Deficitul cognitiv usor provoaca modificari cognitive suficient de grave pentru a fi observate de persoana afectata si de membrii familiei si prietenii, dar nu afecteaza capacitatea de a desfasura activitati de zi cu zi. Aceasta afectiune se poate dezvolta din mai multe motive, iar persoanele care traiesc cu deficit cognitiv usor pot dezvolta dementa; altii nu. Pentru bolile neurodegenerative, acest deficit poate fi o etapa incipienta a bolii, inclusiv pentru boala Alzheimer, daca sunt prezente modificarile caracteristice ale creierului.
„Starea mea de sanatate a suferit modificari timp de cateva luni. Aveam dureri de cap insuportabile, nu puteam sa adorm noaptea, iar dimineata oboseam fara sa depun efort. Imi venea greu sa ma concentrez la munca si incepusem sa uit. Am decis sa merg la medic, asa cum devenisem foarte ingrijorat de evolutia lucrurilor. Fiica mi-a sugerat sa ma adresez unui medic geriatru, astfel am ajuns la Enayati Hospital” povesteste Mircea, in varsta de 59 de ani.
Pacientul s-a prezentat pentru tulburarea ritmului somn-veghe, oboseala matinala, cefalee de intensitate moderat-severa, nervozitate marcata, tulburari de concentrare si atentie, afectarea memoriei de scurta durata. Pentru a stabili un diagnostic de varsta cat mai elaborat, pacientului i s-a propus sa parcurga o evaluare geriatrica standardizata preventiva.
Mircea, de profesie lacatus mecanic, cu antecedente heredo-colaterale, un spate cu spondilita akilopoietica, a fost supus unei evaluari laborioase, care include contributia unei munci de echipa medicala, astfel cum decizia programului terapeutic si al tratamentului de recuperare necesita timp si ca evaluarea va fi dinamica, cu monitorizare cuantificata prin teste clinice standardizate.
Dintre factorii de risc ai deficitului cognitiv usor, medicul geriatru a descoperit stresul profesional si factorii de risc vasculari, cu hipertensiune arteriala necontrolata si dislipidemie mixta. In ceea ce priveste factorii de risc aditionali, pacientul avea un traumatism cranio-cerebral minor prin cadere, fara pierderea constientei, spondilita HLA b27+, gastroduodenita Helicobacer Pylori pozitiva, hepatita cu virsusul hepatic C, deficit de folati, 25(OH) Vitamina D3.
Pacientul era fumator, consuma alcool de tip tarie saptamanal, si avea expunere profesionala la ingrasaminte chimice (inclusiv cianura) in domeniul agriculturii. Din punct de vedere al examenului obiectiv-clinic, pacientul nu avea modificari patologice.
Investigatiile paraclinice au evidentiat nivele crescute ale colesterolului total, trigliceride, LDL colesterol si deficit de folati si 25 OH (vitamina D3). Imagistica cerebrala prin angio-RMN cerebral cu volumetrie hipocampica a evidentiat atrofii de hipocam bilateral fara leziuni cerebrale vasculare, ischemice sau hemoragice, sistem ventricular simetric, nedilatat.
Fiind in discutie, s-a stabilit diagnosticul de deficit cognitiv usor, pacientul fiind informat ca va trebui sa parcurga bateria de teste psihometrice din cadrul evaluarii geriatrice standardizate.
Scorurile obtinute au fost: Mini mental status examination - 28/30; Testul ceasului - 8/10; Scorul Hatchinski – 5; Activity of daily living - 6/6; Instrumental activity of daily living - 6/6; Fluenta verbala de grup semantic - 12 cuvinte pe minut; Fluenta verbala de litera - 10 cuvinte pe minut; figura Rey copiere - 34/36; Figura Rey evocare - 22/36; Global Dementia Scale - 5/15; Mini nutritional assessment - 22/30; Tinetti static - 8/8; Tinetti dinamic - 13/13. Recuperarea medicala functionala a inclus proceduri de fiziohidrokinetoterapie, desfasurate in Baza de Recuperare medicala din Enayati Hospital, cu aparatura de ultima generatie si dotari performante, avand drept scop o recuperare rapida si de imbunatatire a calitatii vietii pacientului.
Pachetul Evaluare Geriatrica Preventiva cu internare in Enayati Hospital include:
Spitalizare in camera dubla sau tripla (oferta cu perioada de internare de 11 zile calendaristice). Consultatie Geriatrie-Gerontologie (anamneza, evaluare istoric medical, examen clinic complet pe aparate si sisteme). Evaluare geriatrica standardizata (evaluarea statusului functional, test de nutritie, evaluarea statusului cognitiv, inclusiv tulburari de memorie) si stabilirea planului de tratament. Administrarea tratamentului indicat de medicul curant. Supraveghere medicala permanenta, 24/7. La recomandarea medicului geriatru din Enayati Hospital, administrarea Terapiei antiaging cu Gerovital H3 fiole sau a Terapiei neurotrofica cu preparate biologice si antioxidanta. Manevre de ingrijire a pacientului geriatric. Monitorizare evolutie si reajustare tratament la nevoie de catre medicul geriatru. 3 mese (plus 2 gustari) / zi de spitalizare. Acest pachet se adreseaza pacientilor independenti si cu dependenta usoara
”Reevaluarea pacientului dupa 6 luni a evidentiat corectarea deficitului de folati si a deficitului de vitamina D3, scaderea colesterolului total, LDL colesterol, trigliceride, ameliorarea simptomatologiei anxios-depresive, a tulburarilor de somn-veghe, a tulburarilor de comportament si a statusului psiho-emotional, imbunatatirea performantelor cognitive evidentiata prin bateria de teste psihometrice din evaluarea geriatrica standardizata. Instituirea precoce a tratamentului factorilor de risc asociati (vasculari si metabolici) a avut o contributie majora in ameliorarea simptomatologiei de tip neurocognitiv. Consilierea privind gestionarea factorilor stresori-profesionali a avut un impact pozitiv asupra managementului de caz”, comunica Dr. Ioana Ioancio (foto), medic primar Geriatrie-Gerontologie, Enayati Hospital.
Este important ca persoanele care se confrunta cu modificari cognitive sa caute ajutor cat mai curand posibil pentru diagnostic si posibil tratament.
Factorii stresori profesionali alaturi de factorii de risc intrinseci (vasculari, autoimuni, deficitele metabolice) constituie un risc major pentru deficitul cognitiv usor cu debut precoce, ce poate evolua spre o boala neurodegenerativa moderata/severa. Abordarea precoce a simptomatologiei prodromale a deficitului cognitiv, managementul factorilor de risc si corectarea terapeutica a deficitelor vasculare si metabolice reprezinta ”gold-standard-ul” in tratamentul preventiv al patologiilor neuro-degenerative.