Ce cantitate de alcool este „sigura si buna” pentru sanatate? Cat alcool este „prea mult”?

Un mit periculos: efectul “benefic” al consumului moderat de alcool

Pana nu demult, atat publicul larg cat si o parte din lumea stiintifica erau de acord cu o afirmatie conform careia o cantitate moderata de alcool consumata de catre persoanele adulte nu face rau si, mai mult decat atat, poate avea chiar un efect benefic impotriva bolilor de inima. In ultimii 10 ani, insa, au fost dezvoltate studii ample, in special in SUA si Canada, cu scopul de a confirma sau de a infirma MITUL EFECTULUI BENEFIC AL CONSUMULUI DE ALCOOL.

Concluziile de netagaduit ale acestor studii sunt acelea ca oamenii nu ar trebui sa înceapa sa consume alcool, sau, in niciun caz nu ar trebui sa creasca consumul de alcool; orice reducere a consumului de alcool este benefica.

Orice consum de alcool, chiar si ocazional, creste riscul de incidente acute cum ar fi raniri neintentionate sau violenta; acest risc se datoreaza faptului ca alcoolul, in special in cantitate mare, afecteaza psihic si fizic individul, acesta isi pierde capacitatea de autocontrol si capacitatea de a anticipa consecintele actiunilor sale, expunandu-se astfel la riscul de a produce rau atat propriei persoane cat si altora.

Definirea consumului de alcool si legatura cu riscul pentru sanatate

Recent (ianuarie 2023) a fost elaborat in Canada un document stiintific numit „Ghidul pentru consumul de alcool si efectele sale asupra sanatatii”.

Consumul excesiv ocazional este definit ca fiind o cantitate de cinci sau mai multe bauturi standard consumate la o ocazie - pentru un barbat - sau cu patru sau mai mult de doua bauturi standard pe ocazie de catre o femeie; acesta este model de consum care duce la efecte daunatoare organismului.

Alcoolul in cantitate mare creste riscul de deces din orice cauza, inclusiv: accidente, violenta, boli de inima, hipertensiune arteriala, boli digestive, dezvoltarea dependentei de alcool produce efecte asupra individului si asupra celor din jur: accidente rutiere, abuz asupra copiilor, neglijare.

Efectul alcoolului asupra sarcinii si alaptarii: alcoolul este cunoscut ca fiind un agent teratogen care poate cauza malformatii asupra fatului. Pot aparea defecte la nastere, probleme comportamentale sau probleme ale creierului copilului ce pot sa-i afecteze intreaga sa viata.

Aceste efecte adverse sunt observate inclusiv la consumul unor cantitati mici de alcool sau la consum pe termen scurt si mult mai mult la cantitati mari.

1. Consumul de alcool in sarcina afecteaza negativ atat sanatatea femeilor cat si sanatatea fetelor;

2. Nu exista nici un nivel de consum de alcool considerat sigur. Deci cel mai sigur este sa nu bei deloc atat timp cat esti gravida;

3. Alcoolul in timpul sarcinii, atunci cand este combinat cu hranire deficitara si consum de tutun, poate duce la moartea la nastere a nou nascutului, la malformatii care apar la nastere sau pt duce la nastrea unui copil care va avea probleme comportamentale si intelectuale toata viata sa;

4. Alcoolul consumat in sarcina creste riscul de avort spontan;

5. Alcoolul afecteaza negativ si alptarea; alcoolul trece prin difuziune pasiva in laptele matern si in acest fel ajunge in organismul bebbelusului, care nu este adaptat pentru a-l neutraliza. Astfel, atunci cand alapteaza , o femeie nu ar trebui sa consume nicio forma de alcool, in nicio cantitate. Nicio cantitate de alcool nu este suficient de sigura pentru bebelus. Se pote accepta, insa, ca o femeie sa consume o singura „doza standard” de alcool, ocazional, cu „programare” astfel incat sa ia in calcul faptul ca aceasta cantitate mica se elimina din organism in aproximativ doua ore. De aceea poate alapta dupa trecerea acestui interval de timp, doar daca a consumat doar o cantitate foarte mica de alcool.

Sfaturi pentru fete si femei

1. la cantitati similare de alcool, femeile sunt influentate negativ mai mult decat barbatii;
2. alcoolul este metabolizat de organismul femeilor in mod diferit apar efecte negative mai multe si mai rapid, la cantitati mai mici de alcool;
3. femeile fac intoxicatie acuta cu alcool mai repede si la cantitati mai mici decat barbatii datorita organelor mai mici, cantitatii mai mici de apa din organism, efectelor hormonale si actiunilor enzimelor care sunt utilizate pentru metabolizarea alcoolului;
4. consumul de alcool creste riscul de cancer de san; femeile fac boala cronica de ficat mult mai repede si la cantitati mai mici de alcool comparativ cu barbatii;
5. femeile consuma frecvent alcool pentru a face fata stresului sau traumelor, violentelor primite de la parteneri sau de la familiile lor si acestea afecteaza si mai mult starea de sanatate;
6. femeile cu un istoric de abuz in copilarie trec mult mai repede de la faza de incepator al consumului de alcool in dependenta de alcool.

Riscul pentru barbati

Barbatii beau mai mult alcool decat femeile si sunt mai predispusi sa bea in exces. Consecutiv, ei sunt mai predispusi:

1. sa fie implicati in accidente de circulatie;
2. la internari pentru urgente medicale legate de alcool;
3. riscul de deces din cauza alcoolului este mult mai mare;
4. perpetuarea violentei in randul barbatilor;
5. barbatii sunt mult mai dispusi sa isi asume alte riscuri, cum ar fi consumul de substante ilegale si conducerea autovehiculelor sub influenta lor;
6. per total mult mai multe traumatisme, violenta si decese rezulta din consumul de alcool de catre barbati in special in cazul abuzului.

