Psoriazisul facial este o patologie dermatologica caracterizata prin placi de piele ingrosata, discolorata, ce se descuameaza usor, regasite la nivelul fruntii, in jurul ochilor, la nivelul obrajilor si barbiei. Psoriazisul facial poate afecta si pielea din jurul gurii, sprancenelor si nasului. Aceste placi au aspect initial de rash cutanat, devenind ulterior indurate, cronice.
Psoriazisul facial, ca si alte forme de psoriazis, este o afectiune cronica ce nu beneficiaza inca de tratament curativ.
Exista cateva tipuri diferite de psoriazis. Dintre acestea, cateva tipuri au predominanta la nivelul fetei si afecteaza pielea de la acest nivel:
• Psoriazis in placi. Cel mai frecvent tip, se caracterizeaza prin formarea de placi de piele uscata, de culoare modificata si care se exfoliaza usor
• Psoriazis gutat. In acest tip apar pete de dimensiuni mici, uscate si descuamate la nivelul pielii. Este consecinta unei infectii streptococice
• Psoriazis pustular: apar pustule, mici leziuni umplute cu fluid, deasupra zonelor de piele uscata
• Sebopsoriazis: o combinatie dintre psoriazis si dermatita seboreica
• Psoriazis la nivelul scalpului: pielea scalpului uscata ce se descuameaza usor
Psoriazisul facial poate afecta pe oricine este diagnosticat cu psoriazis. Milioane de oameni sunt in prezent diagnosticati cu psoriazis, cu predilectie diferita pentru diverse zone din corp. Majoritatea pacientilor ce dezvolta psoriazis facial au afectare si in alta regiune din organism.
Aproximativ 50% din totalul pacientilor cu psoriazis experimenteaza semne si simptome la nivelul fetei, cel putin o data in timpul vietii.
Fiind o localizare nu foarte frecventa a semnelor de psoriazis, psoriazisul facial trebuie diferentiat de alte patologii ce pot afecta pielea fetei. Diferenta principala dintre acestea consta in:
• Psoriazis: zone de piele uscata ce se descuameaza usor
• Rozaceea: leziuni reliefate, rosii si inflamate
• Eczema: eruptii uscate, decolorate si cu prurit
Simptomele psoriazisului facial variaza de la blande la severe si sunt cauzate de formarea de placi de tegument afectat. Placile sunt zone bine delimitate de piele, de dimensiuni variabile, ce sunt mult mai uscate fata de pielea sanatoasa, se descuameaza usor si lasa in urma particule si mici fragmente de culoare alba, pot fi decolorate sau de culoare modificata de la roz la rosu sau maroniu. Regiunile afectate sunt de asemenea mai groase decat pielea sanatoasa.
Psoriazisul facial incepe de regula la nivelul liniei parului si se extinde catre barbie. Simptomele pot simula matreata in stadiile initiale, cand placile afecteaza pielea de la nivelul liniei parului. Psoriazisul ce afecteaza pielea de la nivelul gurii poate afecta abilitatea de a manca si induce disconfort semnificativ.
Placile pot da mancarimi usoare, din cauza descuamarii pielii. Daca va scarpinati regiunile afectate, pielea poate suferi leziuni adanci pana la sangerare si infectie. Daca apar semne de infectie precum puroiul (secretie galbuie), senzatia de arsura, durerea sau tumefierea, apelati la ajutor medical de specialitate.
In procesul de evolutie si vindecare a placilor, pot aparea modificari de culoare a placilor ce dureaza cateva luni pana la un an de zine. Aspectul pielii poate fi insa imbunatatit cu tratamente medicale de specialitate, dupa remisiunea episoadelor de psoriazis.
Desi cauza exacta a psoriazisului facial si a psoriazisului in general nu este cunoscuta, cercetatorii sugereaza ca inflamatia cauzata de un sistem imun hiperactiv duce la aparitia psoriazisului.
