Vizitele la dentist ar putea deveni placute pentru copii-studiu

Vizitele la dentist reprezinta de multe ori o experienta neplacuta pentru copii, dar eliminarea surselor de stres din cabinete sau din salile de asteptare ar putea reduce mult anxietatea micilor pacienti, potrivit unui studiu publicat in revista The Journal of Pediatrics, citat de elsevier.com.

Dr. Michele Shapiro de la Centrul Educational "Issie Shapiro" si colegii sai de la Universitatea din Israel au studiat efectul mediului de spital asupra nivelului de anxietate a 35 de copii cu varste cuprinse intre 6 si 11 ani, in timpul a doua vizite de control la dentist. Dintre acesti copii, 16 aveau probleme de dezvoltare. Nivelul anxietatii a fost cuantificat cu ajutorul unei scale de evaluare si prin masurarea activitatii electro-dermice.

La prima vizita, copiii au intalnit un mediu obisnuit al unui cabinet stomatologic, inclusiv lumina fluorescenta si scaunul normal de dentist. in cea de a doua vizita, insa, cercetatorii au creat un mediu care sa reduca nivelul de anxietate. Astfel, a fost scoasa lampa de deasupra scaunului stomatologic, iar medicul purta o mini-lampa ce proiecta lumina direct in gura copilului. de asemenea, scaunul transmitea vibratii usoare, iar in surdina era difuzata o muzica linistitoare.

Cercetatorii au descoperit ca nivelul de anxietatea a scazut simtitor la cea de a doua vizita. Astfel, durata episoadelor de frica a scazut de la 3,69 minute la 1,48 minute. Durata episoadelor de anxietate a scazut si mai mult la copii cu tulburari de dezvoltare, de la 23,44 de minute, la 9,04 minute.

Utilizand astfel de metode, de adaptare a mediului de spital, cercetatorii spera ca in curand sa poata fi inlocuite sedativele sau altfel de proceduri invazive.