Adolescenta si consumul de alcool

1. alcoolul este un factor de risc comportamental ce induce frecvent decesul si problemele sociale in randul adolescentilor si adultilor tineri;
2. alcoolul este cel mai frecvent drog psihoactiv utilizat de aceasta categorie de varsta;
3. o mare proportie din alcoolul consumat de catre tineri este sub forma de abuz ocazional; acesta aduce cu el riscul mare de agresiune, violenta, relatii amoroase nepotrivite precum si scaderea performantelor de invatare;
4. consumul ocazional de alcool are mult mai multe riscuri pentru tineri decat pentru adulti, posibil din cauza unor factori suplimentari cum ar fi: impulsivitatea mai mare a adolescentilor, maturitatea emotionala insuficient dezvoltata, greutatea corporala mai mica, experienta mai redusa in a rezolva situatii complexe, viteza mai mare cu care acestia beau. Din aceste motive recomandarile uzuale nu se aplica la tinerii sub varsta legala de a consuma  alcool; pentru adolescenti, principalul mesaj trebuie sa fie acela de a-si intarzia consumul de alcool cat de mult se poate.

Cand limita este 0: exista situatii cand NICIO cantitate de alcool NU este suficient de sigura, de exemplu:

1. conducerea unui vehicul
2. utilizarea de masini sau unelte
3. consumul de medicamente sau alte substante care interactioneaza cu alcoolul
4. atunci cand se efectueaza o activitate fizica periculoasa
5. atunci cand esti responsabil pentru sanatatea altora
6. atunci cand esti nevoit sa iei decizii importante.

Alcoolul si cancerul: Cancerul este principala cauza de deces in multe tari. El poate sa produca cel putin sapte tipuri de cancer: cancer de san, cancer de colon, cancer rectal, cancerul cavitatii bucale, de gat , de ficat, de esofag si de laringe. Astfel reducerea consumului de alcool este una dintre cele 10 recomandari esentiale pentru reducerea riscului de cancer.

Alcoolul si bolile de inima: dupa cancer, boala de inima este a doua cauza de deces in multe state. Pentru multi ani era considerat ca un consum in cantitate moderata oferea protectie impotriva bolilor cardiovasculare in special bolii coronariene ischemice; cercetari din ultima decada fac ca aceasta conceptie sa fie mult mai nuantata;

• orice cantitate mai mare, incepand cu cea moderata (peste 3 bauturi standard pe saptamana), creste in mod cert riscul de boli si accidente;
• cea mai mare parte a datelor arata ca un consum de alcool in cantitate mica (1-2 bauturi standard pe saptamana), nici nu scade nici nu creste riscul pentru boala cardiaca ischemica;
• este cert un factor de risc pentru cele mai multe dintre celelalte tipuri de boli cardio-vasculare, incluzand hipertensiunea arteriala, insuficienta cardiaca, fibrilatia atriala, accidentul vascular cerebral hemoragic;
• pentru majoritatea bolilor si accidentelor, alcoolul a avut un efect negativ cert, indiferent de cantitatea consumata;
• singurele situatii in care statisticile au fost favorabile consumului de alcool in cantitate mica (1-2 bauturi standard pe saptamana), au fost: numai la femei si numai pentru riscul de diabet zaharat, AVC ischemic si pancreatita.

Alcoolul si boala de ficat: consumul unei mari cantitati de alcool, chiar si pentru cateva zile, poate duce la o mare cantitate de grasime n ficat (steatoza hepatica); o forma mult mai severa de boala hepatica asociata cu alcoolul este hepatita alcoolica ; aceasta este in general cauzata de abuzul de alcool sau mai putin frecvent de consum pentru o perioada scurta dar in cantitati foarte mari; ulterior hepatita evolutiva indusa de alcool poate duce la aparitia cicatricilor în ficat numite fibroza, care duc ulterior la o afectiune amenintatoare de viata numita ciroza hepatica si cancerul hepatic.

Alcoolul si violenta: alcoolul este frecvent asociat cu comportament violent si agresiv: violenta in relatia cu partenerul, violenta sexuala a barbatilor asupra femeilor, agresiune si violenta intre adulti. Nu se poate stabili o cantitate exacta de alcool care sa nu creasca riscul de exacerbare al violentei astfel incat este rezonabil sa facem recomandarea ca fiecare individ in parte trebuie sa isi reduca riscul de a dezvolta un comportament agresiv sau violet prin limitarea propriului consum de alcool; este foarte probabil ca, evitand bautul in cantitate mare pana la intoxicare, se va reduce riscul individului de a dezvolta violenta legata de alcool.

In Canada s-a emis recent un ghid asupra consumului de alcool si efectelor sale asupra sanatatii care se adreseaza atat populatiei cat si organelor guvernamentale ce au competent in sanatatea publica . Aceste ghiduri au drept scop informarea publicului larg asupra riscurilor pe care si le asuma atunci cand beau alcool. Printr-o informare adecvata, fiecare om trebuie sa-si adapteze comportamentul privind alcoolul intr-un mod responsabil, astfel incat riscurile asupra sanatatii sale si a celor din jur sa fie minime. Informarea si sfaturile sunt utile si necesare pentru publicul larg, dar acestea trebuie dublate de reglementari legislative pentru o societate sanatoasa.

Bibliografie:
https://ccsa.ca/sites/default/files/2023-01/CCSA_Canadas_Guidance_on_Alcohol_and_Health_Final_Report_en.pdf

https://ccsa.ca/canadas-guidance-alcohol-and-health