MedLife, primul operator medical privat din Europa Centrala si de Est care transporta probe biologice de laborator prin intermediul dronelor

„Am demarat proiectul in vestul tarii, iar ambitia noastra este sa implementam aceasta platforma de transport la nivel national si sa extindem gama de produse livrate aerian.”

• Cu o lungime de 120km, traseul initiat de MedLife intre Oradea si Arad devine cea mai lunga ruta de zbor cu drona pentru probe medicale, din Europa.
• Odata cu implementarea noii platforme de transport cu drone, MedLife va reduce timpul de livrare a probelor biologice cu peste 50%, comparativ cu transportul terestru.
• Beneficiarii cheie ai acestui proiect inovator sunt pacientii, care vor putea primi rezultatele in aceeasi zi pentru 76% din gama de analize disponibile in cadrul laboratoarelor MedLife.
• Pe termen mediu si lung, Grupul MedLife vizeaza implementarea transportului cu drone la nivel national, dar si extinderea gamei de produse in vederea transportarii aeriene.

Oradea, 09 noiembrie 2023: MedLife, cea mai mare retea de servicii medicale private din Romania, continua procesul de tehnologizare a serviciilor oferite si investeste intr-un nou proiect de anvergura, prin care introduce sistemul de transport cu dronele pentru probele biologice de laborator. Odata cu acest demers, realizat in parteneriat cu compania australiana Skyy Network, MedLife devine primul operator medical privat din Romania si Europa Centrala si de Est care utilizeaza dronele pentru transportul probelor de laborator si unul dintre putinii operatori medicali din Europa care transporta in mod curent probe biologice pe distante medii si mari.

Pentru inceput, transporturile au loc pe raza a 4 localitati din judetul Bihor (Alesd, Beius, Marghita, Salonta) catre Oradea si Arad, urmand ca in viitorul apropiat proiectul sa fie extins la nivelul intregii retele medicale din tara. Cu o lungime de 120km, ruta dintre Oradea si Arad este in prezent cel mai lung traseu de zbor cu drona pentru probe medicale, din Europa, traseul fiind realizat in mai putin de o ora.

Partenerul logistic alaturi de care MedLife implementeaza acest proiect, Skyy Network, este o companie australiana cu expertiza vasta in aviatia cu si fara pilot, care asigura servicii si solutii de integrare a dronelor in procesele de business ale companiilor. Proiectul MedLife beneficiaza de avizul Autoritatii Aeronautice Civile Romane, precum si de acordul Directiilor de Sanatate Publica din judetele Bihor si Arad si al Ministerului Apararii Nationale. Dupa aproape trei luni de teste si pregatiri, primele zboruri cu probe reale ale pacientilor au fost deja efectuate.

„Alaturi de expertiza si pregatirea medicilor si specialistilor nostri, obtinerea unui act medical performant are la baza, in acelasi timp, si mijloacele tehnologice. Ca parte a misiunii noastre de a oferi pacientilor cea mai buna ingrijire, investim constant in modernizarea Grupului MedLife cu echipemente de ultima generatie, fie ca ne referim la roboti chirugicali, ecografe, aparatura de laborator si nu numai. Toata aceasta deschidere catre inovatie, dar si curajul de a experimenta, ne-au ajutat sa ne consolidam pozitia de lider al pietei, punand in acelasi timp umarul la modernizarea medicinei romanesti. Suntem mandri sa consolidam statutul nostru de pionier in domeniu si sa aducem viitorul medicinei mai aproape de prezent. Am efectuat deja cu succes primele zboruri de probe biologice cu drona, iar aceasta reusita ne da incredere in planurile de viitor conturate in aceasta directie”, declara Mihai Marcu, CEO si Presedinte MedLife Group.

Economia de timp mai mare cu 50% fata de transportul terestru permite eliberarea rezultatelor analizelor in aceeasi zi

Durata medie de transport de la primele puncte de recoltare pana la Oradea este in jur de 19 – 28 de minute pe sens, respectiv mai putin de o ora intre Oradea si Arad, drona zburand cu o viteza de aproximativ 122 km/h. Acest lucru inseamna o economie de timp mai mare de 50% in comparatie cu transportul la sol, adaugand in acelasi timp si optiunile suplimentare de ridicare si livrare prin autonomia oferita de sistem. Ca urmare, MedLife reuseste sa ofere pacientilor rezultate mai rapid, scurtand timpul de raspuns pentru 76% din gama de analize de laborator.

