Beneficiile acupuncturii

Ce este acupunctura?

Acupunctura este o metoda traditionala preluata din medicina chineza, de a ameliora anumite probleme de sanatate si simptome precum durerea. Specialistii in acupunctura vor folosi ace foarte subtiri, inserate in pielea pacientului, in anumite puncte cheie numita "acupuncte".

Prin inteparea acestor puncte, se considera ca organismul este provocat sa isi elibereze substante proprii, naturale, pentru a lupta impotriva simptomelor sau afectiunii.

Desi este un tip de medicina alternativa, studiile au confirmat eficienta acupuncturii pentru obtinerea anumitor efecte.

Cand se poate utiliza?

Acupunctura poate fi folosita ca tratament adjuvant in multe tipuri de probleme de sanatate. De cele mai multe ori, pacientii apeleaza la acupunctura atunci cand experiementeaza durere cronica precum:

• Artrita
• Durere de spate, de gat, dureri musculare
• Dureri de cap si migrene
• Durere la nivelul genuchiului
• Crampe menstruale severe
• Leziuni traumatice din sport

Alte afectiuni in care expertii spun ca acupunctura poate avea rol benefic, includ:

• Cancerul si in special efectele adverse induse de tratamentul pentru cancer
• Dureri faciale si alte cauze de disconfort nervos
• Probleme ale sistemului imun
• Infertilitate
• Sindrom de intestin iritabil
• Menopauza, bufeuri de caldura
• Disconfort si durere in timpul sarcinii
• Sindromul de suprasolicitare

Tipuri de acupunctura

Desi de-a lungul timpului s-au dezvoltat mai multe variante de a realiza acupunctura, procedura originala, traditionala chineza se concentreaza exclusiv pe canalizarea energiei in organism prin intermediul punctelor atinse.

Alti practicieni ai acupuncturii aplica medicina vestica, utilizand ace pentru a stimula sistemele organismului. Multi practicieni utilizeaza o combinatie intre cele doua tehnici.

O alta abordare de acupunctura este tratarea durerii miofasciale, aceasta fiind durerea data de muschi si structurile conjunctive interconectoare.

Atunci cand muschii sunt intinsi, lezati sau se formeaza anumite puncte cheie de declansare a durerii, prin atingerea unui singur punct din muschiul lezat, durerea poate fi transmisa in multiple regiuni din corp.

Acupunctura va utiliza acele puncte dureroase pentru a ameliora durerea.

Cum se realizeaza?

In medicina traditionala chineza, energia care exista in permanenta in organism se numeste ,,qi’’. Practicienii acestei medicini considera ca intreruperile si tulburarile de ,,qi’’ sunt de fapt cauzele afectiunilor organismului uman.

Astfel, unele forme de acupunctura au ca si scop principal reechilibrarea ,,qi’’-ului cu ajutorul acestor ace fine, ce ating punctele cheie din organism. Exista in total cateva sute de acupuncte pe suprafata pielii, impartite de-a lungul a 14 meridiane sau canale de energie.

Prin inserarea acelor in aceste puncte, acupunctura realizeaza urmatoarele:
• Produce o reactie la afectiuni sau la un simptom
• Reechilibreaza organismul
• Elibereaza substante naturale precum endorfinele, cu rol antialgic, si neurotransmitatori ce controleaza impulsurile nervoase.

In timpul sedintei de acupunctura

In timpul primei sedinte de acupunctura, specialistul va discuta intai cu dumneavoastra despre afectiunea prezenta sau eventualele simptome. Acesta va face apoi un scurt examen al intregului corp, pentru a identifica acele puncte ce reactioneaza la acele de acupunctura.

Acele vor fi apoi introduse in acele puncte, insa nu este obligatoriu sa se atinga toate punctele, ci doar cele considerate esentiale de catre practician.

Acele sunt sterile, de unica folosinta, si au grosimea unui fir de par. Astfel durerea va fi minima sau absenta la inserarea acelor. Acestea vor fi inserate la adancimi diferite si vor ramane acolo pentru cateva minute, pana la 20 de minute.

Fiecare pacient va simti intreaga experienta diferit, insa in general veti simti o mica intepatura in momentul inserarii fiecarui ac. Majoritatea persoanelor care au trecut printr-o sedinta de acupunctura spun ca durerea este mult mai mica decat durerea unui vaccin, intrucat acele de acupunctura sunt mai mici decat cele medicale clasice.

Acele pot provoca anumite senzatii musculare, precum senzatia de gadilare sau o durere usoara, surda. Practicianul va va ruga sa il anuntati cand simtiti o stare intensa de amortire, semn ca terapia functioneaza.

Riscurile acupuncturii

Atunci cand acupunctura este realizata de catre un practician specializat in aceasta terapie, complicatiile si riscurile sunt aproape inexistente. Exista comisii ce verifica si aprovizioneaza practicienii cu ace solide, sterile, nontoxice si etichetate corespunzator. Acestea sunt disponibile doar persoanelor certificate in practicarea acupuncturii.

Experienta unei sedinte de acupunctura de la un practician necalificat in aceasta terapie poate avea riscuri precum infectiile, punctii de organe, leziuni ale sistemului nervos central. In plus, personalul necalificat nu va realiza acupunctura eficienta iar sedinta de acupunctura nu isi va indeplini scopul.

Recuperare si rezultate

Acupunctura are un efect calmant, relaxant puternic, astfel incat este recomandat sa va conduca cineva acasa imediat dupa sedinta, in special daca este prima sedinta. Daca acest lucru nu e posibil, luati o pauza de 10-15 minute inainte sa conduceti. Practicianul va poate sugera odihna si activitati usoare in prima zi dupa fiecare sesiune.

Eficienta terapiei depinde de pacient si de problema adresata, insa statisticile pun acupunctura intr-o lumina benefica, eficienta pana la un anumit punct. Rezultatele acupuncturii sunt bune in special atunci cand pentru a rezolva un simptom sau o afectiune, sunt asociate medicina clasica cu acest tip de medicina alternativa.

Numarul de sedinte depinde de modul in care organismul raspunde la acupunctura.

Majoritatea persoanelor aleg sa faca o sedinta pe saptamana, insa acest lucru poate varia. Specialistii recomanda un minim de 5 sedinte pentru ca efectele acupuncturii sa devina observabile.

Tratamente asociate

Este esential sa stiti ca acupunctura nu inlocuieste un consult, respectiv un tratament medical. Astfel, nu amanati o vizita la medic atunci cand experimentati o problema de sanatate. In cazurile ideale, acupunctura va fi efectuata ca terapie aditionala unui tratament de baza, prescris de catre medic.

Discutati cu medicul dumneavoastra despre optiunea de acupunctura si nu ezitati sa il informati cand si cum se realizeaza terapia.

Concluzie

Acupunctura este o terapie medicinala alternativa ce provine din traditia chineza, fiind folosita pentru a canaliza energia organismului cu ajutorul unor puncte cheie. Aceste acupuncte sunt intepate cu ace fine, speciale, in timpul sedintei de acupunctura.

Inainte sa incepeti o astfel de terapie, discutati cu un medic specialist si asigurati-va ca alegeti un practician acreditat si calificat pentru acest lucru, pentru a evita riscurile acupuncturii.

Rezultatele pot fi excelente, in special atunci cand acupunctura este asociata cu tratament medical de specialitate.

Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/4767-acupuncture
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/acupuncture/about/pac-20392763