Electroejacularea - metoda noua de fertilizare

Ce este electroejacularea

Electroejacularea este o metoda artificiala de obtinere a spermei, utilizata atunci cand un pacient nu poate ejacula spontan, de unul singur. Incapacitatea de ejaculare apare in general in urma unei leziuni medulare, unei afectiuni nervoase sau a altor patologii mai rare.

Electroejacularea presupune implantarea unui stimulator electric la nivelul rectului, acea portiune din intestin situata in raport intim cu prostata. Cu ajutorul dispozitivului, mici curenti electrici vor stimula glanda prostata, inducand ejacularea. Medicul va colecta lichidul spermatic obtinut, acesta putand fi utilizat ulterior pentru conceptie.

Mecanism ejaculare

Ejacularea reprezinta eliberarea de lichid spermatic de la nivelul glandei prostate, prin intermediul uretrei catre exterior (meatul extern al uretrei, situat in varful penian). Lichidul spermatic contine celule reproducatoare necesare pentru conceptie si formarea unei sarcini.

Desi pentru majoritatea persoanelor ejacularea se intampla fara probleme dupa un act sexual, exista pacienti cu anumite patologii ce impiedica ejacularea.

Procesul natural de ejaculare implica urmatorii pasi:
• Tuburile deferente se contracta, evacuand lichidul spermatic pana la baza penisului
• Glanda prostatica si veziculele seminale, situate la baza penisului, elibereaza o secretie ce se adauga lichidului spermatic
• Muschii de la baza penisului se contracta, fortand lichidul spermatic final sa treaca prin uretra, pana in exterior

Indicatii

Electroejacularea este indicata si recomandata pacientilor cu anumite patologii ce impiedica ejacularea si astfel contribuie la aparitia infertilitatii masculine. Aceasta este o metoda din ce in ce mai des utilizata in procesul de conceptie, supravegheat si controlat de catre un medic specialist in fertilizare si conceptie.

Afectiunile ce induc probleme de ejaculare si implicit de fertilitate includ:
• Neuropatia diabetica
• Scleroza multipla
• Paralizia sau traumatismele coloanei vertebrale
• Disfunctia erectila sau alte disfunctii sexuale

Procedura electroejaculare

Electroejacularea este o interventie scurta, iar dispozitivul stimulator este mentinut doar in timpul procedurii.

Medicul urolog este cel care va coordona si realiza procedura, acesta fiind un medic specializat in bolile si problemele tractului uro-genital. Interventia se poate realiza in spital, intr-o clinica specializata sau chiar in cabinetul medicului. Pacientul va pleca acasa in aceeasi zi, nefiind nevoie de o recuperare indelungata.

In timpul procedurii, pacientul este de regula sedat profund sau anesteziat prin anestezie generala. Astfel, asigurati-va ca aveti un transport catre casa. Pozitia poate fi pe spate sau intr-o parte, in decubit lateral, in timpul procedurii.

Pasii pe care medicul ii va realiza sunt:
1. Acesta va insera un cateter prin uretra, pentru a goli vezica de urina
2. Injectarea unui medicament, prin cateterul uretral pana in vezica urinara, pentru a scadea aciditatea organului
3. Va insera un stimulator lubrifiat anterior, prin orificiul anal pana in rect (ultima portiune a intestinului gros)
4. Va amplasa dispozitivul stimulator aproape de prostata
5. Va activa stimulatorul, care va incepe sa trimita curenti electrici catre prostata. Medicul va opri curentul dupa 1-2 secunde.
6. Acest ciclu de stimulare de pana la 2 secunde va fi repetat, iar intensitatea curentului electric este crescuta pana cand apare ejacularea (de regula dupa 2 sau 3 cicluri de stimulare)
7. Cateterul deja inserat este utilizat pentru a colecta lichidul ejaculat intr-un recipient special si steril
8. Stimulatorul si cateterul sunt apoi indepartate

Imediat dupa interventie, cat pacientul este inca sub anestezie, medicul va trimite lichidul spermatic prelevat la laborator, pentru analiza. Daca lichidul spermatic este sanatos, cu celule reproducatoare ce pot fi folosite pentru conceptie, medicii il vor ingheta temporar.

Daca insa ejacularea nu apare sau daca lichidul spermatic este incomplet si nu poate produce conceptia, vor fi luate in considerare alte proceduri de colectare a celulelor reproducatoare.

Conceptia

Exista diferite metode prin care electroejacularea poate contirbui la conceptie.

Lichidul spermatic colectat si prezervat poate fi utilizat pentru:

• Inseminare artificiala. Lichidul spermatic este inseminat in mod artificial la nivelul uterului viitoarei mame, uterul fiind organul reproducator feminin.

• Fertilizare in vitro. Intr-un laborator specializat, medicul va utiliza lichidul spermatic pentru a fetiliza ovulele (obtinute tot artificial), formand astfel embrioni inafara unui organism uman. Acesti embrioni sunt ulterior transferati in uter, unde se pot dezvolta intr-o sarcina, sau pot fi inghetati si astfel prezervati pentru viitor.

Fertilizarea in vitro este metoda ideala de contraceptie pentru cuplurile in care ambii parteneri au probleme de fertilitate.

Riscuri si complicatii

In ceea ce priveste riscurile procedurii, electroejacularea poate creste frecventa cardiaca si tensiunea arteriala, insa medicul va monitoriza continuu aceste functii in timpul interventiei.

Anestezia generala are si ea riscuri proprii, insa avand in vedere durata sa scurta, acestea sunt minime. In cazul in care electroejacularea nu functioneaza si nu se secreta lichid spermatic, procedura nu dauneaza si nu va avea efecte negative asupra functiei prostatice sau a altor functii ale organismului.

Recuperare si prognostic

In primele zile dupa procedura, puteti experimenta durere usoara si disconfort.

Antialgicele minore pot ajuta, atunci cand sunt administrate conform recomandarilor medicului. Durerea poate aparea si in timpul mictiunii (disurie) si este normal.
Apelati la medic daca durerile dureaza mai mult de cateva zile sau daca dezvoltati o infectie de tract urinar.

Cand ar trebui sa mergeti la medic?

Dupa procedura, nu ezitati sa apelati la medic daca experimentati:
• Hematurie (sange in urina) sau hemoragii rectale (sange in fecale)
• Febra sau frisoane
• Greata si varsaturi
• Durere in timpul mictiunii persistenta sau simptome de infectie urinara

Concluzie

Daca va doriti un copil, insa ejacularea nu este posibila pentru dumneavoastra din diverse motive, electroejacularea este o metoda eficienta si relativ simpla de obtinere a lichidului spermatic. Medicul specialist urolog va coordona interventia si va trimite lichidul obtinut la un laborator specializat in conceptie, dupa care se vor lua masurile necesare pentru fertilizare si conceptie.

Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/23997-electroejaculation
https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/electroejaculation