Dermatita atopica prin lentila alergologului, Dr. Claudia Adriana Nicolae

 •Ce este dermatita atopica si cum se manifesta?

Raspunde Dr. Claudia Adriana Nicolae: Dermatita atopica, este o afectiune cutanata inflamatorie, caracterizata prin inflamatie, roseata si iritatii ale pielii. De obicei, incepe in copilarie, dar poate afecta pe oricine, la orice varsta. Este important de mentionat ca dermatita atopica nu este contagioasa.

•Dermatita atopica este doar o afectiune a pielii?

Dr. Claudia Adriana Nicolae: Dermatita atopica reprezinta o afectiune complexa, de multe ori avand radacinile in istoricul alergic al familiei si putand fi deschizatoare a marsului atopic, o umbrela sub care putem gasi o varietate de traiectorii de evolutie in timp a altor boli alergice, care pot evolua in paralel si se pot influenta reciproc. Pentru a obtine o intelegere cuprinzatoare a evolutiei bolii si a unui tratament optim, este esentiala o abordare multidisciplinara, coordonata de profesionisti specializati in alergologie, dermatologie, pediatrie si nutritie.

•Cine este predispus la dermatita atopica si cand apare de obicei?

Dr. Claudia Adriana Nicolae: Dermatita atopica este frecventa in copilarie, disparand adesea inainte de adolescenta. Cu toate acestea, unele persoane pot experimenta simptome in adolescenta si la maturitate.

•Care este legatura dintre bolile alergice si evolutia dermatitei atopice?

Dr. Claudia Adriana Nicolae: Exista o legatura intre dermatita atopica si istoricul familial de boli alergice. Persoanele cu antecedente alergice in familie au sanse mai mari sa dezvolte dermatita atopica si alte afectiuni alergice, precum rinita alergica, astmul si esofagita eozinofilica.



•Ce determina aparitia dermatitei atopice si cum contribuie sistemul imunitar si mediul la aceasta afectiune?

Dr. Claudia Adriana Nicolae: Predispozitia genetica este principalul factor care determina aparitia dermatitei atopice, aceasta poate fi afectata, agravata si mentinuta de diferiti factori prezenti in mediul inconjurator. In randurile acestor factori se gasesc poluarea si fumatul, dar si expunerea la alergeni respiratori precum acarienii din praful de casa, polenul, mucegaiul sau parul animalelor de companie. Laptele de vaca, ouale sau arahidele sunt doar cateva exemple de alimente care pot provoca reactii alergice si pot contribui la intensificarea simptomelor. De asemenea se recomanda sa nu se subestimeze efectele negative ale spalarii excesive a bebelusilor, folosirea produselor cosmetice inadecvate, care contin ingrediente puternice, si variatiile semnificative de temperatura sau umiditate la care este expusa pielea delicata a sugarilor.

•Ce complicatii pot aparea in dermatita atopica?

Dr. Claudia Adriana Nicolae: Complicatiile pot aparea sub forma unor infectii bacteriene si virale ale pielii, perturbarea somnului cu impact asupra comportamentului la copii, afectiuni oculare, cum ar fi conjunctivita si blefarita. Persoanele cu dermatita atopica pot, de asemenea, dezvolta in evolutie rinta alergica, astm, dermatite alergice de contact, sau pot experimenta tulburari psihologice precum depresia sau anxietatea.

•Cum afecteaza dermatita atopica calitatea vietii pacientilor?

Dr. Claudia Adriana Nicolae: Dermatita atopica poate influenta in mod semnificativ calitatea vietii, avand un impact asupra somnului, vietii personale si profesionale, precum si asupra stimei de sine. Interventia psihologica se dovedeste benefica in gestionarea aspectelor legate de anxietate, stigmat si adaptarea la viata cu aceasta afectiune.

•Ce rol joaca alimentatia in evolutia dermatitei atopice?

Dr. Claudia Adriana Nicolae: Despre dermatita atopica circula idei gresite legate de restrictiile alimentare. Factorul alimentar este o asociere, nu o cauza primara. Cand implicarea alimentara este confirmata, nutritionistul poate contribui la crearea unei diete echilibrate si personalizate, evitand dietele inutile si carentele nutritionale.In cazul in care ca partenerii de drum ai dermatitei atopice apar alergii alimentare cu mecanism imediat si potential de reactii alergice severe, care pot pune viata in pericol, se va impune respectarea unor reguli stricte legate de evitarea contactului cu alergenele alimentare.

•Cum poate fi evitata perceptia gresita a dermatitei atopice si stigmatizarea pacientilor?

Dr. Claudia Adriana Nicolae: Educatia si implicarea comunitatii scolare, cu participarea medicilor scolari, alergologilor, psihologilor, parintilor si cadrelor didactice, pot contribui la o mai buna intelegere a bolii. Evitarea perceptiei gresite si a stigmatizarii poate fi facilitata prin informare si comunicare deschisa.

•Dermatita atopica poate fi tratata?

Dr. Claudia Adriana Nicolae: Tratamentul pentru dermatita atopica nu urmeaza o abordare universala, adesea necesitand incercarea mai multor solutii pentru a gasi optiunea potrivita pentru fiecare tip de piele. Strategia terapeutica se concentreaza pe mentinerea hidratarii constante a pielii prin aplicarea regulata a unor creme emoliente si prin tratarea simptomelor asociate. Este foarte important ca tratamentul sa fie personalizat in functie de pacient.

