Ureteroscopia este o procedura cu rol dublu, atat diagnostic cat si de tratament. Ureteroscopia se utilizeaza pentru a identifica si/sau trata afectiunile de tract urinar.
Ureterele sunt aceste doua tuburi subtiri, ce unesc cei doi rinichi cu vezica urinara, avand aceeasi anatomie si functie si la barbati si la femei. Musculatura din peretele ureterului se contracta si relaxeaza in functie de fluxul de urina. Atunci cand urina reflueaza din vezica in ureter, sau cand nu este evacuata corespunzator, pot aparea infectii si se pot forma calculi ureterali.
Exista doua metode principale de ureteroscopie, iar optiunea de tratament depinde de locatia exacta, marimea si compozitia calculului ureteral.
Este important sa mentionam ca ureteroscopia este o procedura minim invaziva, ceea ce implica multiple avantaje pentru pacient. Este cea mai comuna metoda de tratament a calculilor ureterali.
Pentru a realiza ureteroscopia flexibila, medicul specialist urolog va utiliza un ureteroscop, un tub lung si subtire dotat cu o lentila si o lumina la un capat. Cu ajutorul acestui ureteroscop, medicul va putea vizualiza interior ureterelor si va putea manipula eventualii calculi. Exista doua metode de ureteroscopie, atunci cand exista calculi ureterali:
• Daca exista un calcul de dimensiuni mici, medicul va utiliza doar ureteroscopul pentru a indeparta calculul. Dispozitivul poate avea la capat un fir sau un mic cosulet ce se insera in jurul calculului, pentru a-l trage afara.
• Atunci cand calculul este de dimensiuni mari, medicul va fragmenta calculul in bucati mai mici, pentru a putea fi eliminate apoi prin urina.
Optiunea optima de ureteroscopie va fi aleasa in functie de criterii multiple ce tin atat de calcul cat si de pacient si istoricul sau.
Medicul poate recomanda ureteroscopia pacientilor ce se prezinta cu una sau mai multe dintre urmatoarele:
• Sange in urina (hematurie)
• Obstructia ureterala sau obstructia cailor renale (din cauza calculilor sau tumorilor)
De asemenea, daca este suspectata o afectiune ureterala, vezicala sau renala, ureteroscopia poate ajuta la stabilirea diagnosticului. Majoritatea acestor pacienti se prezinta cu modificari ale emisiei de urina: oligurie (urinat putin), anurie (lipsa urinarii), urina cu modificari patologie (hematurie, urina inchisa la culoare, urina cu miros neobisnuit), nicturie (urinat frecvent in timpul noptii) sau durere in timpul urinarii. Pot aparea si dureri abdominale inferioara sau in lojele lombare stanga si dreapta. Durerea data de uretere poate iradia oriunde intre spatele inferior si abdomen.
Atunci cand exista calculi renali, medicii pot ajunge la acestia prin intermediul ureterelor, deci prin ureteroscopie. Astfel ureteroscopia devine o metoda intermediara de tratament, fiind utila in special in aceste cazuri:
• Femeile insarcinate
• Persoanele supraponderale sau obeze
• Persoanele cu tulburari de coagulare
Daca ureteroscopia se realizeaza initial ca metoda de diagnostic, si se identifica un calcul sau un tesut anormal, acestea pot fi indepartate in cadrul aceleiasi interventii. Astfel, nu va fi nevoie de doua ureteroscopii.
Ureteroscopia este o metoda diagnostica si curativa eficienta. Avantajele acesteia includ:
• Obtinerea unei imagini foarte clare in legatura cu tractul urinar
• Indepartarea sau fragmentarea calculilor ureterali
• Indepartarea tesutului anormal, suspectat tumoral
• Identificarea cauzei problemelor urinare
• Obtinerea unui traiect facil pentru calculii renali si/sau vezicali
• Obtinerea unei metode de tratament pentru pacientii obezi, pacientele insarcinate sau cei cu coagulopatii
Discutati cu medicul dumneavoastra in legatura cu instructiunile speciale de pregatire pentru ureteroscopie. De obicei veti fi rugat sa dati o proba de urina chiar inainte de procedura.
Pentru a se realiza ureteroscopia, veti fi sedat si adormit cu ajutorul anesteziei generale. Vi se va administra si medicatie antialgica si relaxante musculare, astfel ca nu veti simti si nu va veti aminti procedura. Medicul va insera ureteroscopul si va incepe procesul de tratament a calculilor. De regula este o procedura scurta si reuseste din prima incercare, in lipsa complicatiilor.
De vreme ce veti fi anesteziat, dupa procedura vi se va recomanda sa ramaneti o zi internat in spital. La externare, ar fi bine sa va duca cineva acasa. Pentru primele 3 zile dupa procedura, medicul va prescrie antibiotice pentru a preveni infectia urinara. Daca experimentati simptome precum febra, frisoanele sau dureri in timpul urinarii, reveniti la medicul dumneavoastra.
Majoritatea pacientilor au dureri usoare spre moderate dupa procedura. Pentru a ameliora aceste dureri, asigurati-va ca:
• Va hidratati suficient. Consumati 6-8 pahare de apa in ziua de dupa procedura si nu numai
• Daca medicul va da acordul, puteti face dusuri calde pentru a ameliora durerea
• Aplicati prosoape umede caldute in zona dureroasa
• Luati medicamente antialgice minore, precum antiinflamatoarele non-steroidiene.
In plus fata de durerea moderata, alte efecte secundare ale ureteroscopiei includ crampe la nivel renal sau o usoara senzatie de arsura in timpul emisiei de urina. Aceste simptome se amelioreaza in prima saptamana dupa interventie.
Ca si orice alta procedura, complicatiile ureteroscopiei includ infectia, hemoragia sau leziunile mecanice ureterale. Riscurile sunt foarte mici, cu o rata de 1 la 1000 de pacienti de aparitie a leziunilor majore. In unele cazuri, pentru a minimiza riscurile, medicul va insera un stent ureteral provizoriu, ce va fi indepartat in 2 saptamani. Daca aveti un astfel de stent, veti fi programat pentru indepartarea acestuia.
De asemenea, exista un risc minim de esec al procedurii, intrucat exista variante de calculi si/sau mici tumori ce nu pot fi indepartate. Ureteroscopia se poate repeta, daca se considera potrivit, sau se poate opta pentru interventia chirurgicala clasica, in cazurile refractare.
Ureteroscopia sau ureteroscopia flexibila este atat o metoda diagnostica cat si de tratament pentru obstructia de uretere, din cauza calculilor si/sau tesuturilor tumorale. Medicul specialist urolog va efectua aceasta procedura, iar pacientul este sub anestezie generala in timpul ei. Ureteroscopia are numeroase avantaje si este eficienta de cele mai multe ori.
Bibliografie:
https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/anatomy-of-the-urinary-system
https://www.webmd.com/kidney-stones/what-is-ureteroscopy