Piospermia - cauze si tratament

Ce este piospermia

Piospermia reprezinta afectiunea specific barbateasca in care exista un numar anormal de crescut de celule albe in lichidul spermatic. Lichidul spermatic este secretat de glandele sexuale masculine si eliberat la nivelul penisului, acesta continand celule reproductive, proteine, vitamine, minerale.

Cum se manifesta

Celulele albe sau leucocitele sunt celule ce fac in mod normal parte din sistemul imun, fiind unul din cele 3 tipuri de celule sanguine. Este normal sa existe un numar mic de celule albe si in lichidul spermatic, dar atunci cand numarul depaseste 1 milion de leucocite/ 1 ml de lichid spermatic, acestea devin patologice.

Atunci cand sunt prezente in lichidul spermatic in exces, celulele albe pot avea efecte nocive, prin distrugerea membranei spermatice, alterarea mobilitatii spermatozoizilor si distrugerea ADN-ului spermatic.

O alta denumire pentru piospermie este leucocitospermia

Daca sunteti un pacient fertil, cu planuri de conceptie, piospermia va poate afecta aceasta caracteristica, insa depinde de severitatea acesteia. Piospermia severa poate induce infertilitate, in timp ce piospermia asimptomatica nu va altera fertilitatea.

Prevalenta

Piospermia nu este o afectiune frecventa, fiind o cauza rara de infertilitate. Mai putin de 5% dintre barbatii cu infertilitate au piospermie.

Semne si simptome

O mare parte dintre pacientii cu piospermie nu au niciun simptom. Intrucat infectiile genitale sunt o cauza frecventa de piospermie, simptomele vor fi deseori specifice:
• Febra
• Edem local
• Durere sau disconfort in timpul mictiunii (disurie)
• Lichid spermatic galbui
• Consistenta modificata a lichidului spermatic, mai vascoasa

Desigur, aceste modificari pot indica alte afectiuni ce nu evolueaza cu piospermie. Discutati cu medicul dumneavoastra despre orice modificari ale lichidului spermatic, pentru a primi indicatii medicale corecte.

Cauze

Cauzele piospermiei sunt multiple si pot include:
• Infectia
• Uretrita (inflamatia uretrei)
• Prostatita (inflamatia prostatei)
• Unele afectiuni autoimune
• Strictura uretrala (ingustarea lumenului uretral)
• Infectii cu transmitere sexuala precum herpesul genital, gonoreea sau chlamydia
• Varicocel (tumefiere si dilatare la nivelul venelor scrotale)
• Bolile sistemice
• Abstinenta sexuala
• Utilizarea produselor cu tutun, marijuana sau alcool

In ceea ce priveste infectiile sistemului genitourinar, cei mai frecventi patogeni ce duc la piospermie sunt: E.coli, Mycoplasma, Ureaplasma si Chlamydia.

Piospermia nu este contagioasa, insa unele infectii ce o cauzeaza pot fi transmise cu usurinta. Astfel, asigurati-va ca atat dumneavoastra cat si partenerul dumneavoastra primiti tratament pentru infectia genitala cauzatoare.

Riscuri si complicatii

Principalul risc al piospermiei este acela de alterare a fertilitatii, insa acesta nu apare in toate cazurile. Acest risc creste direct proportional cu numarul de leucocite din lichidul spermatic. Astfel, cazurile severe de piospermie pot fi suspicionate de infertilitate asociata.

Diagnostic

Medicul urolog este cel care stabileste diagnosticul si investigheaza cauza piospermiei. Acesta va evalua istoricul medical, va va pune intrebari cu privire la simptome si la sanatatea sexuala si va face un examen fizic.

Odata suspicionata piospermia, acesta va face cateva teste paraclinice pentru a confirma diagnosticul si pentru a identifica cauza. Analiza lichidului spermatic sau spermograma va identifica celulele albe si va putea determina numarul lor per ml de lichid spermatic. Aceasta analiza se realizeaza sub microscop, in laborator.

