Recuperarea dupa hernie de disc

Ce este hernia de disc si cum apare?

O hernie de disc este o afectiune la nivelul coloanei vertebrale in care un nucleu pulpos este deplasat din spatiul intervertebral. Aceasta este o cauza frecventa a durerilor de spate. Pacientii care sufera de dureri legate de o hernie de disc isi amintesc adesea un eveniment declansator care le-a cauzat durerea.

Spre deosebire de durerile mecanice de spate, durerea datorata herniei de disc este adesea arzatoare sau usturatoare si poate iradia in extremitatea superioara sau inferioara. In plus, in cazurile mai severe, pot fi asociate cu slabiciune sau modificari ale senzatiei.

Aceasta poate aparea si lent ca urmare a ortostatismului prelungit sau utilizarea unei posturi gresite (aplecat inainte) timp de mai multe ore, saptamani sau ani, ceea ce duce la intinderea excesiva sau ruperea lenta a inelului fibros exterior.

Simptome

Tipul si localizarea simptomelor depind de locatia si directia herniei de disc si de presiunea asupra nervilor din apropiere.

O hernie de disc poate fi asimptomatica, sau poate provoca oricare dintre urmatoarele simptome:

• Dureri la nivelul gatului, toracelui, lombarului, bratelor sau picioarelor;
• Incapacitatea de a indoi sau roti gatul sau spatele;
• Amorteala sau furnicaturi la nivelul gatului, membrelor superioare si membrelor inferioare;
• Slabiciune la nivelul bratelor sau picioarelor;
• Mers schiopatat;
• Durere crescuta la tuse, stranut, atingere sau sedere;
• Incapacitatea de a sta drept, fiind „blocat” intr-o pozitie, precum aplecat inainte sau aplecat in lateral;
• Dificultate la ridicarea de pe scaun;
• Incapacitatea de a ramane intr-o singura pozitie pentru o perioada lunga de timp, cum ar fi stand in sezut sau in picioare, din cauza durerii;
• Durere mai grava dimineata.

Diagnostic

Un examen neurologic atent poate ajuta la localizarea nivelului compresiei. Pierderea senzoriala, slabiciunea, localizarea durerii si pierderea reflexelor asociate cu diferitele niveluri sunt descrise mai jos.

Acesta va efectua diferite teste pentru a gasi problemele fizice, cum ar fi:
• Dificultate la deplasare.
• Slabiciuni sau contracturi musculare.
• Senzatii de amorteala.
• Pierderea reflexelor.
• Rigiditatea articulatiilor.
• Pozitie proasta.
• Dificultati la mers.

Daca sunt gasite oricare dintre problemele de mai sus, tratamentul de reabilitare poate incepe imediat, pentru a a ajuta ca recuperare sa fie cat mai rapida.

Daca testarea identifica probleme mai grave, pot fi efectuate teste de diagnostic speciale, cum ar fi un RMN.

Acesta este studiul preferat si cel mai sensibil pentru vizualizarea herniei de disc. Rezultatele RMN vor ajuta chirurgii si alti furnizori sa planifice ingrijirea procedurala daca este indicata. Pot fi identificate proeminenta discului si compresia radacinii nervoase.

Tratament de reabilitare

In toate cazurile, cu exceptia celor mai extreme, ingrijirea conservatoare (cum ar fi terapia fizica) produce adesea rezultate mai bune in tratarea herniei de disc decat interventia chirurgicala sau medicamentele pentru durere, cum ar fi opioidele.

In primele 24 pana la 48 de ore dupa diagnosticul de hernie de disc, sfaturile principale de urmat ar fi sa:
• Se evite orice activitate care provoaca agravarea simptomelor;
• Se evite odihna la pat;
• Ramaneti activ prin casa si faceti plimbari scurte de mai multe ori pe zi. Miscarea va reduce durerea si rigiditatea si va va ajuta sa va simtiti mai bine;
• Se aplice pachete de gheata pe zona afectata timp de 15 pana la 20 de minute la fiecare 2 ore;
• Stati pe scaune ferme. Canapelele moi si scaunele usoare va pot inrautati problemele.

