Numerosi factori pot contribui la declansarea avortului spontan. In multe cazuri, medicii nu identifica o singura cauza pentru aceasta situatie neplacuta. Totusi, cercetarile arata ca fumatul in timpul sarcinii creste riscul de avort.
Fumatul este doar unul dintre factorii de risc pentru avortul spontan. Alti factori de risc includ varsta inaintata, antecedentele de avort spontan si malnutritia. Conform studiilor, cea mai frecventa cauza a avortului spontan in primul trimestru al sarcinii este reprezentata de anomaliile cromozomiale.
Acest articol are ca scop prezentarea unor informatii importante despre riscul pe care il are fumatul cu privire la avortul spontan. Astfel, sunt expuse cateva dintre rezultatele studiilor de specialitate cu privire la acest aspect, alaturi de lista altor factori de risc importanti, De asemenea, este prezentat riscul de avort spontan in functie de fiecare trimestru in parte.
Conform specialistilor, nu este clar daca fumatul poate provoca in mod direct un avort spontan. Acest lucru se bazeaza pe faptul ca multi factori diferiti pot contribui la declansarea acestui eveniment. Cu toate acestea, fumatul este un factor care poate creste riscul.
Atunci cand o persoana fumeaza, substantele chimice din tutun traverseaza placenta, expunand fatul la efectele daunatoare ale acestora. Printre efectele pe care le are fumatul asupra sarcinii se regasesc: afectarea modului in care se dezvolta placenta, deteriorarea tesuturilor si reducerea cantitatii de oxigen pe care o primeste fatul.
Oamenii de stiinta nu sunt inca de acord cu privire la nivelul exact de risc pe care il prezinta fumatul.
De exemplu, un studiu din anul 2022 sustine ca datele actuale pot fi incorecte, deoarece in cercetarile anterioare au fost facute anumite greseli. Cercetatorii spun ca studiile anterioare au inregistrat avorturile intentionate ca avorturi spontane la persoanele care fumeaza, au un indice de masa corporala mare si consuma bauturi alcoolice. Astfel, acest lucru ar fi putut exagera impactul acestor factori de risc.
Pe langa fumat, exista si alti factori de risc pentru avorturile spontane. Acestia sunt reprezentati de:
• Varsta inaintata a mamei;
• Hipertensiunea arteriala;
• Malnutritie;
• Subponderabilitate;
• Supraponderabilitate;
• Leziunile si traumatismele diverse;
• Consumul de bauturi alcoolice;
• Consumul unor cantitati crescute de cofeina;
• Asocierea unor anumite afectiuni de sanatate fizice sau genetice.
Niciunul dintre acesti factori de risc nu garanteaza ca o persoana va avea un avort spontan, ei ridicand doar riscul.
Expunerea la fum de tigara in toate etapele sarcinii poate afecta placenta, crescand riscul de avort spontan. Cu toate acestea, riscul general de avort spontan variaza in functie de fiecare trimestru in parte.
Riscul de avort spontan este, in general, cel mai mare in primul trimestru, estimandu-se ca aproximativ 80% din toate pierderile de sarcina avand loc in primele 3 luni. Fumatul poate creste si mai mult acest risc, deoarece fumul produs prin arderea tigarilor expune direct fatul la substante chimice daunatoare.
Pe masura ce placenta se dezvolta odata cu evolutia sarcinii, aceasta poate suferi modificari din cauza expunerii la fum de tigara. Deteriorarea placentei in acest mod creste riscul de avort spontan si vine la pachet cu diverse efecte negative pentru sarcina.
Rata de avort spontan este, in general, mult mai mica in al doilea trimestru decat in primul. Avorturile spontane pot avea loc pana in saptamana 20 a sarcinii, adica pana la jumatatea sarcinii. Din acest punct, moartea fatului nu mai poarta denumirea de avort, ci nasterea unui copil mort.
Un studiu efectuat in 2021 a comparat ratele de nasteri de copii morti la persoanele care au declarat ca au fumat, au consumat bauturi alcoolice sau niciuna dintre ele dupa primul trimestru de sarcina.