Alte teste foarte utile pentru a identifica cauza sunt:
• Testul de urina. Proba de urina este analizata in vederea identificarii microorganismelor patogene ce cauzeaza infectii genito-urinare. Nivelul de proteine va fi de asemenea masurat
• Teste imagistice, precum radiografia, CT sau RMN, pentru a obtine imagini mai detaliate ale tractului genito-urinar.

Tratament

Tratamentul piospermiei depinde de cauza acesteia. In unele cazuri piospermia se poate ameliora spontan, fara interventii terapeutice din exterior.

Scopul tratamentului este de a elimina complet sau aproape complet celulele albe din lichidul spermatic, pentru a favoriza pastrarea fertilitatii. Tratamentul antibiotic este deseori prescris pentru a elimina piospermia, in special atunci cand infectia genitourinara este confirmata, dar nu numai. Este esential sa urmati intreaga cura de tratament, fara sa va opriti atunci cand dispar simptomele, ci atunci cand se termina tratamentul. Infectiile tratate partial au risc mare de recidiva, fiind mai dificil de tratat ulterior.

Antiinflamatoarele non-steroidiene sunt alte medicamente eficiente pentru acesti pacienti.

Unele afectiuni au nevoie de tratament chirurgical pentru a fi vindecate si astfel pentru ca piospermia sa fie eliminata; medicul urolog va realiza interventii minim-invazive, endoscopice, sau clasice pentru patologii precum varicocel, strictura uretrala, unele patologii structurale ce cauzeaza infectii genitale.

Preventie

Piospermia poate fi prevenita prin evitarea leziunilor planseului pelvin, prin evitarea substantelor nocive, mentinerea unei activitati sexuale regulate si evitarea infectiilor cu transmitere sexuala.

Asigurati-va ca aveti contact sexual sanatos si responsabil, prin respectarea urmatoarelor lucruri:
-  Utilizarea prezervativelor la fiecare contact sexual
-  Evitarea contactului sexual atunci cand suspicionati ca dumneavoastra sau partenerul aveti o infectie genitala
-  Teste regulate pentru bolile cu transmitere sexuala, in special atunci cand schimbati partenerii
-  Evitarea tutunului, marijuana si a consumului de alcool ajuta de asemenea la preventie.

Prognostic

Cu ajutorul tratamentului potrivit, prognosticul pentru majoritatea pacientilor cu piospermie este unul bun. Dupa tratament, calitatea lichidului spermatic se imbunatateste si fertilitatea nu ar trebui sa mai fie afectata. Uneori insa piospermia persista, iar tratamentul este indelungat si/sau repetitiv.

Cand ar trebui sa mergeti la medic?

Daca ati incercati sa concepeti un copil timp de o perioada indelungata (cel putin un an) si nu ati reusit, nu ezitati sa mergeti la medic pentru a investiga cauzele de infertilitate.

Semnele si simptomele piospermiei sau a unei infectii genitale sunt de asemenea semnale de alarma ca trebuie sa mergeti la un consult urologic. Nu uitati sa va asigurati ca si partenerul dumneavoastra este testat si tratat, daca piospermia e cauzata de infectii genitale.

Mentineti legatura cu medicul pentru a va programa la consulturi ulterioare, de control.

Concluzie

Piospermia reprezinta cresterea excesiva a numarului de leucocite din lichidul spermatic. Consecinta cea mai severa este infertilitatea si aceasta poate aparea in lipsa tratamentului. Tratamentul se concentreaza asupra cauzei, dar si asupra simptomelor, avand ca scop pastrarea fertilitatii. Discutati cu medicul dumneavoastra despre necesitatea tratamentului dublu, pentru dumneavoastra si pentru partener.

Bibliografie
https://metromaleclinic.com/pyospermia/
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15220-pyospermia