Bursita genunchiului reprezinta inflamatia bursei situata la nivelul articulatiei genunchiului. Bursa este un sac umplut de lichid, cu rol in reducerea frictiunii si presiunii dintre oasele ce formeaza articulatia.
Orice regiune din bursa genunchiului se poate inflama, dar bursita apare preponderent la nivel rotulian sau in partea interna a genunchiului. Bursita genunchiului cauzeaza durere si limitarea mobilitatii, insa tratamentul este eficient si variat, in functie de necesitatile fiecarui pacient.
Semnele si simptomele bursitei variaza in functie de localizarea exacta a inflamatiei si etiologia sa. In general, partea afectata a genunchiului se va simti calda, rigida si inflamata atunci cand o atingeti. Puteti simti si durere atunci cand faceti miscari sau chiar si in repaus.
Majoritatea simptomelor se instaleaza progresiv, intrucat bursita este rezultatul frictiunii si iritatiei continue, la pacienti cu activitati zilnice la risc. Simptomele se inrautatesc daca activitatea ce cauzeaza bursita este continuata de catre pacient.
Bursita genunchiului poate fi cauzata de:
• Presiune sustinuta si frecventa asupra genunchiului, ce rezulta din activitatea de ingenunchiat pe suprafete dure
• Utilizarea excesiva si activitatea fizica intensa
• Un traumatism direct asupra genunchiului
• Infectia bacteriana a bursei
• Complicatii ale unor patologii precum osteoartrita, artrita reumatoida sau guta.
Bursita genunchiului este o afectiune frecventa, insa exista cativa factori ce cresc si mai mult riscul de a dezvolta bursita. Acesti factori de risc includ:
• Ingenunchiat prelungit. Persoanele ce lucreaza in genunchi pentru perioade lungi de timp (producatorii de covoare, gradinarii, vopsitorii) au risc crescut de bursita a genunchiului.
• Participarea la anumite sporturi. Sporturile ce pot implica traumatisme directe sau caderi frecvente precum luptele corp la corp, fotbalul si voleiul, pot creste riscul de bursita. De asemenea, alergatorii de distante lungi pot dezvolta inflamatia bursei in special in partea interna a genunchiului, prin supra-utilizarea articulatiei.
• Obezitatea si osteoartrita. Femeile cu obezitate si osteoartrita au susceptibilitate crescuta la a dezvolta bursita.
Bursita genunchiului poate fi prevenita prin cateva metode de protectie. Acestea includ:
• Purtati genunchiere. Daca lucrati in genunchi sau participati la sporturi in care va puteti rani genunchii, utilizati materiale speciale de protectie.
• Luati pauze. Asigurati-va ca luati pauze regulate pentru a va intinde membrele si a va odihni genunchii.
• Evitati ingenunchiatul excesiv. Indoirea frecventa a genunchilor inrautateste bursita.
• Mentineti o greutate optima. Astfel se va reduce presiunea exercitata asupra articulatiei genunchiului.
Medicii ortopezi pot deseori sa stabileasca diagnosticul de bursita pe baza istoricului medical, istoricului personal si a examenului fizic. Astfel, medicul va:
• Compara starea celor doi genunchi, in special daca unul este dureros
• Apasa usor in diferite regiuni ale genunchiului pentru a detecta caldura, inflamatia si sursa durerii
• Verifica pielea ce acopera zona afectata, in cautarea eritemului sau a altor semne de infectie
• Mobilizeaza cu grija membrele inferioare si genunchii pentru a stabili gradul de mobilitate.
Odata suspicionata bursita genunchiului, medicul va face cateva teste imagistice. Rolul acestor teste este de a exclude alte patologii ce ar putea produce simptome similare bursite. Astfel, medicul va recomanda unul sau mai multe dintre urmatoarele:
• Radiografie. Aceste teste pot fi utile in diagnosticul diferential al osteoartritei.
• RMN. Testele de tip RMN utilizeaza campuri magnetice pentru a produce imagini detaliate ale structurilor osoase si articulare ale genunchiului. Bursa poate fi de asemenea vizualizata in detaliu.
• Ecografie de parti moi. Ecografia poate fi utila in identificarea edemului bursei genunchiului.
Aspiratia
Daca medicul suspecteaza ca aveti o infectie sau guta la nivelul bursei inflamate, acesta poate face o punctie urmata de aspiratie, pentru a recolta lichid din bursa. Lichidul este apoi trimis in laborator pentru analiza. Aspirarea lichidului este utilizata si ca metoda de tratament, in unele cazuri.
Bursita se amelioreaza deseori in timp, astfel ca tratamentul este tintit simptomelor. Totusi, se pot prescrie si medicamente specifice in functie de cauza bursitei (cum sunt antibioticele pentru infectia bursei).
Tratamentul medicamentos poate consta in administrarea de antiinflamatoare pentru a reduce durerea si inflamatia, administrate oral si/sau local sub forma de crema sau gel. Antibioticele pot fi necesare daca bursita este cauzata de o infectie bacteriana.
Fizioterapia este o alta optiune de tratament frecvent recomandata. Medicul va poate indruma catre un fizioterapeut sau specialist in medicina sportiva, care sa ajute la imbunatatirea flexibilitatii si intarirea musculaturii genunchiului. Fizioterapia va ameliora durerea si va reduce riscul de recurenta a bursitei.
Tratamentele invazive pentru bursita genunchiului includ:
• Injectii cu corticosteroizi. Daca bursita persista si nu raspunde la tratamentele clasice, medicul poate administra aceste injectii corticosteroide, antiinflamatoare, direct in bursa genunchiului. Inflamatia se reduce rapid, insa efectul este unul scurt.
• Aspiratie. Medicul poate aspira continutul bursei pentru a reduce lichidul in exces acumulat la acel nivel. Un ac este inserat in bursa afectata si lichidul de inflamatie va fi drenat intr-o seringa. Aspiratia poate provoca durere pe termen scurt, la locul punctiei.
• Interventie chirurgicala. Daca aveti bursita severa cronica sau epsoade recurente de bursita ce nu raspund la alte tratamente, medicul poate recomanda interventia chirurgicala de indepartare a bursei.
Tratament facut acasa
In plus fata de tratamentul prescris de medic, pacientii se pot ingriji in paralel prin cateva metode simple. Acestea vor reduce durerea si disconfortul date de bursita. Astfel de metode de ingrijire includ:
• Odihna. Intrerupeti cel putin pentru moment activitatea ce a duc la instalarea bursitei. In perioada de vindecare, odihna si repausul fizic al genunchiului sunt esentiale.
• Aplicati gheata. Aplicati un pachet de gheata la nivelul genunchiului timp de 20 de minute, de cateva ori pe zi, pana ce durerea si/sau caldura de la nivelul bursei dispar.
• Utilizati materiale compresive. Folositi o fasa elastica compresiva pentru genunchi.
• Ridicati genunchiul. Plasati-va membrul inferior pe un suport sau pe cateva perne, pentru a fi sustinut la o inaltime mai mare.
Bursita genunchiului reprezinta inflamatia bursei, un mic spatiu umplut cu lichid articular. Desi este o patologie comuna, bursita poate produdce disconfort si durere ce trebuie tratate. Optiunile de tratament includ tratament medicamentos oral, local sau injectabil, tratament chirurgical si metodele de ingrijire realizate de catre pacient acasa. Nu ezitati sa mergeti la medic la aparitia primelor semne si simptome locale, la nivelul genunchiului.
Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/knee-bursitis/diagnosis-treatment/drc-20355506
https://www.healthline.com/health/knee-bursitis