Diastazis sau diastaza se refera la o separare anormala sau largire a muschilor recti abdominali, care sunt muschii principali ai peretelui abdominal anterior. Acesti muschi sunt impartiti in doua parti simetrice, fiecare fiind conectata printr-o banda de tesut numita linea alba.
Diastazisul recti abdominali este mai frecvent intalnit in randul femeilor, in special dupa sarcina, dar poate aparea si la barbati sau la persoanele care au suferit o crestere rapida in greutate sau au facut exercitii fizice necorespunzatoare.
Diastazisul de muschi drepti abdominali se prezinta ca o proeminenta la manevra Valsalva (realizata printr-o expiratie fortata a aerului cu gura inchisa si nasul pensat, care creste presiunea din torace) si poate fi confundata cu o hernie abdominala anterioara. Aceasta afectiune nu este dureroasa.
In cazul in care apare dupa nastere, se pot asocia urmatoarele simtome:
- umflatura vizibila sau o "umflatura" care iese in afara chiar deasupra sau sub buric
- moleseala sau senzatie de jeleu in jurul buricului
- conicitate sau bombare la contractia muschilor abdominali
- dificultati in ridicarea obiectelor, in mersul pe jos sau in indeplinirea sarcinilor zilnice
- durere in timpul contactului sexual
- dureri pelviene sau de sold
- dureri in zona lombara
- postura proasta
- scurgere de urina atunci in timpul stranutului sau tusei
- constipatie
- senzatie de slabiciune in zona abdominala.
Diastazisul abdominal este cauzat de intinderea si slabirea liniei albe (care se gaseste intre cei doi muschi drepti abdominali si se intinde de la portiunea inferioara a sternului pana la nivelul ombilicului), ce conduce la devierea laterala a muschiului drept abdominal.
Acesta apare mai ales la femeile insarcinate sau in perioada postpartum, de obicei instalandu-se in cel de-al treilea trimestru de sarcina. Totusi, diastazisul poate aparea si la copii si barbati. Sunt mai predispuse femeile care au avut sarcini multiple, varsta peste 35 de ani, sarcini gemelare sau cu mai multi copii, un fat de dimensiuni crescute, nasterea pe cale naturala si statura mica.
Diastaza abdominala este o afectiune frecventa si usor de tratat.
Daca aveti mai mult de un spatiu de doua degete intre muschii abdominali sau aveti dureri, contactati-va medicul de familie pentru un diagnostic. Este posibil ca acesta sa doreasca sa consultati un fizioterapeut pentru a va ajuta sa va intariti muschii abdominali.
In general, diagnosticul se realizeaza prin palpare abdominala si uneori poate fi necesara o ecografie pentru a putea diferentia aceasta afectiune de o adevarata hernie a organelor abdominale.
In lipsa tratamentului sau in cazuri severe de diastazis abdominal, pot aparea complicatii precum hernia ombilicala, accentuarea durerii de spate, durere in timpul contactului sexual, incontinenta urinara, durere pelvina sau la nivelul coapsei.
Tratamentul este suportiv si consta in efectuarea anumitor exercitii fizice, recomandate in general de kinetoterapeut sau de medicul specializat in recuperare si reabilitare.
Tratamentul chirurgical este foarte rar recomandat, in cazul unei hernii sau in cazul in care se doreste acest lucru pentru o imbunatatire cosmetica.
Cele mai bune exercitii pentru diastazis sunt cele care angajeaza abdomenul profund. Cele mai multe exercitii implica respiratie profunda si miscari lente si controlate. Din nefericire, multe dintre cele mai comune exercitii pentru abdomen, cum ar fi abdomenele, va pot agrava diastaza. Daca sunteti la risc, inainte de a incepe exercitiile abdominale, cereti medicului sa va consulte pentru aceasta afectiune.
Timpul necesar pentru vindecare depinde de gradul de separare a abdomenului si de consecventa cu care faceti exercitiile de intarire. Dupa cateva saptamani postpartum, aceasta separare va incepe sa se inchida pe masura ce muschii isi recapata forta.
Daca faceti modificari ale stilului de viata si efectuati exercitiile potrivite, este mai probabil sa observati progrese.
O oarecare separare a abdomenului este normala si este de asteptat in timpul sarcinii.
Exista cateva lucruri pe care le puteti face pentru a va reduce riscul de a dezvolta diastaza de muschi abdominali:
- Cresterea sanatoasa in greutate in timpul sarcinii. Faceti exercitii fizice si mancati alimente sanatoase pentru a mentine cresterea in greutate intr-un interval sanatos.
- Postura corecta si respiratie profunda. Stati dreapta cu umerii pe spate. Respirati adanc, permitand si coastelor sa se extinda, ci nu doar abdomenului.
- Exercitii de baza sigure. Evitati exercitiile cum ar fi abdomenele care pun presiune pe abdomenul dumneavoastra dupa 12 saptamani de sarcina si postnatal.
- Nu va incordati in timp ce ridicati greutati. Anumite activitati de zi cu zi, cum ar fi ridicarea pungilor de cumparaturi sau a copiilor pot pune o presiune nejustificata pe abdomen.
- Rostogoliti-va cand va ridicati din pat. Daca sunteti insarcinata sau in perioada postnatala, rostogoliti-va pe o parte si folositi-va bratele pentru a va impinge in sus din pat.
Anumite miscari vor inrautati separarea abdominala.
In timpul perioadei postnatale, exista unele modificari pe care ar trebui sa le faceti:
- Evitati sa ridicati orice lucru mai greu
- Rostogoliti-va pe o parte atunci cand va ridicati din pat sau cand stati in picioare. Folositi-va bratele pentru a va impinge in sus.
- Sariti peste activitatile si miscarile care va imping abdomenul in afara (cum ar fi exercitiile abdominale).
- Unele persoane folosesc dispozitive de legare (benzi elastice pentru abdomen) pentru sustinere.
Purtarea de dispozitive de legare nu poate vindeca diastazisul muschilor drepti abdominali si nu va intari muschii. Poate fi totusi o buna reamintire a diastazisului si poate promova o postura buna.
Diastazisul muschilor drepti abdominali apare frecvent la femeile insarcinate sau postpartum, avand un prognostic bun cu ajutorul exercitiilor fizice potrivite.
Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22346-diastasis-recti
https://www.webmd.com/baby/abdominal-separation-diastasis-recti