De-a lungul timpului, practica medicala si studiile de specialitate au demonstrat ca preventia in sanatate salveaza vieti.
Cu toate acestea, in Romania, rata mortalitatii evitabile este a treia cea mai ridicata din UE, multe dintre principalele cauze de deces venind ca efect al comportamentelor nesanatoase.
Preventia inseamna o alimentatie echilibrata, o cultura a activitatii fizice constante, dar si verificarea regulata a starii de sanatate, prin analize si investigatii de rutina.
Preventia inseamna si incredere in medici de top, in tehnologie si in echipamentele de ultima generatie, fara de care nu ai putea avea acces la solutii adevarate la probleme reale.
Dr. Anca Olteanu, medic generalist la MedLife, vorbeste despre principalele investigatii si analize pe care trebuie sa le efectuam in fiecare an pentru a ne asigura ca prevenim sau depistam din timp principalele afectiuni care ne pot pune viata in pericol.
“Se spune ca preventia este cel mai bun tratament si chiar asa este. Analizele de sange sunt esentiale in investigarea problemelor de sanatate, chiar si in lipsa unor simptome. Este foarte important ca pacientii sa inteleaga ca mersul la medic nu trebuie sa depinda de o durere si ca exista numeroase boli “silentioase”, care intr-un final ajung sa afecteze calitatea vietii sau chiar sa o puna in pericol. Analizele si testele de screening efectuate anual pot tine sub control majoritatea afectiunilor care pot deveni fatale”, a explicat Dr. Anca Olteanu.
Pentru populatia sanatoasa, fara simptomatologie si fara patologii cunoscute, se recomanda anual efectuarea urmatoarelor analize si investigatii:
Examenului clinic
Vizita la medicul de familie sau la un medic generalist pentru evaluarea starii generale de sanatate este primul pas in asigurarea preventiei. Medicul va efectua un examen clinic, va masura tensiunea arteriala si pulsul si va efectua o anamneza pentru a cunoaste istoricul medical al pacientului.
Analizele de laborator
Medicii recomanda efectuarea anuala a unui set complet de analize: hemoleucograma completa, VSH, Fibrinogen, CRP cantitativ, uree, creatinina, TGO, TGP, GGT, colesterol total, LDL colestoral, trigliceride, calciu total, TSH, sideremie, feritina, magneziu, potasiu, sodiu, sumar de urina).
Hemoleucograma completa este un test de rutina cu rol extrem de important, care evalueaza daca maduva produce un numar suficient de celule mature si daca acestea au morfologie normala. Cu ajutorul hemoleucogramei pot fi depistate dezechilibrele din organism, precum anemia, infectiile, inflamatiile sau alte afectiuni (pulmonare, cardiace, renale, etc).
Examen dermatologic
Examenul dermatologic se efectueaza anual pentru analiza alunitelor sau a petelor care apar pe piele, ca metoda de preventie a cancerului de piele.
Examen oftalmologic
Examenul oftalmologic se recomanda anual in special persoanelor care lucreaza la calculator sau care desfasoara alte activitati solicitante pentru ochi.
Examen stomatologic
Sanatatea dentara este importanta pentru sanatatea intregului organism. Cu toate acestea, peste 70% dintre romani sufera de afectiuni stomatologice netratate, desi majoritatea acestora pot fi prevenite intr-un stadiu incipient, printr-o igiena orala corespunzatoare si vizite periodice la medicul stomatolog. Pentru mentinerea unei danturi sanatoase este recomandata o vizita la medicul stomatolog cel putin o data pe an.
Dupa 30 ani: ecografia abdominala pentru examinarea organelor din abdomen si pelvis. in cadrul investigatiei se poate detecta boala ficatului gras, calculii renali/biliari, formatiuni la nivelul ficatului, rinichilor sau pancreasului.
Dupa 40 de ani: Masurarea tensiunii arteneriale si monitorizarea atenta a glicemiei sunt importante pentru prevenirea bolilor precum accidentul vascular cerebral, diabetul si alte afectiuni cardiovasculare. Dupa 40 de ani se recomanda, de asemenea, si efectuarea unui consult cardiologic.
Dupa 40 ani trebuie efectuat si un examen al glandei tiroide - o ecografie tiroidiana.