Psoriazisul este astfel considerat o patologie autoimuna. Celulele sistemului imun protejeaza, in mod normal, organismul de corpi straini, atacandu-i. In psoriazis, celulele imune ataca celulele proprii, sanatoase, ceea ce induce o regenerare exagerata si apar simptomele psoriazisului.
Factori declansatori
Fiind o patologie autoimuna, psoriazisul evolueaza in episoade de activitate ce alterneaza cu perioade de remisiune. Astfel exista cativa factori ce pot declansa simptomatologia:
• Stresul
• Infectiile
• O reactie adversa la administrarea de medicamente
• Un traumatism sau leziune a pielii
Psoriazisul facial nu este contagios, astfel ca nu se poate transmite de la o persoana la alta.
Medicul dermatolog este cel care va stabili diagnosticul de psoriazis facial. Acesta va face un examen obiectiv in care va examina pielea fetei, precum si pielea din alte regiuni afectate ale corpului, si va va pune cateva intrebari in legatura cu modul de debut al simptomelor si factorii declansatori.
Biopsia tegumentara, in care se preleveaza un fragment de piele ce este analizata sub microscop, stabileste diagnosticul final.
Desi patologia in sine nu poate fi vindecata, pacientii pot ramane in perioade lungi de remisiune, ce dureaza pana la ani de zile. Tratamentul prescris de catre medicul dermatolog pentru psoriazisul facial include o combinatie dintre:
• Creme cu corticosteroizi
• Imunosupresoare
• Creme cu alte ingrediente active
• Fototerapie
• Creme hidratante ce contin acid salicilic
• Injectii cu ciclosporina sau medicamente biologice, in cazurile severe
Tratamentul psoriazisului facial induce provocari, intrucat pielea fetei este mai subtire si astfel mai sensibila decat piele de pe restul corpului. Astfel tratamentul psoriazisului de la nivelul membrelor, de exemplu, s-ar putea sa nu functioneze pentru psoriazisul facial, ci sa produca mai multe probleme. Inainte de inceperea tratamentului, discutati cu medicul dumneavoastra despre posibilele efecte adverse ale acestuia.
Durata tratamentului poate fi de cateva saptamani pana la cateva luni, pana cand apare ameliorarea simptomelor. Tratamentul trebuie apoi continuat, insa cu doze ajustate, pentru a mentine remisiunea. Aspectul pielii dupa disparitia simptomelor poate fi imbunatatit prin diferite proceduri dermato-cosmetice, recomandate de catre medicul dermatolog in functie de fiecare caz.
Psoriazis-ul este o afectiune cronica, ce va fi prezenta pentru tot restul vietii. Episoadele acute de boala pot fi insa evitate sau reduse la minim, prin tratament corect si evitarea factorilor delcansatori.
Intrucat psoriazisul facial in special afecteaza aspectul fizic, unii pacienti vor avea nevoie de consiliere psihologica pentru a gestiona schimbarile de incredere in sine si de proprie imagine prin care trece.
De asemenea, s-ar putea sa fie nevoie de incercari multiple de tratament pana cand se gaseste combinatia potrivita pentru pielea pacientului.
Desi psoriazisul facial nu poate fi prevenit, exista cateva masuri pe care le puteti lua pentru a ameliora simptomatologia.
Acestea includ:
• Utilizati o solutie blanda de curatare, zilnic
• Aplicati crema hidratanta cel putin o data pe zi
• Aplicati crema cu factor de protectie solara, atunci cand iesiti afara
• Gestionati stresul de zi cu zi
• Evitati factorii declansatori
Psoriazisul facial este o patologie autoimuna, cronica, ce implica perioade de activare a bolii si simptomatologiei ce alterneaza cu perioade de remisiune. Aspectul fizic modificat este un factor important si deranjant pentru multi pacienti.
Desi nu are un tratament curativ, psoriazisul facial poate fi controlat prin tratament cronic si evitarea factorilor declansatori.
Bibliografie
https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/facial-psoriasis
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/25047-psoriasis-on-the-face