Dictonul “nicio masa fara peste”- mai actual ca niciodata

Recomandarea “nicio masa fara peste” de dinainte de 1989 isi gaseste si astazi locul in viata noastra, prin rolul esential al acizilor grasi Omega-3 pentru sanatate.

Doamna doctor Mihaela Bilic, medic primar specializat in diabet, nutritie si boli metabolice subliniaza cat de importanta e includerea Omega-3 in dieta zilnica, printr-un material video publicat pe pagina personala de Facebook.

Descopera mai jos raspunsul la cateva intrebari-cheie despre acizii grasi EPA si DHA.

De ce este pestele recomandat in dieta zilnica?

Pestele e important pentru sanatate datorita grasimilor esentiale Omega-3, care nu pot fi sintetizate in organism si care trebuie aduse din alimentatie in fiecare zi.

Ce inseamna Omega-3?

Omega-3 sunt acizii grasi polinesaturati esentiali.
In primul rand, ne referim la ALA (acidul alfa-linolenic).
Din ALA deriva acizii grasi cu lant lung. Daca mancam ALA, organismul va sti sa produca EPA (acidul eicosapentaenoic) si DHA (acidul docosahexaenoic).

In ce alimente gasim ALA?

Exclusiv in produsele de origine vegetala. Seminte si ulei de in, ulei de rapita, nuci.
Cantitati mici se regasesc si in alge, iarba, leguminoase boabe si oleaginoase.

Ce alimente includ EPA si DHA?

EPA si DHA se afla doar in produsele de origine animala, precum pestele gras de apa rece: somon, macrou, sardine.
DHA este prezent si in galbenusul de ou, daca gaina a fost hranita cu seminte de in.


Cod prins in Marea Lofoten, Norvegia, una dintre cele mai pure si reci ape de pe glob.

Cum putem ajuta organismul sa aiba suficient Omega-3?

ALA se transforma in EPA si DHA mai usor la pesti si la gaini decat la oameni.
La oameni, randamentul de conversie e foarte mic, sub 5%
Gaina care mananca iarba si sardinele care mananca alge au un randament de peste 20%.

E suficient sa mancam seminte cu ALA pentru organism?

Nu, trebuie sa introducem in meniu EPA si DHA gata concentrat din produsele animale, adica sa consumam peste gras si oua. Sau putem completa cu suplimente alimentare, produse de mai bine de 170 ani in tarile nordice.

Care sunt dozele recomandate de acizi grasi Omega-3?

Se recomanda 2 g/ zi de ALA, adica 2 linguri de ulei de in sau 6-7 nuci.
Cat priveste EPA si DHA, doza recomandata este de 1 g/zi si inseamna 2-3 portii de peste gras consumate in fiecare saptamana.
Spre exemplu, conserva de sardine este cea mai accesibila sursa de Omega-3. Cu cat pestele este mai mic, cu atat este mai concentrat in EPA si DHA.
Totodata, un galbenus de ou acopera 30% din necesarul zilnic de Omega-3.

Care este rolul acizilor grasi Omega-3 in organism?

Au numeroase beneficii pentru sanatate, precum:

Ce grupe de varsta trebuie sa consume zilnic Omega-3?

Fara Omega-3 nu se poate, de aceea se numesc acizi esentiali.

De la copii si adolescenti la femeile insarcinate, adulti, sportivi si seniori, toti avem nevoie de Omega-3.
Inflamatia, bolile cronice, durerile si imbatranirea celulara pot fi blocate cu Omega-3.
In teorie stim care sunt beneficiile, dar practica ne omoara.
Studiile arata ca suntem departe de a atinge doza recomandata zilnic.

Ce alternative avem daca nu mancam peste gras?

Daca nu reusiti sa mancati peste gras suficient de des, atunci completati cu suplimente.
O lingura de ulei de ficat de cod sau 2 capsule cu Omega-3 ne asigura doza zilnica de 1 gram, fara batai de cap si fara miros de peste in bucatarie
2 capsule Omega-3 / zi

Gama Möller’s cu Omega-3 si vitamina D este un ajutor de baza in dieta zilnica, avand multiple beneficii:


O dieta sanatoasa implica Omega-3, necesara pentru a trai viata din plin!
Vrei sa afli si mai multe informatii despre Omega-3 de la doamna doctor Bilic?
Citeste si articolul: Omega-3, considerat unul dintre secretele tineretii fara batranete.

Citeste mai mult aici: https://www.sfatulmedicului.ro/mollers