“Nodulii tiroidieni sunt mai frecvent intalniti la femeile de varsta a doua, insa avand in vedere ca ecografia este o metoda neiradianta, neinvaziva si nedureroasa, poate fi efectuata in scop de preventie si de catre persoanele tinere, la recomandarea medicului endocrinolog”, a precizat Dr. Anca Olteanu.
Dupa 45 de ani: Conform ultimelor studii, dupa varsta de 45 de ani se recomanda ca metoda de screening efectuarea unei colonoscopii de catre orice persoana sanatoasa, la fiecare 10 ani, sau colonografie CT la fiecare 5 ani. Pentru persoanele cu antecedente familiale, screening-ul incepe de la 40 de ani si se recomanda efectuarea unei colonoscopii la fiecare 5 ani.
Dupa 60 de ani: odata cu inaintarea in varsta creste frecventa unor afectiuni specifice, astfel ca medicii recomanda teste regulate de vedere, teste auditive si teste pentru masurarea densitatii osoase (la recomandarea medicului reumatolog, endocrinolog, generalist sau a medicului de familie). Studiile arata ca una din cinci femei si unul din trei barbati sufera o fractura osteoporotica in decursul vietii.
Investigatii specifice pentru femei:
• Vizita la medicul ginecolog si examen citologic Babes Papanicolau (indiferent de varsta)
• Tiraj Viral HPV – recomandat femeilor dupa efectuarea unui test Babes-Papanicolau care ridica anumite suspiciuni sau atunci cand medicul observa anumite leziuni la controlul ginecologic de rutina.
• Examen senologic – pana la 40 de ani se recomanda efectuarea anuala a unei ecografii mamare si dupa 40 ani, efectuarea anuala a unei mamografii.
• Test de osteodensitometrie, pentru masurarea densitatii minerale osoase prin care se poate pune dignosticul de osteoporoza - dupa 50 ani sau dupa instalarea menopauzei.
Analize si investigatii recomandate barbatilor:
- PSA (antigenul specific prostatei), recomandata tuturor barbatilor dupa 50 de ani.
PSA este o proteina produsa de celulele prostatei, atat cele normale, cat si cele maligne. Studiile arata ca de la introducerea analizei PSA, sub 3% dintre barbatii diagnosticati cu cancer de prostata au avut metastaze, iar 75% au fost diagnosticati in faze incipiente ale bolii.
- Ecografie abdominala pentru examinarea organelor din abdomen si pelvis.
Totodata, persoanelor fumatoare, fie ca sunt femei sau barbati, le este recomandat sa efectueze o spirometrie si o radiografie pulmonara in fiecare an.
“Investigatiile si analizele se extind in functie de varsta, patologie preexistenta si antecedente familiale, la recomandarea medicului clinician”, puncteaza medicul Anca Olteanu.
“Investigatiile si analizele recomandate copiilor difera in functie de varsta, de aceea parintii sunt sfatuiti sa tina legatura cu medicul pediatru, care pe langa examenul clinic complet poate sa faca recomandari de analize, investigatii sau consultatii la medicul specialist (oftalmolog, ORL, diabet etc.) in functie de varsta si istoricul medical din familie”, a explicat Dr. Anca Olteanu.
Preventia este un element cheie pentru mentinerea unei calitati bune a vietii. Dincolo de preintampinarea aparitiei unor afectiuni, pacientii care efectueaza regulat analizele si investigatiile de baza au sansa de a descoperi anumite afectiuni in stadii incipiente si de a se recupera mult mai usor in urma tratamentului.
***
Acest articol este sustinut de MedLife.
Cand stii ce ai, stii ce ai de facut. Acesta este convingerea celui mai puternic sistem de diagnosticare si tratament creat de MedLife, care isi propune sa puna umarul la combaterea riscurilor asociate autodiagnosticului si automedicatiei.
Cum putem scapa de efectele negative ale acestor fenomene? Cu INCREDERE. In stiinta, in medici, in tehnologie si echipamente. In CUNOASTERE. Doar astfel putem avea solutii adevarate la probleme reale.
Laboratoarele si clinicile MedLife sunt locul in care expertiza medicilor, dublata de tehnologia de ultima generatie, ofera acces la un diagnostic corect si solutii personalizate nevoilor tale. Locul care iti da incredere in tine, in maine.