Fractura de rotula, de la accident la recuperare

Ce este fractura de rotula

Fractura de rotula sau de patella reprezinta fractura osului ce acopera articulatia genunchiului, in portiunea anterioara. Rotula este un os mic, triunghiular si plat, cu rol important in protectia genunchiului.

Cum se manifesta

Fractura se poate produce in urma unor cazaturi, lovituri, accidente rutiere sau alte situatii ce impun presiune asupra rotulei. Este o fractura severa, ce impacteaza abilitatea de a indoi si indrepta genunchii.

In functie de unghiul si puterea impactului unui traumatism, rotula se poate fractura in unul sau mai multe locuri, in linii de fracturi sau in mai multe puncte ce sparg rotula in portiuni mici.

Tendonul muschiului cvadriceps (muschiul coapsei) este inserat la nivelul rotulei, acesta putand fi lezat in focarul de fractura. Pot aparea si leziuni de cartilaj concomitente, precum si leziuni ale celorlalte oase din articulatia genunchiului.

Tipuri de fractura

In functie de severitate si aspectul fracturii, fractura de rotula poate fi clasificata in urmatoarele tipuri:

Fractura de rotula stabila. Intr-o fractura stabila, numita si fara deplasare, exista 2 fragmente osoase dar care raman in pozitia lor naturala, fara sa fie deplasate. Acest tip de fractura se vindeca de regula fara interventie chirurgicala, ci doar cu tratament ortopedic de imobilizare.

Fractura de rotula cu deplasare. Intr-o astfel de fractura, portiunile de os se deplaseaza din pozitia lor naturala si isi pierd alinierea. Necesita tratament chirurgical pentru repozitionare

Fractura de rotula transvera. Rotula este fragmentata in 2 parti, de regula una superioara si una inferioara

Fractura de rotula cominutiva. Fractura cominutiva inseamna ca osul este fracturat in cel putin 2 puncte, cu formarea a cel putin 3 fragmente osoase despartite unul de altul. Necesita intotdeauna interventie chirurgicala.

Fractura de rotula deschisa. In fracturile dechise, osul proemina la suprafata muschiului sau pielii, in urma unui traiect prin tesuturi.

Prevalenta

Fracturile de rotule nu sunt fracturi comune. Acestea reprezinta doar 1% din totalul fracturilor posibile, si sunt mai frecvente la pacientele de sex feminin.

Cauze

Fractura de rotula este de regula cauzata de o forta directa aplicata in os, in urma unei cazaturi, unui traumatism sportiv, unei lovituri cu obiect contondent sau unui accident rutier. Mult mai rar, o contractie brusca si excesiva a muschilor din vecinatate poate duce la fractura de rotula.

Semne si simptome

Semnele si simptomele apar imediat dupa producerea fracturii, fiind o leziune acuta.

Acestea includ:
• Durere
• Tumefiere locala
• Echimoza
• Defect de rotula palpabil, in care se simte pozitia anormala sau mobilitatea alterata a rotulei
• Incapacitatea de a indrepta membrul inferior
• Incapacitatea de a sta in picioare sau de a realiza extensia membrului inferior
• Incapacitatea de a merge

Daca simtiti ca puteti merge, in ciuda durerii, este important sa evitati mersul.
Prin mers se va pune si mai multa presiune asupra osului fracturat, putand aparea complicatii si leziuni suplimentare. Astfel, pana la aflarea diagnosticului sigur, nu incercati sa faceti miscari care sunt dureroase sau care necesita efort nefiresc.

Metode de diagnostic

Medicul specialist ortoped este cel care se ocupa de diagnosticul si tratamentul fracturii, insa in functie de circumstante, deseori un medic urgentist va fi primul care va va consulta.

Acesta va nota simptomele si mecanismul de producere a fracturii, dupa care va examina genunchiul si intreg membrul inferior. Palparea poate fi dureroasa, insa este deseori necesara.

Testele imagistice precum radiografia osoasa sau examinarea CT vor confirma diagnosticul si vor ajuta la caracterizarea fracturii.

Optiuni de tratament

Atunci cand vine vorba de tratamentul unei fracturi, inclusiv a celei de rotula, exista 2 optiuni principale de tratament: chirurgical si ortopedic.

Tratamentul chirurgical presupune operatia de repozitionare si reamplasare a fragmentelor osoase, iar tratamentul ortopedic consta in imobilizare si vindecare naturala a focarului de fractura.

In cadrul interventiei chirurgicale, medicul va utiliza diverse bio-materiale de fixare si sustinere precum suruburi, placi, fire pentru a reconecta fragmentele osoase. Acestea vor ramane in os pentru tot restul vietii sau vor fi scoase, in functie de fiecare caz.

Imobilizarea membrului si a focarului de fractura se realizeaza prin aparate gipsate sau prin diverse atele, pe care medicul vi le va explica. Acestea sunt tinute timp de cateva saptamani, in functie de caracteristicile fracturii. Se pot utiliza doar la fracturile simple, fara deplasare.

Fizioterapia si odihna sunt foarte importante pentru reluarea functiei articulatiei genunchiului si pentru antrenarea musculaturii. Fizioterapia va fi realizata de regula dupa vindecarea complete a fracturii, alaturi de un specialist fiziokinetoterapeut.

Prognostic

Procesul de vindecare al fracturilor de rotula poate varia, in functie de severitatea acesteia si modalitatea de tratament recomandata.

In medie, majoritatea pacientilor au o recuperare buna dupa 6 saptamani si isi pot relua toate activitatile dupa 3 luni. Pot ramane unele simptome precum disconfort sau durere la anumite miscari, ce se amelioreaza in timp.

Riscuri si complicatii

Desi majoritatea fracturilor se vindeca in 3-6 luni, chiar si dupa aceasta perioada pot aparea complicatii pe termen lung.

Acestea pot include:
• Pierderea permanenta a mobilitatii genunchiului, in special pierderea abilitatii de extensie
• Durere cronica a genunchiului
• Artrita post-traumatica. Aceasta apare din cauza leziunilor cartilajului articular, afectand pana la 50% dintre pacientii ce au avut o fractura

Preventie

Singura modaliatate de a evita fracturile patelare sunt prin evitarea circumstantelor si a situatilor periculoase, cu risc de traumatisme. Acest lucru nu este insa posibil intotdeauna.

Puteti insa preveni complicatiile, prin consultul medical de urgenta atunci cand suspectati ca aveti o leziune la nivelul rotulei si prin respectarea indicatiilor medicului.

Evitati stresul asupra genunchiului afectat si tratat, prin evitarea urcatului pe scari si a miscarilor frecvente de indoire sau extensie a genunchiului. Continuati fizioterapia pentru cat mai mult timp, pentru o buna sanatate musculara si articulara.

Concluzie

Fracturile de rotula nu sunt fracturi comune, insa sunt posibile in urma diverselor traumatisme.

Vindecarea poate fi indelungata, atat in urma tratamentului chirurgical cat si in urma celui ortopedic.

Durerea locala poate fi gestionata prin antialgice minore, iar odihna este esentiala.

Respectati recomandarile medicului pentru o recuperare cat mai buna, reluarea mobilitatii genunchiului si pentru a evita complicatiile pe termen lung.

Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22081-patella-fracture
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/kneecap-fractures