•Dermatita atopica poate fi prevenita?

Dr. Claudia Adriana Nicolae: Conform studiile existente, este dovedit ca utilizarea tulpinii probiotice Lactobacillus rhamnosus, in timpul sarcinii si in perioada postnatala la sugari, pare sa ofere un beneficiu semnificativ in ceea ce priveste reducerea probabilitatii de a dezvolta dermatita atopica.

•De ce este considerata tulpina Lactobacillus rhamnosus GG de interes atunci cand vorbim de dermatita atopica?

Dr. Claudia Adriana Nicolae: Lactobacillus rhamnosus GG este una dintre cele mai intens studiate tulpini datorita proprietatilor sale imunomodulatoare. Acestea includ capacitatea de a regla raspunsul imun si de a stimula celulele imune, ceea ce poate influenta pozitiv evolutia dermatitei atopice.

•Ce probiotic cu tulpina Lactobacillus rhamnosus GG este considerat cel mai potrivit si de ce?

Dr. Claudia Adriana Nicolae: Impruvis se evidentiaza ca unul dintre cele mai eficiente probiotice , nu doar datorita prezentei unor tulpini studiate intens, ci si pentru ca nu contine lactoza si nici cazeina, fara gluten, zahar, coloranti sau conservanti. Tot ceea ce nu contine Impruvis fast melt sunt elemente ce ar putea avea un impact negativ in cazul unui diagnostic de dermatita atopica. Iar ceea ce contine, Lactobacillus rhamnosus GG, il recomanda pentru prevenirea aparitiei dermatitei atopice prin administrarea inca din timpul sarcinii, si continuand si ulterior, in alaptare.

•Deoarece exista o conexiune intre alergiile alimentare si dermatita atopica, iar alergia la proteinele din lapte de vaca este una dintre cele mai comune, cat de important este sa evitam cazeina si orice alta protein din lapte in continutul probioticelor?

Dr. Claudia Adriana Nicolae: Este extrem de important sa lipseasca cu desavarsire proteinele din lapte si alte proteine din alergene alimentare din compozitia probioticelor, mai ales in contextul in care exista o legatura semnificativa intre alergiile alimentare si dermatita atopica. Alergia la proteina laptelui de vaca fiind una dintre cele mai frecvente, alegerea unui probiotic fara cazeina, care este o proteina din lapte, devine esentiala pentru evitarea potentialelor influente negative asupra celor afectati de aceasta afectiune.

•Cum pot parintii sa faca o alegere informata atunci cand vine vorba de selectarea unui probiotic potrivit pentru copiii lor, avand in vedere diversitatea mare de produse disponibile pe piata?

Dr. Claudia Adriana Nicolae: In primul rand, pentru alegerea unui probiotic potrivit pentru copii, este esential ca parintii sa opteze pentru produse de incredere si certificate. Trebuie sa acorde atentie selectiei de tulpini de bacterii; sa aleaga tulpini studiate si potrivite pentru nevoile specifice ale copiilor lor. Este foarte important ca probioticul sa fie fara zahar, gluten, lactoza si alte substante potential daunatoare. De asemenea, un aspect important este usurinta administrarii pe termen lung, mai ales atunci cand discutam despre gestionarea dermatitei atopice, unde continuitatea administrarii este esentiala. Variantele la pliculet, fie cele orodispersabile, fie cele care se dizolva in apa sau in mancare si nu au gust, sunt printre preferatele micilor pacienti si, implicit, preferatele parintilor.

•In concluzie, ce recomandati pentru prevenirea si ameliorarea simptomelor dermatitei atopice si care este probioticul care sa indeplineasca toate calitatile unui supliment cu eficacitate nu doar dovedita clinic, ci si testata de pacienti?

Dr. Claudia Adriana Nicolae: Adresarea catre o echipa multidisciplinara formata din pediatru, alergolog, dermatolog si nutritionist este de o importanta cruciala pentru identificarea celor mai potrivite directii de tratament personalizat pentru fiecare pacient. Ca mentiune suplimentara, Impruvis Fast Melt se distinge ca probiotic in aceasta materie Acesta se remarca prin absenta glutenului, lactozei, zaharului si colorantilor, iar aspectul cel mai important este ca nu contine cazeina sau alte proteine din lapte.

Administrarea sa este simpla, sub forma de pliculete cu pulbere orodispersabila, iar durata administrarii poate fi prelungita pentru o perioada mai lunga de timp. Recomandarea pentru inceperea administrarii Impruvis Fast Melt se adreseaza in mod specific copiilor cu varsta de cel putin un an. Vorbind de dermatita atopica, pana la varsta de un an, aplicarea unei strategii preventive care tinteste flora intestinala a micutilor cade in responsabilitatea mamei si ea poate fi implementata inca din timpul sarcinii si ulterior urmata pe intreaga perioada de alaptare si de ce nu, pe tot parcursul primelor 1000 de zile in care se educa sistemul lor imunitar.

Pentru mai multe informatii despre Impruvis, accesati www.impruvis.ro

Urmareste Impruvis pe retelele de socializare:

Instagram: https://www.instagram.com/impruvis_romania/
Facebook: https://www.facebook.com/impruvisromania
YouTube: https://www.youtube.com/@impruvisromania