Pana de curand, subiectul jocurilor de noroc in sine era destul de taboo pe plan social iar dependenta de jocuri de noroc nu era foarte bine inteleasa. Activitatea a fost mereu considerata cel putin controversata, fiind adesea asociata cu existenta consecintelor negative. Cu toate acestea, dimensiunile dependetei sunt complexe si mai multe mecanisme par a fi implicate. In mare parte dimensiunile despre care se vorbeste sunt cele financiare, comportamentale, sociale si fizice. Totusi, in dimensiunea psihologica sunt implicati multi factori care incep sa fie tot mai bine intelesi. Ce este indicat ca toti jucatorii sa stie inainte de a se bucura de o runda de pacanele online? Chiar daca nu te consideri a fi predispus la o astfel de dependenta, intelegerea anumitor caracteristici este esentiala pentru a putea anticipa comportamentele problematice.
Cum promoveaza jocurile de noroc un sentiment de securitate? Jocurile de noroc nu sunt legate de risc?
Lumea jocurilor de noroc este cel mai adesea asociata cu adrenalina si intensitatea riscurilor. Desi multi oameni se angajeaza in aceasta activitate cu scopul de a se distra pe baza acestor caracteristici, se pare ca nu toti jucatorii au aceeasi initiativa. In timp ce entuziasmul jocurilor este foarte stimulant pentru unii, altii prefera sa se implice in jocurile de noroc ca o modalitate de a simti un sentiment de control. Aceasta escapada din lumea cotidiana ofera o alternativa de traire a prezentului. Cu predictibilitatea si controlul jocurilor de noroc pare sa se obtina un sentiment de siguranta si rutina care s-ar putea sa nu poata fi experimentat in alte domenii ale vietii.
Iluzia controlului ramane insa o simpla iluzie. Intrucat rezultatul este determinat in cele din urma de noroc, controlul nu poate fi cu adevarat dobandit. Una dintre consecinte poate duce in schimb la pierderea controlului asupra propriei vieti. Jucatorii care cauta un sentiment de noutate si aventura (adrenalina) pe care nu il experimenteaza in viata lor de zi cu zi pot fi de asemenea expusi unui risc de dependenta ridicat. In timp ce un anumit nivel de risc si entuziasm pot fi experiente intense sanatoase si placute, atingerea aceluiasi nivel de entuziasm si satisfactie poate fi mai greu de generat in siguranta.
De ce sunt aparatele de slot mult mai dependente decat formele traditionale de jocuri de noroc?
Aparatele de slot sunt considerate a provoca mai multa dependenta decat formele traditionale ale jocurilor de noroc din diverse motive. Motivele pragmatice sunt cele care tin de proximitatea si disponibilitatea jocurilor. Acestea sunt disponibile pe scara larga in multe cazinouri dar si in alte locatii publice, unde beneficiaza de o vizibilitate maxima. Pe langa faptul ca sunt usor de folosit, slot machines sunt proiectate cu un design foarte atractiv. Avand in vedere ca sunt mereu la dispozitia jucatorilor si au un design usor de observat, acestea sunt greu de ratat.
Un alt motiv pentru care acestea creeaza o dependenta mai ridicata este cel al intaririlor. Intaririle joaca un rol fundamental in procesul de captivare a jucatorului. Aparatele de slot sunt proiectate in asa fel incat sa premieze rapid si eficient fiecare jucator care da startul rundei. Intarirea intermitenta sau aleatorie are rolul de a consolida comportamentul. Cum se intampla acest lucru? Jucatorii sunt stimulati sa ramana implicati prin imprevizibilitatea programului de recompense care genereaza senzatiile de anticipare si entuziasm. Din acest proces rezulta motivatia jucatorilor de a continua. In plus, pentru fiecare jucator pot sa existe o varietate de stimuli care actioneaza ca intariri, precum luminile, culorile sau zgomotul.
Ce spun noile aparate de jocuri de noroc despre relatia noastra cu tehnologia?
Avansurile tehnologiei in industria jocurilor de noroc aduc la suprafata faptul ca omenirea a ajuns sa se bazeze pe tehnologie pentru a-si genera chiar si senzatii imersive si intense. Problema nu este reprezentata de experientele pe care ni le poate oferi noua tehnologie sau de complexitatea relatiei pe care am construit-o. Incorporarea tehnologiei a adus un nivel mai ridicat de siguranta si de monitorizare a comportamentelor problematice, iar acum incepe sa fie folosita pentru promovarea jocului responsabil.
Totusi, ar fi absurd sa negam faptul ca tehnologia nu este mereu folosita din ambitii morale. A inceput sa se puna problema eticii in exploatarea vulnerabilitatii umane. Oare devine relatia noastra cu tehnologia din ce in ce mai toxica? Multe intrebari importante pot fi ridicate in legatura cu potentialele riscuri, insa la urma urmei tehnologia reprezinta o simpla unealta a omului. Omul continua si va continua sa domine in aceasta simbioza moderna, iar puterea alegerii ii revine lui.
Concluzie
Dependenta de joc nu provine dintr-o singura cauza si nu este mentinuta de aceeasi factori pentru fiecare jucator. Este un proces ce implica mai multe dimensiuni deoarece este vorba la urma urmei de predispozitia unor comportamente umane. Faptul ca incepem sa intelegem tot mai mult aceasta problema inseamna ca ne apropriem de implementarea unor masuri mai bune de stimulare a jocului responsabil si de evitare a consecintelor negative. Desi nu exista o formula perfecta, jucatorii se pot informa constant si pot fi atenti la propriile comportamente si stari pentru a functiona la un nivel optim.