Persoanele care consuma mai mult de 10 portii de carne de vita, miel sau porc, saptamanal, prezinta un risc cu 50% mai mare de a-si pierde vederea, in comparatie cu cei care consuma doar 5 portii pe saptamna din aceste tipuri de carne, avertizeaza un studiu.
Totodata, carnea de pui se pare ca protejeaza impotriva afectiunii oftalmologice care apare odata cu inaintarea in varsta, numita degenerescenta maculara.
Cercetatorii de la Universitatea din Melbourne, Australia, au ajuns la aceste concluzii dupa ce au finalizat un studiu care a durat 13 ani si la care au participat 5600 barbati si femei cu varsta cuprinsa intre 50 si 60 ani.
Astfel, persoanele care au consumat o cantitate considerabila de carne rosie prezentau un risc cu 57% mai mare de a-si pierde vederea in comparatie cu cei care au consumat cel mult 4 portii pe saptamana de carne rosie.
„Consumul unei cantitati ridicate de carne rosie creste riscul aparitiei degenerescentei maculara, sau actioneaza ca un factor decisiv in aparitia acestei afectiuni cand persoane este expusa anumitor factori de mediu”, sustine purtatorul de cuvant de la Colegiul Royal de Oftalmlogie.