Durerile musculare si patologiile corelate

Ce sunt durerile musculare

Durerile musculare, cunoscute in termini medicali ca mialgii, sunt comune in randul populatiei, afectand toate grupele de varsta. Corpul nostru are peste 600 de muschi, fie ei mici sau mari, isi pot face simtita prezenta prin durere In functie de sursa care le produce, pot necesita tratament sau pot fi rezolvate de la sine. Ele pot aparea intr-o anumita zona, adica durerea sa fie localizata sau pot fi generalizate.

Durerile musculare pot fi intalnite in diverse patologii, fie ele acute sau cronice, de origine autoimuna, neurodegenerative sau infectioasa. De multe ori, tratamentul bolii de fond, responsabile de prezenta durerilor musculare, duce la ameliorarea lor. Intensitatea acestora poate varia de la usoara la severa si poate creste sau descreste.

Tipologie

Putem sa clasificam durerea in functie de durata in durere acuta sau cronica.

Durerea acuta este de scurta durata si trece odata cu vindecarea cauzei. Apare de multe ori dupa un traumatism si este intensa, are un caracter ascutit. Aici ne putem referi la urmatoarele: febra musculara, intinderea musculara, ruptura musculara.

Durerea cronica persista luni sau chiar ani de zile si apare in urma suprasolicitarilor indelungate si a unei posturi necorespunzatoare.

Afectiuni corelate

Un caz frecvent in care apare durerea musculara ar fi activitatea fizica prin suprasolicitarea musculaturii. Durerea musculara indusa de efort se caracterizeaza prin rigiditatea, sensibilitatea si slabiciunea musculaturii afectate resimtite in timpul miscarilor. Aceasta durere, cunoscuta ca si febra musculara, se resimte cel mai tare la 48 de ore dupa efortul fizic.

Durerile musculare generalizate pun problema unei boli de baza. De exemplu, acestea pot aparea in tulbrurarile tiroidiene precum hipotiroidismul si hipertiroidismul. De obicei intensitatea durerilor in aceste tulburari nu sunt severe.

In cazul hipotiroidismului, se resimt dureri, slabiciune si crampe musculare care afecteaza predominant muschii coapsei. Astfel, poate fi ingreunat procesul de urcare a scarilor.

In cazul hipertiroidismului, slabiciunea musculara poate fi mai severa in special inaintea initierii tratamentului. Pe langa musculatura coapselor, este afectata si musculatura membrelor superioare, lucru ce poate face dificila ridicarea mainilor sau a obiectelor. Musculatura respiratorie poate fi si ea implicata.

Hipoparatiroidismul, se manifesta cu dureri musculare si crampe predominant la nivelul membrelor inferioare, fata si abdomen.

Fibromialgia este o afectiune complexa care se caracterizeaza prin durere difuza musculo-scheletala cronica. Este descrisa de catre pacienti o durere cronica asociata cu scaderea sensibilitatii muschilor in anumite puncte care pot si sensibile sau dureroase. Patogeneza fibromialgiei nu este pe deplin inteleasa.

In bolile reumatismale inflamatorii precum poliartita reumatoida si spondilita anchilozanta, durerile musculare sunt insotite de rigiditate articulara, sunt accentuate in repaus si noaptea, dar ameliorate prin miscare.

De asemenea, durerile musculare generalizate pot aparea la instalarea unei raceli, a gripei sau pot fi o reactie adversa a unor medicamente.

Evaluare

In cazul in care durerea musculara nu are explicatie, dureaza deja de cel putin doua saptamani, afecteaza somnul si este insotita de febra, ar trebui sa va adresati unui medic pentru investigatii suplimentare.

Investigatiile ajutatoare care contribuie la stabilirea unui diagnostic dupa ce s-a discutat istoricul medical ar fi urmatoarele:
Ecografia musculo-scheletala
Electromiografia
Computerul Tomograf (CT)
Rezonanta magnetica nucleara (RMN)
Biopsie musculara

Tratament

Exista o multitudine de optiuni disponibile pentru tratamentul durerilor musculare. Bineinteles, este importanta cauza care a dus la aparitia durerii pentru a recomanda tratamentul optim. In cazul in care durerile musculare sunt o reactie adversa a unui medicament, se va opri administrarea acestuia.

Abordarea farmacologica

Analgezicele, antiinflamatoarele nesteroidiene si miorelaxantele sunt principalele preparate farmacologice alese pentru tratarea durerilor musculare. Bineinteles, trebuie sa tinem cont de tipul durerii, originea si severitatea acesteia.
Totodata, injectarea punctelor dureroase cu un anestezic local sau a corticosteroizilor poate fi folositoare ajutand la diminuarea inflamatiei locale.

Abordarea non-farmacologica

O mare varietate de terapii este disponibila pentru pacientii cu dureri musculare.

Printre cele mai folosite se numara urmatoarele:

• Masajul, cu diferitele sale tehnici, este util pentru ameliorarea durerii provocate de contracturile musculare

• Terapia miofasciala care permite muschilor sa se relaxeze prin aplicarea unor presiuni in restrictiile de tesut conjunctiv fascial

• Terapia punctelor trigger consta in aplicarea unei presiuni sustinute la nivelul punctelor durerase

• Acupunctura poate modifica perceptia prezentei durerii

• Kinetoterapia, unde exercitiile fizice trebuie sa fie bine alese deoarece pot duce la o accentuare a simptomelor in cazul durerii musculare cronice, dar pe termen lung prin efectuarea exercitiilor fizice vom observa o ameliorare a durerii si chiar o imbunatatire a starii generale

• Hidrokinetoterapia, cu efect decontracturant si vasodilatator prin factorul termic al apei calde

• Termoterapia in special bine tolerata in durerile cronice musculare

• Crioterapia este prescrisa de regula in durerile acute precum cele din accidentarile din sport

• Electroterapia cu cateva exemple populare precum terapia cu laser, stimularea electrica transcutanata (TENS), ultrasunetul, etc

Concluzii

Durerile musculare ne afecteaza pe toti la un moment dat in viata.

Cel mai important lucru este ca muschii nostri sa fie mereu in miscare, sa ii antrenam indiferent de varsta.

Este necesar sa adaptam exercitiile fizice la starea noastra generala si sa gasim alternative potrivite. Atunci cand un sport mai solicitant precum alergatul devine prea obositor, putem lua in considerare inotul ca alternativa.

Exercitiul fizic regulat timp de minim 30 minute pe zi poate ajuta contra durerii prin stimulearea productiei de endorfine.

Durerea locala sau generalizata pot fi reduse prin strategii de tratament non-farmacologic, dar este important ca initierea ei sa fie precedata de confirmarea unui diagnostic si de evaluarea comorbiditatilor asociate.

Bibliografie
https://spitalspiridon.ro/index.php/pacienti/recuperare-activa-si-stil-de-viata-sanatos
https://www.researchgate.net/publication/345411949_Muscle_pain
https://www.medlife.ro/articole-medicale/dureri-musculare-cauze-simptome-tratament