Refluxul gastroesofagian este considerat un proces fiziologic normal care poate aparea de mai multe ori pe zi la sugari, copii si chiar si la adultii sanatosi.
Cand mancam, mancarea este transportata din gura prin esofag, o structura sub forma de tub, care este de aproximativ 25 cm lungime la adulti. La capatul inferior al esofagului, unde se uneste cu stomacul, exista un inel circular de muschi care se relaxeaza si se deschide atunci cand alimentele ajung in acel punct, numit sfincterul esofagian inferior. Acest lucru permite alimentelor sa patrunda in stomac si apoi sa se inchida pentru a preveni revenirea continutului stomacal in esofag. Refluxul poate aparea daca sfincterul esofagian este slab sau ramane relaxat prea mult timp.
Uneori sfincterul se relaxeaza inadecvat permitand continutului stomacal sa se intoarca inapoi in esofag. Acest lucru se intampla ocazional tuturor. Majoritatea acestor episoade apar la scurt timp dupa masa, sunt scurte si nu provoaca simptome. Uneori refluxul apare si in timpul somnului.
Atunci cand refluxul acid provoaca simptome constante, deranjante, cel mai probabil a provocat in timp leziuni ale esofagului. Aceasta este considerata boala de reflux gastro-esofagian (BRGE), afectare a esofagului data de episoade frecvente de reflux, cand continutul stomacului este foarte acid.
Cand riscam sa avem reflux gastric?
Slabirea sfincterului esofagian inferior este unul dintre cei mai frecvent intalniti factori ce pot creste riscul unei persoane de a dezvolta BRGE si acest lucru se poate intampla din cauza:
Stilului de viata si a obiceiurilor alimentare, de exemplu:
Prezentei hernia hiatale – afectiune in care o parte din partea superioara a stomacului impinge in sus prin diafragma (muschiul mare si plat de la baza plamanilor)
Prezentei obezitatii – persoanele care sunt obeze sau supraponderale au un risc crescut de a dezvolta BRGE, cel mai probabil prin cresterea presiunii intraabdominale
Prezentei sarcinii - multe femei sufera de reflux acid in timpul sarcinii, in special in ultimul trimestru de sarcina, cand copilul impinge stomacul in sus.
Terapiei cu anumite medicamente
Simptome ale bolii de reflux - BRGE
Boala de reflux gastroesofagian poate afecta pe oricine, la orice varsta. Este caracterizata de acea senzatie de arsura si de durere in stomac si / sau in piept, sau in spatele sternului, care poate fi insotita de regurgitatie, balonare, gaze, greata, senzatie de sufocare si / sau gust acru in gat.
Alte simptome pot include:
Dificultate la inghitire acolo unde mancarea se blocheaza in esofag (numita disfagie) sau durere la inghitire (numita odinofagie)
Laringita/raguseala persistenta (din cauza acidului care irita corzile vocale)
Durere persistenta in gat sau tuse
Senzatie de nod in gat
In timp, BRGE poate duce la complicatii cum ar fi esofagita eroziva (inflamatia eroziva a esofagului), strictura esofagiana (ingustarea lumenului esofagian), esofagul Barrett, carcinom, probleme la plamani si gat (inflamarea corzilor vocale, durere in gat, voce ragusita, simptome de astm sau pneumonie sau chiar leziuni pulmonare permanente), probleme dentare (erodarea smaltului dentar in timp).
Reducerea numarului de episoade de reflux gastric si a intensitatii simptomelor
Aceasta reducere a numarului de episoade de reflux si a intensitatii simptomelor neplacute se poate obtine prin modificarea stilului de viata si a dietei, combinata cu tratament cu medicamente si/sau dispozitive medicale.
Daca aveti reflux gastric, incercati urmatoarele schimbari ale stilului de viata:
-Evitati alimentele care declanseaza simptomele: alimente grase, bauturi carbogazoase, cafea, ciocolata, alcool, menta.
-Evitati mesele tarzii – culcatul cu stomacul plin poate creste riscul de reflux. Planificati ultima masa cu trei ore inainte de culcare, de exemplu, nu mai mancati nimic dupa ora 19:00.
-In cazul persoanelor care sufera de reflux gastric nocturn este indicat ca in timpul somnului sa plasati capul mai ridicat decat restul corpului.
-Renuntati la fumat - Saliva ajuta la neutralizarea acidului refluxat, iar fumatul reduce cantitatea de saliva din gura si gat. Fumatul scade presiunea in sfincterul esofagian inferior provoacand tuse si episoade frecvente de reflux acid in esofag.
-Purtati haine confortabile – hainele si curelele prea stranse pe corp pot creste presiunea abdominala.
-Daca sunteti supraponderal, incepeti sa va schimbati obiceiurile alimentare si sa faceti zilnic exercitii fizice.
Utilizati Gerdoff, singura gama cu actiune directa asupra esofagului, dispozitiv medical, care se elibereaza fara prescriptie medicala, ce asigura protectia si reparea mucoasei esofagiana afectata de sucul gastric.
Cele doua produse din gama se completeaza una pe cealalta, dispozitivul medical Gerdoff comprimate pentru simptomele tipice si pentru refluxul din timpul zilei, cand corpul sta in pozitie verticala si Gerdoff Protection, pentru simptomele atipice si pentru refluxul din timpul noptii, cand corpul este culcat.
Gerdoff Protection hidrateaza, protejeaza si lubrifiaza, prin formarea unui strat vascos care acopera mucoasa esofagiana, actionand ca o bariera de protectie fata de factorii externi. Aceasta bariera atenueaza iritatia, hidrateaza tesutul si il ajuta sa functioneze corect. Pentru un efect sporit, se foloseste impreuna cu Gerdoff comprimate, care prin capacitatea sa de a se dizolva LENT in gura, extinde perioada de contact a ingredientelor active cu mucoasa esofagiana permitand realizarea cu o mai mare eficienta a triplei sale actiuni de reducere a aciditatii, de vindecare a mucoaselor si de crestere a secretiei de mucus protector.
Produsele pot fi utilizate:
-in cazul pacientilor cu simptome esofagiene evidente (tuse, disfonie, raguseala)
-in combinatie cu terapia cu IPP-uri
-la pacientii care nu pot raspunde sau raspund partial la terapia cu IPP-uri
-la pacientii cu reflux biliar
-la pacientii care nu pot lua IPP-uri
-la pacientii care trebuie sa inceteze terapia cu IPP-uri sau la care trebuie scazuta doza.
Modul de administrare: 1-2 comprimate Gerdoff dupa mesele principale si 1-2 plicuri Gerdoff Protection inainte de culcare.