Indiferent de tehnica aleasa, timpanoplastia este o interventie chirurgicala considerata majora, intrucat este nevoie de anestezie generala.
Timpanoplastiile sunt realizate in mai multi pasi. Primul pas este obtinerea unui material care va servi ca grefa (pansament) pentru orificiul din membrana timpanica; acest material este fie unul biologic, fie unul sintetic ce se potriveste cu tesuturile organismului.
Etapele interventiei sunt:
• Medicul va incepe prin realizarea inciziilor in spatele sau deasupra urechii externe, sau prin urmarirea canalului auditiv
• Grefa sau pansamentul pentru membrana timpanica va fi format dintr-o mica portiune de fascie musculara temporala, prelevata de la pacient, sau printr-un material sintetic obtinut anterior.
• Medicul ajunge la membrana timpanica, o ridica si plaseaza noul tesut acolo unde exista ruptura sau orificiul
• Se va aplica un material medical de tipul unei spume, pentru a sigila grefa asupra timpanului. In timp, noul material va deveni parte din membrana timpanica, datorita proprietatilor de regenerare si formare de tesut nou
• La final, inciziile vor fi inchise
Imediat dupa interventie, multi pacienti merg acasa. In unele cazuri insa, medicul recomanda internarea in noaptea de dupa interventie, pentru o monitorizare de aproape.
Complicatiile in urma interventiei de timpanoplastie sunt rare. Cea mai comuna o reprezinta dezlipirea grefei sau orice esec al rezultatului, caz in care functia auditiva nu va fi reluata dupa interventie. In majoritatea cazurilor insa, interventia este eficienta, cu o rata de succès de 93%.
Recuperarea este usor variabila, insa de regula este nevoie de 10 pana la 14 zile de repaus dupa timpanoplastie. In aceasta perioada, medicul va va oferi cateva recomandari.
Recomandarile generale includ:
• Utilizati un dop de vata la nivelul urechii, daca observati mici sangerari. Sunati-va medicul daca sangerarea este abundenta
• Nu va suflati nasul timp de 3 saptamani dupa interventie. Daca trebuie sa o faceti, mentineti-va gura deschisa
• Mentineti-va urechea uscata, evitand spalarea zonei in primele zile dupa interventie.
• Daca aveti durere in primele zile, luati antialgice minore conform indicatiilor medicului
Ar trebui sa mergeti la consultul post-operator la aproximativ 2 saptamani de la interventie, insa perioada poate varia in functie de fiecare caz si de tehnica interventiei; medicul va va programa la primul consult.
Acest consult este esential pentru ca medicul sa evalueze procesul de vindecare al urechii si eficienta interventiei. Acesta va poate programa la teste ulterioare de tipul audiogramei.
Daca apar semne de complicatii sau alte probleme imediat dupa interventie, apelati la medic oricand. Durerea locala, febra, secretiile purulente de culoare galbena de la nivelul urechii, lipsa imbunatatirii auzului sau chiar inrautatirea auzului sunt semnele de alarma, ce necesita vizita la medic inafara consulturilor deja programate.
Membrana timpanica poate fi lezata in multe situatii, la orice persoana, inclusiv in actiuni obisnuite precum utilizarea betisorului de urechi pentru igiena locala. Deseori, ruptura de timpan se poate repara singura, fiind nevoie doar de tratament medicamentos. In cazurile ce nu raspund insa la tratament dupa cateva luni, interventia chirurgicala de timpanoplastie devine necesara. Desi se realizeaza local, doar la nivelul urechii medii, necesita anestezie generala si este deci considerata o operatie majora. Discutati cu medicul dumneavoastra despre optiunea ideala de tratament si despre masurile de ingrijire post-operatorie.
Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/24406-tympanoplasty
https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/tympanoplasty