Remedii naturale pentru scalp uscat

Ce este scalpul uscat

Scalpul uscat apare din diferite cauze si poate produce inflamatie si mancarime. Pentru a reduce acest lucru, exista cateva optiuni de tratament si in special tratamente naturale ce pot fi facute acasa de catre persoanele afectate.

Semne

Semnul cel mai specific al scalpului uscat este mancarimea la acest nivel, mancarime ce poate fi acompaniata de matreata, senzatie de amortire si cadere a parului. Cea mai comuna cauza a scalpului uscat este reactia la un ingredient nociv din produsele de ingrijire a parului.

Astfel, uneori factori simpli precum consumul insuficient de apa sau spalarea zilnica a parului pot fi cauza, desi exista si patologii precum psoriazis sau eczema ce pot produce scalp uscat.

Optiuni de tratament

Tratamentul optim pentru fiecare caz depinde de cauza scalpului uscat.

Dermatita

Dermatita atopica este de asemenea cunoscuta si ca eczema si poate afecta pielea din orice regiune a corpului, inclusiv scalpul. Optiunile de tratament pentru eczema scalpului includ produse precum:
• Acidul salicilic
• Sampoanele anti-matreata
• Medicamente eliberate cu prescriptie medicala precum antihistaminicele, corticosteroizii, medicamentele biologice si emolientii

Psoriazis la nivelul scalpului

Psoriazisul poate afecta scalpul si produce uscarea acestuia din cauza acumularii de celule caracteristice bolii. In plus fata de acid salicilic, corticosteroizi si sampoane speciale, medicul dermatolog mai poate prescrie:
• Calcipotrina
• Tazaroten
• Terapie cu lumina
• Medicamente biologice

Matreata

Exista cateva tipuri diferite de matreata ce pot cauza scalp uscat. Matreata este de regula vindecata prin utilizarea constanta a samponului anti-matreata achizitionat din farmacii, cu sau fara prescriptie medicala.

Pentru ca samponul sa fie eficient, respectati recomandarile de utilizare de pe ambalaj si instructiunile oferite de catre medic sau farmacist.

Fiecare sampon are numar de aplicari si timp de samponare diferit, astfel ca este important sa cititi instructiunile de utilizare. In functie de tipul de par, s-ar putea sa fie nevoie sa il spalati mai des sau mai rar in timpul tratamentului. Este ideal sa discutati cu un medic dermatolog inainte de folosirea samponului anti-matreata.

Alte cauze

In plus fata de aceste afectiuni comune de fond, scalpul uscat poate aparea si de la deshidratare sau in urma expunerii la aerul rece, apa fierbinte, caldura din surse artificiale, ingrediente iritante continute in produsele de ingrijire a parului.

Tratamentul, in acest caz, depinde de severitatea afectarii scalpului. Daca simptomele afecteaza semnificativ viata de zi cu zi a pacientului sau daca apar simptome severe precum senzatia de arsura, este importanta vizita la medicul dermatolog. In cazurile mai usoare se poate opta pentru remediile facute acasa.

Remedii facute acasa

Urmatoarele remedii naturale au fost raportate ca fiind eficiente in tratamentul scalpului uscat:

• Uleiul de cocos. Acest ulei are numeroase beneficii pentru piele. Uleiul va hidrata scalpul si va reduce riscul de infectii, intrucat are proprietati antifungice si antibacteriene.

• Uleiul de arbore de ceai. Un ulei concentrat, cu proprietati antifungice si antibiotice, ce poate ameliora simptomele scalpului uscat. Acesta este motivul pentru care multe dintre sampoanele anti-matreata contin acest tip de ulei.

• Aloe vera: Aceasta planta are mai multe proprietati ce pot ameliora scalpul uscat: antiinflamatoare, hidratante, calmante.

• Bicarbonat de sodiu si ulei de masline. Unii pacienti au raportat aceasta combinatie ca fiind eficienta. Uleiul de masline este hidratant, iar bicarbonatul de sodiu este antibacterian si antifungic. Este o alegere buna daca este prezenta si matreata asociata scalpului uscat.

• Alimente hidratante: banana, iaurtul si ouale pot avea proprietati hidratante atunci cand sunt aplicate extern. Nu folositi acest remediu decat dupa discutia cu medicul dermatolog.

• Uleiul de jojoba: acesta poate fi un factor hidratant eficient si un tratament rapid pentru scalpul uscat. Are si proprietati antiinflamatorii ce sunt benefice afectiunilor cauzatoare.

• Uleiul de avocado: acesta contine grasimi nesaturate ce hidrateaza si protejeaza scalpul.

Toate aceste remedii sunt incercate si raportate de catre pacienti, astfel ca recomandarea in ceea ce le priveste vine doar in urma experientelor personale ale pacientilor. Nu exista studii clinice sau dovezi stiintifice care sa certifice utilizarea lor ca tratament sigur pentru scalpul uscat.

Riscuri si efecte adverse

Tratarea scalpului uscat cu ajutorul remediilor naturale facute acasa este in general considerata fara riscuri si sigura. Riscul cel mai mare este ineficienta tratamentului utilizat si astfel intarzierea vindecarii problemei. De asemenea, unele ingrediente pot fi alergenice, astfel ca este ideal sa aplicati pe o portiune mica initial, pentru a urmari aparitia oricarei reactii alergice.

Inainte de a utiliza un produs nou, in special atunci cand vine vorba de uleiuri esentiale, cititi cu atentie prospectul. De asemenea, alegeti intotdeauna surse sigure si de calitate, pentru a evita efectele adverse date de ingredientele aditionale.

In ceea ce priveste efectele secundare date de patologie in sine, scalpul uscat poate cauza pierderea progresiva a parului, cel mai adesea din cauza scarpinatului frecvent.

Unii pacienti se scarpina pana apar leziuni deschise, ce se pot infecta si inflama. Daca considerati ca aveti astfel de rani, apelati la un medic inainte de a aplica orice fel de ulei sau alt produs direct pe scalp.

Tratamentul la copii

Scalpul uscat poate aparea si la copii, in special la nou-nascuti si sugari, cauza fiind dermatita atopica. La acestia, scalpul uscat se vindeca deseori de la sine. Daca insa doriti sa tratati scalpul uscat si sa ii grabiti vindecarea, puteti incerca sa:
• Aplicati si masati usor ulei special pentru bebelusi, la nivelul scalpului inainte de baie
• Utilizati sampon anti-matreata special conceput pentru sugari, cu ingrediente sigure pentru acestia
• Aplicati creme ce contin hidrocortizon in concentratie mica la nivelul scalpului, pentru a reduce inflamatia si mancarimea.
Daca scalpul uscat al copilului este cauzat de alte patologii dermatologice specifice, acesta va beneficia de tratamentul acestor afectiuni de fond.

Concluzie

Scalpul uscat poate avea diverse cauze, iar tratamentul poate fi unul medical, cu ingrediente active farmacologic, sau se poate baza pe remediile facute acasa.

Remediile naturale sunt recomandate in special pentru formele usoare de scalp uscat, iar reactia scalpului la tratament trebuie monitorizata de catre pacient acasa.

Discutati cu medicul dermatolog daca apar orice fel de intrebari sau ingrijorari cu privire la afectiune sau la tratament.

Bibliografie
https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-dry-scalp#takeaway
https://www.medicalnewstoday.com/articles/home-remedies-for-a-dry-scalp