Mediastinita sau inflamatia mediastinului

Ce este mediastinita

Mediastinita reprezinta inflamatia unei regiuni din torace numita mediastin. Cauzele comune sunt complicatiile post-chirurgie toracica si perforatia esofagului, insa exista si alte cauze posibile. Mediastinul este compartimentul central al cavitatii toracice, fiind un spatiu esential intrucat adaposteste inima, aorta, esofagul, artere si vene mari si alte structuri importante. Astfel mediastinita afecteaza toate aceste organe, fiind de o severitate importanta si potential fatala.

Mediastinita poate fi acuta (cu debut brusc) sau cronica (cu dezvoltare progresiva).

Consecinte asupra organismului

Mediastinita poate fi o patologie amenintatoare de viata, de cele mai multe ori. Inflamatia intrerupe functia normala a organelor si vaselor de sange din cavitatea toracica. Fiind o cavitate rigida, cu organe imobile, mediastinul nu are capacitatea de a reduce un focar inflamator, astfel ca mediastinita este de cele mai multe ori severa.

Astfel, mediastinita poate evolua spre:
• Cale aeriana blocata si insuficienta respiratorie
• Pericardita constrictiva
• Pneumonie repetitiva
• Insuficienta cardiaca dreapta
• Sepsis
• Hemoragie severa
• Sindrom de vena cava superioara

Prevalenta

Medicii si expertii considera mediastinita o patologie rara. Categoriile mai frecvent afectate variaza. Mediastinita acuta este deseori o complicatie a interventiilor chirurgicale la nivelul toracelui care implica incizia mediana numita sternotomie (incizie chirurgicala in stern). Pana la 25% dintre pacientii cu sternotomie pot dezvolta mediastinita.
Mediastinita cronica, pe de alta parte, este mult mai rara si este de obicei diagnosticata in zone endemice pentru infectii fungice.

Tipuri de mediastinita

Tabloul clinic al pacientilor difera in functie de tipul de mediastinita: acuta sau cronica.

Mediastinita acuta apare brusc, prin simptome evidente si severe. Mediastinita acuta se instaleaza in primele ore de la evenimentul declansator, insa uneori apare in decurs de cateva saptamani dupa o interventie chirurgicala toracica. Mediastinita acuta este o urgenta medicala ce necesita tratament precoce pentru supravietuirea pacientului.

Mediastinita cronica este o afectiune la fel de severa, insa aceasta se dezvolta mai lent, pe parcursul a catorva luni sau chiar ani. Tesutul fibros se acumuleaza in mediastin de obicei in urma unei infectii fungice. Simptomele mediastinitei cronice pot fi intermitente sau pot chiar lipsi, insa acestea se inrautatesc in stadiile avansate.

Semne si simptome

Simptomele mediastinitei acute includ:
• Durere toracica severa, instalata brusc
• Frisoane
• Febra
• Secretii purulente la nivelul plagii toracice (daca ati trecut printr-o operatie)
• Dispnee (lipsa de aer)

Mediastinita cronica poate sa nu cauzeze simptome, cel putin in stadiile incipiente. Pacientii cu fibroza extinsa pot experimenta:
• Durere toracica
• Tuse cu sange
• Dispnee (lipsa de aer)
• Simptome asociate sindromului de vena cava superioara

Cauze

Mediastinita acuta se instaleaza atunci cand tesutul din interiorul cavitatii toracice se infecteaza brusc. Sursele de infectie a mediastinului includ:
• Complicatii in urma unei sternotomii mediane. Infectiile post-chirurgicale sunt cauzate in special de stafilococul auriu. Plaga chirurgicala se poate infecta in timpul operatiei sau imediat dupa.

• Perforatia esofagiana. Atunci cand apare o perforatie in peretele esofagului, continulul alimentar ajunge direct in mediastin. Perforatia poate aparea in urma patologiilor esofagiene sau in urma unor proceduri medicale precum endoscopia digestiva superioara.

• Infectii din sfera ORL. Medicii numesc acest tip de mediastinita ,,mediastinita necrotica descendenta’’ intrucat infectia incepe la un nivel superior si coboara catre torace. Infectiile stomatologice sau de la nivel cervical pot cauza acest lucru.

