Cum sa ne confruntam eficient cu ocluzia intestinala

Ce este ocluzia intestinala

Ocluzia intestinala reprezinta blocarea intestinului subtire sau gros, cu imposibilitatea trecerii bolului alimentar catre colon si rect. Cauzele ocluziei intestinale sunt diverse si duc la ocluzie de intestin subtire sau ocluzie de intestin gros. Ocluzia intestinului gros este de fapt ocluzia colonului sau ocluzia colo-rectala.

Etiologie

Atat intestinul subtire, cat si colonul, sunt componente importante ale tubului digestiv. Bolul alimentar ajuns la acest nivel este fermentat, au loc absorbtii de nutrienti si la nivelul colonului se formeaza materiile fecale. Atunci cand apare ocluzia colonului, toate alimentele digerate proximal de locul ocluziei vor ramane acolo, neputand sa treaca de obstacol, si ulterior se vor exterioriza prin varsaturi.

In lipsa tratamentului, portiunea de intestin gros ocluzata sufera de ischemie si necroza, ducand la complicatii severe.

Semne si simptome

Semnele si simptomele ocluziei intestinale apar de regula brusc, insa pot aparea cu cateva zile inainte de momentul in care ating intensitate maxima. Acestea includ:
• Durere abdominala cu caracter de crampa
• Pierderea apetitului
• Constipatie
• Varsaturi tardive post-alimentar, uneori cu continut fecaloid in stadiile avansate, neglijate
• Lipsa tranzitului pentru gaze
• Distensia abdominala

Cand ar trebui sa mergeti la medic

Datorita riscurilor semnificative si a complicatiilor ce pot aparea dupa ocluzie intestinala, ajutorul medical de urgenta este necesar intotdeauna. Apelati la un medic de la aparitia primelor simptome.

Cauze

Cele mai frecvente cauze ale ocluziei intestinului gros, la adulti, sunt:
• Aderentele intestinale: formarea de benzi de tesut fibros in cavitatea abdominala, de regula dupa interventii chirurgicale abdominale
• Hernii: unele portiuni de intestin patrund in alta regiune din organism
• Tumori maligne colo-rectale (cancer colo-rectal)
• Boli inflamatorii intestinale precum boala Chron
• Diverticulita: inflamatia diverticulilor colonici, mici arii de tesut sub forma de saculeti
• Volvulus colonic (rasucirea colonului in jurul propriului ax, cu strangulare si ocluzie la acel nivel)
• Fecalom (materii fecale impactate ce produc ocluzie)

Pseudo-ocluzia

Exista posibilitatea de pseudo-ocluzie, atunci cand inceteaza tranzitul pentru materii fecale si gaze insa nu exista un obstacol propriu-zis.

Denumirea este de ileus paralitic si mecanismul implica probleme ale inervatiei musculaturii intestinale, ceea ce incetineste miscarile intestinale normale. Ileusul paralitic poate afecta orice portiune de intestin (subtire sau gros).

Cauzele posibile sunt:
• Interventii chirurgicale abdominale sau pelvine
• Infectii
• Anumite medicamente ce afecteaza muschii sau nervii, precum opioidele sau antidepresivele
• Patologii musculo-nervoase precum boala Parkinson

Riscuri si complicatii

In lipsa tratamentului, ocluzia intestinala poate cauza complicatii severe, amenintatoare de viata, precum:

Necroza tesuturilor. Ocluzia intestinala poate duce la intreruperea vascularizatiei in regiunea de intestin ocluzata. Lipsa vascularizatiei produce necroza tesutului intestinal, astfel ca acesta practic moare. Tesutul mort se complica frecvent cu perforatia intestinala, moment in care materiile fecale ajung in cavitatea abdominala si se produce infectie severa

Peritonita. Peritonita este termenul medical ce indica infectia cavitatii abdominale. Este o patologie amenintatoare de viata si o urgenta medico-chirurgicala, din cauza evolutiei rapide catre sepsis si insuficienta de organ

Metode de diagnostic

Medicul chirurg generalist impreuna cu medicul gastroenterolog sunt cei care se ocupa de diagnosticul si tratamentul ocluziei intestinale.