Obiectivele unui program de kinetoterapie sunt:

• Reducerea durerii si a altor simptome;
• Imbunatatirea posturii, miscarii, flexibilitatii, fortei si rezistentei;
• Invatarea unui program pentru acasa;
• Revenirea la activitati zilnice normale.

Programul de terapie fizica va incepe de obicei cu tratamente pasive. Dar odata ce corpul se va vindeca, se pot incepe tratamente active care intaresc corpul si previn durerea ulterioara.

Tratamente fizice pasive pentru hernia de disc

Masajul tesuturilor profunde: este o optiune ideala daca aveti o hernie de disc, deoarece utilizeaza o cantitate mare de presiune pentru a ameliora tensiunea musculara profunda si spasmele, care se dezvolta pentru a preveni miscarea musculara la zona afectata.

Terapia la cald si la rece: ambele terapii la cald si la rece ofera propriul set de beneficii, iar acestea pot fi alternate intre ele pentru a obtine cele mai bune rezultate.

Poate fi folosita caldura pentru a creste fluxul de sange catre zona tinta. Sangele ajuta la vindecarea zonei prin furnizarea de oxigen si substante nutritive suplimentare. Sangele elimina, de asemenea, produsele secundare de deseuri din spasmele musculare.

In schimb, terapia cu gheata (numita si crioterapie) incetineste circulatia. Acest lucru reduce inflamatia, spasmele musculare si durerea.

Hidroterapia:

Dupa cum sugereaza si numele, hidroterapia implica apa. Ca tratament pasiv, hidroterapia poate implica simpla sedere intr-o baie cu hidromasaj sau un dus cald. Hidroterapia amelioreaza usor durerea si relaxeaza muschii.

Stimularea nervoasa electrica transcutanata (TENS): un aparat TENS utilizeaza un curent electric pentru a va stimula muschii. Suna intens, dar nu este dureros.

Electrozii lipiti pe piele trimit un curent electric minuscul catre punctele cheie ale caii nervoase. TENS reduce spasmele musculare si, in general, se crede ca declanseaza eliberarea de endorfine, care sunt analgezicele naturale ale corpului tau.

Tractiune: Scopul tractiunii este de a reduce efectele gravitatiei asupra coloanei vertebrale. Prin desprinderea usoara a oaselor, intentia este de a reduce hernia de disc. Poate fi efectuat la nivelul coloanei cervicale sau lombare.

Tratamente active pentru hernia de disc

Tratamente active pe care le puteti incerca:

Tratamentele active ajuta la abordarea flexibilitatii, posturii, fortei, stabilitatii abdomenului si miscarii articulatiilor. Un program de exercitii poate fi, de asemenea, prescris pentru a obtine rezultate optime. Acest lucru nu numai ca va reduce durerea recurenta, dar va beneficia si de sanatatea generala.

Intarirea abdomenului: Muschii de baza (abdominali) ajuta muschii spatelui sa sustina coloana vertebrala. Atunci cand muschii abdominali sunt slabi, exercita o presiune suplimentara asupra muschilor spatelui.

Intarirea muschilor abdominali scade nivelul durerii, imbunatateste starea functionala, creste calitatea vietii legate de sanatate si rezistenta statica a muschilor trunchiului la pacientii cu hernie de disc lombara. Studiile individuale de inalta calitate au gasit dovezi moderate ca exercitiile de stabilizare sunt mai eficiente decat niciun tratament.

Flexibilitate: Invatarea tehnicilor adecvate de intindere si flexibilitate va va pregati pentru exercitii aerobice si de forta. Flexibilitatea va ajuta corpul sa se miste mai usor, aparand rigiditatea.