Mediastinita cronica apare in urma infectiilor, insa in acest caz acestea survin progresiv si cauzeaza inflamatie mai lent. Infectiile fungice sunt cele mai comune, insa tuberculoza, silicoza, sarcoidoza si radioterapia pot fi de asemenea cauze ale mediastinitei cronice. Uneori mediastinita cronica este idiopatica, ceea ce inseamna ca nu are o etiologie clara.

Factori de risc

Daca aveti nevoie de interventie chirurgicala pe cord deschis ce necesita sternotomie, puteti avea in vedere riscul de mediastinita. Medicul dumneavoastra va va explica acest risc si masurile care se iau pentru a preveni aceasta complicatie. Alti factori de risc pentru a dezvolta mediastinita acuta sau cronica includ:
• Imunitate scazuta
• BPOC (Boala Pulmonara Obstructiva Cronica)
• Diabet zaharat
• Insuficienta renala
• Obezitate
• Boala arteriala periferica
• Fumatul
• Interventii chirurgicale toracice repetate
• Traiul intr-o zona endemica pentru infectii fungice

Metode de diagnostic

Diagnosticul trebuie stabilit cat mai repede, pentru a permite tratamentul precoce al mediastinitei, in regim de urgenta. Medicul va evalua pe scurt simptomele, istoricul medical al pacientului si istoricul chirurgical, dupa care va face cateva teste pentru a confirma diagnosticul. Analizele de sange vor evidentia prezenta inflamatiei, iar testele imagistice precum Radiografia toracica si CT-ul toracic vor confirma diagnosticul de mediastinita.

Optiuni de tratament

Tratamentul mediastinitei variaza in primul rand in functie de forma acesteia: acuta sau cronica, precum si in functie de cauza.

Mediastinita ce survine in urma operatiei toracice va necesita antibioterapie sistemica, administrata intravenos, si interventie chirurgicala de drenare si rezectie a tesuturilor infectate, necrozate.

Mediastinita acuta ce apare in urma unei perforatii esofagiene necesita antibioterapie sistemica si interventie chirurgicala de reparare a defectului din peretele esofagian.

Pacientii cu mediastinita acuta sunt internati pe sectia de terapie intensiva, pentru a primi ingrijiri corespunzatoare.
Tratamentul mediastinitei cronice poate include interventii chirurgicale de debridare, ceea ce inseamna ca tesutul fibros acumulat este indepartat sau cel putin redus. Astfel presiunea de la nivelul vaselor mari si de la nivelul caii aeriene va fi mult scazuta, iar simptomele se vor ameliora.

Preventie

Mediastinita este deseori o complicatie a procedurilor medicale invazive. Preventia in acest caz se face din partea echipei medicale, care ia toate masurile necesare pentru a reduce la minim riscul de mediastinita. Ingrijirea corespunzatoare a plagii chirurgicale, dupa operatie, de catre echipa medicala si de catre pacient, este de asemenea esentiala pentru a preveni mediastinita.

Tratamentul precoce al infectiilor de orice tip pot reduce de asemenea riscul de mediastinita acuta. Infectiile stomatologice si din sfera ORL trebuie identificate si tratate la timp, pentru a nu avansa descendent catre mediastin. Astfel, asigurati-va ca aveti o igiena orala buna, mergeti regulat la medicul stomatolog (la 6 luni) si la medicul de familie o data pe an, pentru un control complet.

Prognostic

Mediastinita este o afectiune amenintatoare de viata ce poate fi fatala, prin inflamatia organelor vitale: inima, aorta, vena cava superioara, traheea. Diagnosticul si tratamentul precoce pot imbunatati sansele de supravietuire. Rata de mortalitate in urma mediastinitei acute era pana la 50% in trecut, in timp ce in zilele noastre ajunge pana la 14%, datorita evolutiei medicinii moderne. Tratamentul instaurat in primele 24 de ore poate reduce mortalitatea pana la 10%.

Concluzie

Mediastinita este o patologie amenintatoare de viata, ce survine in urma unei infectii cu punct de plecare esofagian, ORL sau in urma interventiilor chirurgicale. Prin infectia si inflamatia mediastinului sunt afectate organe vitale, astfel ca diagnosticul si tratamentul precoce sunt esentiale. Rata de supravietuire s-a imbunatatit semnificativ in ultimii ani.

Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24295-mediastinitis
https://emedicine.medscape.com/article/425308-overview