„Decizia de a introduce acest sistem de transport a avut la baza o analiza preliminara, prin care am constatat ca exista o serie de avantaje importante la nivel operational, care ne permit sa eficientizam activitatea in beneficiul pacientilor nostri. Odata cu reducerea duratei de livrare a probelor, evitarea intarzierilor generate de trafic, cresterea numarului de probe pe care le putem receptiona si analiza, putem garanta pacientilor eliberarea rapida a rezultatelor pentru o gama larga de servicii de laborator. In fapt, pacientii vor beneficia de rezultate in aceeasi zi pentru majoritatea analizelor. Toate acestea conduc, implicit, catre sansa unui diagnostic mai rapid si a unui tratament primit la timp, obiective principale care ne ghideaza in activitate. Pe langa toate acestea, vorbim si despre o initiativa de sustenabilitate, prin integrarea unei alternative de transport cu o amprenta de carbon mai scazuta comparativ cu transportul cu autovehicule”, spune Dr. Robert Beke, Directorul Executiv al Diviziei de Laboratoare MedLife Group.

Cea mai lunga ruta de zbor cu drone pentru logistica medicala, din Europa

Primele rute de zbor au fost create intre judetele Bihor si Arad si conecteaza punctele de recoltare din localitatile bihorene Beius, Alesd, Marghita si Salonta cu laboratoarele MedLife Oradea si MedLife Arad. Mai exact, probele colectate in punctele de recoltare sunt transportate cu drona atat in laboratorul MedLife Oradea, cat si in Laboratorul MedLife Arad, in functie de tipul si complexitatea analizelor.

Odata cu lansarea transportului cu drona pe traseul Oradea – Arad, ce are o lungime de 120km, MedLife aduce Romania pe harta inovatiei, prin crearea celei mai lungi rute de zbor cu drona pentru logistica medicala, la nivel european, acest segment fiind parcurs in mai putin de o ora.

Uniunea Europeana a adoptat Regulamentele 2019/945 si 2019/947, prin care a creat cel mai favorabil mediu legal din lume pentru operatiuni complexe cu drone, facand posibil, astfel, si acest proiect inovator. Adoptand standarde dezvoltate impreuna cu industria, mediul academic si reglementatorii, Europa este liderul inovarii in economia dronelor.

Tehnologie state-of-the-art in beneficiul pacientilor din Romania

Noul sistem de transport introdus de MedLife are la baza 3 drone Swoop Aero Kite, dotate cu tehnologie de ultima generatie si softuri performante, care permit transportul probelor in conditii depline de siguranta. Aeronavele sunt complet autonome, un singur pilot fiind capabil sa monitorizeze simultan mai multe drone. Factorul uman mai intervine doar pentru incarcarea si descarcarea probelor, iar in acest sens, echipele medicale locale din cele 4 puncte de recoltare, precum si din laboratoarele MedLife Oradea si MedLife Arad, au fost instruite corespunzator de specialistii certificati din echipa Skyy Network.

„Suntem foarte incantati sa aducem unul dintre cele mai noi sisteme de transport in Romania si ne bucuram ca am gasit in MedLife un partener motivat, cu o viziune comuna, orientata spre inovatie si viitor. Dupa aproximativ 3 luni de pregatiri si teste, am realizat primele zboruri cu probe reale ale pacientilor, in conditii depline de siguranta, iar sistemul este acum complet operational. Dincolo de satisfactia legata de premierele tehnologice cu care vine acest proiect, pe plan local si european, cel mai mult ne motiveaza faptul ca prin munca noastra contribuim la cresterea calitatii vietii pacientilor din Romania”, declara Rory Houston, CEO si Cofondator al companiei Skyy Network.
Planuri de viitor: extinderea sistemului de transport cu drone la nivel national

In faza urmatoare, compania anunta ca va initia noi demersuri pentru extinderea numarului de locatii, prin includerea pe trasee a punctelor de recoltare din judetele Arad, Hunedoara, Mehedinti, Gorj, Timis si Caras-Severin. Dronele vor acoperi transportul de la punctele de recoltare situate in afara orasului in proportie de aproape 100%, inlocuind astfel transportul cu autovehicule, utilizat in mod obisnuit.

Aceasta este, insa, doar prima etapa din planurile mai ample stabilite de Grupul MedLife pentru dezvoltarea diviziei de Laboratoare, care, pe termen mediu si lung, vizeaza nu doar extinderea acestui sistem de transport la nivel national, cat si extinderea gamei de produse transportate aerian. Potrivit reprezentantilor companiei, diversificarea portofoliului de produse ar include materiale sanitare, medicamente sau produse biologice, care sunt necesare atat in regim de urgenta, dar si de rutina, in cadrul retelei, dar si in sistemul public.

Mai multe detalii puteti afla aici: www.medlife.ro/laboratoarele-medlife/drone.