Intrucat este considerata o urgenta, anamneza va descurge rapid si se va focusa pe simptomele actuale, precum si pe istoricul medical al pacientului in vederea suspicionarii unei cauze. Cu ajutorul examenului obiectiv, in care medicul vizualizeaza si palpeaza abdomenul, acesta se va orienta rapid catre ocluzie intestinala: abdomenul poate fi destins sau rigid, dureros si cu zgomote intestinale absente.

Testele paraclinice imagistice confirma diagnosticul si pot stabili cauza:

• Radiografia abdominala pe gol. Un examen util in urgenta, insa nu poate vizualiza intotdeauna sediul obstructiei.
• Computer tomograf. Se realizeaza de urgenta in majoritatea serviciilor medicale si identifica cu acuratete mare ocluzia si cauza acesteia
• Ecografia abdominala. Este preferata in special in cazul unei ocluzii intestinale ce apare la copii.
• Tranzit baritat. Un tip special de radiografie abdominala, in care pacientul inghite o substanta de contrast ce evidentiaza zona ocluziei.

Optiuni de tratament

Tratamentul optim pentru fiecare caz depinde de cauza ocluziei, insa toate cazurile necesita spitalizare si monitorizare atenta inainte si dupa interventia terapeutica. Tratamentul de electie cuprinde reechilibrarea hidro-electrolitica si tratamentul chirurgical.

Pentru reechilibrare hidro-electrolitica si stabilizare, atunci cand ajungeti la spital, medicii se vor asigura ca:

• Vi se monteaza un cateter venos periferic intr-o vena de la nivelul bratului, pe unde veti primi lichide si electroliti
• Vi se monteaza o sonda nazogastrica care sa evacueze o parte din gazele acumulate in intestin. Astfel are loc decomprimarea abdominala
• Vi se monteaza o sonda urinara pentru a evalua functia urinara in urma hidratarii si stabilizarii

Tratamentul chirurgical difera in functie de gradul de ocluzie, fie ca e vorba de ocluzie partiala, fie ca e totala.

Daca aveti ocluzie partiala, numita si subocluzie, afectiune in care o mica parte din alimente trec de obstacol, interventia chirurgicala este amanata pana ce sunteti hidratat si stabilizat. Operatia se poate realiza ulterior laparoscopic sau clasic cu abord deschis.

Daca tranzitul este complet blocat, aveti ocluzie totala iar interventia chirurgicala se realizeaza de regula de urgenta, fara sa se astepte o perioada de pregatire.

In timpul operatiei, medicul va rezeca partea de intestin unde s-a produs ocluzia. De cele mai multe ori, din cauza inflamatiei si distensiei intestinale, legatura dintre portiunile sanatoase de intestin nu se poate realiza imediat, ci se realizeaza in cadrul unei interventii ulterioare.

In perioada de timp dintre cele doua interventii se monteaza o colostoma, ceea ce inseamna ca intestinul este adus la piele si conectat la o punga colectoare, colostoma care este insa doar temporara pana la refacerea integritatii tesutului. Inainte de a doua interventie, medicii vor verifica starea colonului cu ajutorul unui endoscop.

Tratamentul pseudo-ocluziei

Daca medicul considera ca semnele si simptomele dumneavoastra sunt cauzate de un ileus paralitic, acesta va va monitoriza timp de 1-2 zile in spital pana la identificarea cauzei.

Tratamentul ileusului este apoi stabilit in functie de tratamentul cauzei acestuia. Intre timp veti fi alimentat cu ajutorul sondei nazo-gastrice, veti primi solutii de hidratare si reechilibrare cu ajutorul cateterului venos si veti fi monitorizat atent, intrucat ileusul paralitic se poate vindeca spontan, de la sine, fara interventii chirurgicale.

Concluzie

Ocluzia intestinului gros reprezinta o urgenta medico-chirurgicala din cauza complicatiilor imediate severe pe care le poate avea. Aceasta apare din cauza diverselor obstacole de la nivelul colonului si se manifesta prin simptome intestinale specifice, de intensitate mare. Apelati la ajutor medical inca de la observarea primelor simptome.

Bibliografie
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/intestinal-obstruction/diagnosis-treatment/drc-20351465
https://www.healthdirect.gov.au/bowel-obstruction