Hidroterapie: Spre deosebire de simpla sedere intr-o cada cu hidromasaj sau o baie ca omologul sau pasiv, hidroterapia activa poate implica exercitii aerobice in apa pentru a va ajuta sa va conditionati corpul fara stres in plus.

Intarirea muschilor: muschii puternici sunt un sistem excelent de sprijin pentru coloana vertebrala si gestioneaza mai bine durerea.

Diferite studii au aratat ca o combinatie de tehnici diferite va forma tratamentul optim pentru o hernie de disc. Exercitiile si programele ergonomice ar trebui considerate componente foarte importante ale acestei terapii combinate.

Reguli generale pentru exercitii:

• Faceti exercitii incet. Tineti pozitia de exercitiu pentru a numara lent de 5. Incepeti cu 5 repetari si lucrati pana la 10. Relaxati-va complet intre repetari.
• Faceti exercitii fizice timp de 10 minute de doua ori pe zi.
• Trebuie avut grija cand faceti exercitii fizice care pot fi dureroase.
• Faceti exercitii zilnic.

Poate fi prevenita hernia de disc?

Pentru a preveni aparitia unei hernie de disc, pacientii ar trebui sa:

• Utilizeze mecanica corporala adecvata atunci cand ridica, impinge, trage sau efectueaza orice actiune care pune un stres suplimentar asupra coloanei vertebrale.
• Mentina o greutate sanatoasa. Acest lucru va reduce stresul asupra coloanei vertebrale.
• Renunte la fumat.
• Discute despre ocupatia profesionala cu un terapeut fizic, care poate oferi o analiza a sarcinilor de munca si astfel poate oferi sugestii pentru reducerea riscului de ranire.
• Pastreaze muschii puternici si flexibili. Participati la un program consecvent de activitate fizica pentru a mentine un nivel de fitness sanatos.

Pentru a preveni reaparitia unei hernie de disc, urmati sfaturile de mai sus si:

• Continuati noile obiceiuri de postura si miscare pe care le-ati invatat de la kinetoterapeut, pentru a va mentine spatele sanatos.
• Continuati sa faceti programul de exercitii la domiciliu pe care v-a invatat kinetoterapeutul, pentru a va ajuta sa va mentineti imbunatatirile.
• Continuati sa fiti activi fizic si sa ramaneti in forma.

Cat timp dureaza vindecarea unei hernie de disc?

In general poate dura 6-8 saptamani pentru ca o hernie de disc sa se vindece. Daca este descoperita devreme si tratamentul incepe imediat, timpii de vindecare se vor reduce, dar daca nu, acestia se vor prelungi.

Timpii de vindecare vor fi, de asemenea, in functie de cat de bine se adreseaza terapia fizica zonele adiacente din jurul herniei de disc. Ar trebui observate imbunatatiri ale simptomelor in 4-6 vizite de terapie fizica, in functie de severitate.

Timpul de vindecare pentru o hernie de disc depinde in mare masura de amploarea herniei in sine si de ce structuri pot fi, de asemenea, afectate de hernie (de exemplu, comprimarea unei radacini nervoase sau „radiculopatie”).

Unii pacienti care prezinta o hernie de disc simptomatica pot prezenta o reducere a simptomelor fara nicio imbunatatire sau reducere a dimensiunii herniei, dar simptomele se imbunatatesc pe masura ce inflamatia acuta se retrage.

In general, pe masura ce are loc procesul normal de vindecare al corpului, hernia de disc se poate vindeca in cateva saptamani sau, in unele cazuri, in cateva luni.

Bibliografie
https://www.vtfc.com/insights/blog/how-to-treat-a-herniated-disc-with-physical-therapy/
https://www.healthcentral.com/condition/herniated-disc/physical-therapy-herniated-discs
https://www.physio-pedia.com/Disc_Herniation
https://www.choosept.com/guide/physical-therapy-guide-herniated-disk#