Boala Paget a sanilor este un tip rar de cancer ce isi are originea in pielea de la nivelul mamelonului si uneori a areolei.
Acest tip de cancer poate fi izolat la nivelul sanului, atunci cand este in stagiul 0, sau poate fi avansat catre cancer de san invaziv in ductele mamare ale aceluiasi san. O alta denumire a patologiei este de boala Paget mamara.
Un aspect esential atunci cand vine vorba de identificarea acestei patologii este diferentierea ei de eczema sanului, intrucat simptomele initiale mimeaza perfect o eczema.
Simptomele eczemei de la nivelul sanilor includ mancarime, exfoliere, formarea unor placi rosiatice, scurgeri de la nivelul mamelonului. Persoanele cu aceste simptome pot avea eczema, multiple alte patologii mamare sau chiar boala Paget.
Boala Paget a sanilor afecteaza doar persoanele de sex feminin, insa au fost raportate cateva cazuri intalnite la barbati. Varsta medie de diagnostic este 57 de ani, insa poate aparea si la varste mult mai tinere sau inaintate. Este un tip rar de cancer, mai putin de 4% dintre cancerele de san fiind produse prin mecanismul bolii Paget.
Semnele si simptomele caracteristice apar in jurul mamelonului/areolei, mai rar afectand intregul san. Acestea apar de obicei la un singur san, insa patologia se poate manifesta la ambii sani.
Simptomele apar si dispar la inceput, avand caracter episodic, dupa care se inrautatesc.
Acestea includ:
• Mancarime ce duce pana la senzatie de arsura
• Piele uscata, exfoliativa, cu leziuni tegumentare
• Iritatie rosie, cu cruste, uneori hemoragica
• Infalamtie si senzatie de rigiditate la nivelul mamelonului
• Formarea unor cruste ce cad usor, cu aspect asemanator eczemei
• Secretii cu aspect purulent sau hemoragic de la nivelul mamelonului
• Deformarea mamelonului, cu inversarea sau aplatizarea acestuia
• Formarea unui nodul subcutanat in vecinatatea areolei
Viteza cu care progreseaza boala Paget depinde de gradul de infiltrare a sanului.
Stadiul patologiei este de asemenea dictat de localizarea exacta a celulelor maligne si de infiltrarea sau nu a ductelor mamare. Boala poate fi limitata la mamelon si areola sau se poate raspandi pana la nivelul ganglionilor limfatici axilari, in stadii avansate.
Fiind o forma de cancer, boala Paget a sanilor este cauzata de mutatii in moleculele de ADN a unor celule, prin care celulele incep sa se inmulteasca rapid si necontrolat, devenind maligne.
Cercetatorii sustin ca exista o legatura puternica intre cancer si codul genetic al fiecarei persoane, care este complet unic. Exista cativa factori de risc generali, deseori prezenti la persoanele care fac orice fel de cancer: anumite toxine din mediu, fumatul, consumul de alcool etc.
Totusi, 85% dintre cancerele de san apar la persoane fara factori de risc identificati.
Daca va prezentati la medic la debutul simptomelor, acestea pot fi deseori interpretate ca si eczema. Medicul va lua insa in considerare si boala Paget, cel putin ca si diagnostic diferential, si o va investiga.
Cel mai bun test diagnostic pentru boala Paget a sanilor este prin examinarea la microscop a unui fragment de tesut din mamelon. La microscop, celule specifice bolii Paget vor fi recunoscute. Prelevarea fragmentului tisular poarta numele de biopsie si se face in conditii controlate, nedureroase, usor inconfortabile pentru pacienta.
Dupa confirmarea bolii Paget mamara, medicul va trebui sa stabileasca gradul de severitate, invazia si stadiul patologiei. Pentru a face acest lucru se va folosi de teste imagistice precum ecografia mamara si mamografia, pentru a vizualiza structurile profunde a sanului. Daca este identificata o zona suspecta, va fi efectuata o biopsie pe ac fin.
In functie de stadiul in care este descoperita patologia, tratamentul poate fi curativ sau paliativ. Atunci cand este curativ, acesta include interventie chirurgicala si alte terapii specifice cancerului.
La fel ca orice alta forma de cancer de san, formatiunea tumorala maligna ce se formeaza in cadrul bolii Paget va trebui indepartata chirurgical.
Cantitatea de tesut indepartata depinde insa de gradul de infiltrare a bolii. Astfel se poate realiza operatia cu prezervarea sanului, in care este indepartat doar mamelonul si areola, cu o portiune mica de tesut din jur.
Mastectomia este optiunea de operatie in care este rezecat intregul san, dar aceasta se poate insoti de reconstructie mamara, pentru a pastra estetica si increderea in sine a pacientei.
Terapia adjuvanta
Aceasta include terapii aditionale realizate dupa operatie, pentru a preveni recidiva cancerului. Terapiile adjuvante includ radioterapia, chimioterapia, hormonoterapia si imunoterapia.
Rata de supravietuire in ceea ce priveste pacientele cu cancer de san depinde de stadiul de cancer din momentul diagnosticului.
Daca boala se afla in stadiul de carcinom in situ (limitata la mamelon), fara sa fie avansata in ductele mamare, prognosticul este foarte bun.
Din pacate, un procent mare de paciente afla diagnosticul doar atunci cand patologia este mai avansata, de cele mai multe ori din cauza unui diagnostic eronat initial.
Cu cat este mai avansat cancerul, cu atat devine mai greu de tratat, iar recuperarea mai dificila.
Consulturile regulate la medic sunt importante pentru sanatatea generala a sanilor, cu atat mai mult pentru a identifica din timp orice patologie si mai ales cancerul.
Astfel, examinari precum ecografia mamara sau mamografia ar trebui realizate periodic, conform recomandarilor medicului, pentru o buna preventie.
Mergeti la medic oricand observati o schimbare la nivelul sanilor, oricat de mica pare aceasta si chiar daca tocmai ati fost la un consult. De cele mai multe ori, aceste modificari nu vor fi cancer, insa e mult mai bine sa verificati impreuna cu medicul dumneavoastra.
Nu ezitati sa apelati la ajutor si din partea familiei, a celor apropiati si psihologic, cand este nevoie.
Boala Paget este o forma rara de cancer de san, care este deseori diagnosticata gresit in stadii initiale, fiind confundata cu eczema sanilor.
Prognosticul este bun daca patologia este descoperita in stadii initiale, atunci cand nu a invadat ductele mamare, iar tratamentul cuprinde mai multe optiuni chirurgicale.
Consulturile anuale la medic si investigatiile de tip ,,screening’’ sunt esentiale pentru a preveni si a identifica orice patologie din timp.
Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17913-pagets-disease-of-the-breast
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pagets-disease-of-the-breast/symptoms-causes/syc-20351079