In randul persoanelor insarcinate care nu fumau si nu beau alcool, rata de nastere a unui copil mort a fost de 0,4%. Persoanele care au fumat si au consumat bauturi alcoolice au asociat o rata de 1,5%. Femeile insarcinate care au raportat doar fumatul au avut o rata de 0,8%.
Avorturile spontane nu se produc in al treilea trimestru. Cu toate acestea, fumatul poate creste in continuare riscul de aparitie al altor complicatii la sfarsitul sarcinii si la nastere si supune unui pericol si sanatatea nou-nascutului.
Persoanele care fumeaza sunt mai predispuse la nastere prematura. De asemenea, este mai probabil ca bebelusul sa aiba o greutate mica la nastere. Potrivit cercetatorilor, 1 din 5 copii nascuti de mame care au fumat in timpul sarcinii au o greutate mica la nastere.
Fumatul in timpul sarcinii este asociat, de asemenea, cu malformatii congenitale, afectiuni de sanatate neonatale si un risc mai mare de deces, cum ar fi cel cauzat de sindromul mortii subite la sugari.
Fumatul pasiv se refera la inhalarea fumului de tigara produs de persoanele care fumeaza in imediata apropiere a unei alte persoane. Fumatul pasiv poate creste riscul unui avort spontan. Si in acest caz, fumul ajunge in plamanii viitoarei mame, iar substantele toxice pot fi transmise catre fat. Totusi, riscul asociat fumatului pasiv este mai redus decat cel in cazul fumatului activ.
O analiza realizata in anul 2021 a gasit o asociere intre fumatul paternal si riscul de avort spontan. Studiul include cercetari care analizeaza fumatul in perioada de preconceptie. Astfel, este indicat faptul ca fumatul paternal inainte de conceptie, independent de fumatul matern, ar putea modifica dezvoltarea sarcinii prin deteriorarea ADN-ului spermatozoizilor.
Renuntarea la fumat in timpul sarcinii poate fi o provocare, dar exista diverse strategii prin care acest obicei poate fi combatut. Discutia cu medicul cu privire la incetarea fumatului in timpul sarcinii este foarte importanta, deoarece acesta poate prezenta riscurile si beneficiile si poate oferi cea mai eficienta metoda de a gestiona situatia.
Este important de stiut ca niciodata nu este prea tarziu pentru a renunta la fumat. De indata ce o persoana se opreste din fumat, fatul in curs de dezvoltare nu mai este expus la substantele din fumul de tigara. Acest lucru poate reduce riscul de complicatii de sanatate pentru parinte si pentru sarcina sa.
Unele persoane considera ca renuntarea la fumat in timpul sarcinii poate duce la avort spontan. Trebuie stiut ca nu exista dovezi care sa arate ca renuntarea la fumat poate cauza avort. In schimb, oprirea fumatului ofera atat beneficii imediate, cat si pe termen lung pentru sanatate.
Fumatul creste riscul pentru mai multe complicatii in timpul sarcinii, atat pentru fatul in curs de dezvoltare, cat si pentru mama. Avortul spontan este unul dintre aceste riscuri, dar se pot asocia si altele, cum ar fi travaliul prematur si malformatiile congenitale.
Chiar daca o persoana a fumat in timpul sarcinii, nu este niciodata prea tarziu pentru a renunta la fumat. Beneficiile pentru sanatate vor incepe sa se instaleze imediat dupa incetarea acestui obicei. Daca apar dificultati atunci cand se incearca oprirea fumatului se poate incerca discutia cu medicul. Acesta poate sugera anumite modalitati prin care stoparea fumatului poate fi usurata.
Bibliografie:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532992/
https://bmcpregnancychildbirth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12884-022-04482-9
https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-015-1552-5
https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2783302?resultClick=3
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8457358/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482442/
https://www.cdc.gov/tobacco/basic_information/health_effects/pregnancy/index.htm
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7396310/