Durerea sanilor la adolescenti (cresterea sanilor atat la baieti cat si la fete, insotita de durere si noduli)

Aspecte generale despre durerea tesutului mamar

Senzatia de durere localizata la nivelul sanilor este denumita mastalgie. Aceasta poate fi intalnita atat la fete, cat si la baieti si se poate manifesta de la forme usoare pana la grade mai inalte de severitate in functie de conditiile medicale care au determinat instalarea durerii sau a disconfortului cu aceasta localizare.

Durerea regiunii mamare poate fi resimtita ca avand un caracter pulsatil, ascutit, pentru unele persoane se manifesta ca o senzatie de strangere sau arsura, in timp ce altii o descriu drept sensibilitate si senzatie de jena locala.

Durerea de sani la baieti

Durerea la nivelul sanilor poate fi un simptom comun la baietii adolescenti, deoarece ei trec prin schimbari hormonale. In aceasta perioada, hormonii masculini pot cauza cresterea tesutului glandular si a maririi sanilor, ceea ce poate duce la durere. Acest lucru este normal si temporar, si de obicei se rezolva de la sine in cateva saptamani sau luni.

In cazuri rare, durerea la nivelul sanilor, la adolescenti poate fi semnul unei probleme mai grave: tumoare sau o infectie. Daca durerea persista sau este insotita de alte simptome, cum ar fi umflaturi sau secretii la nivelul sanilor, este important sa consultati medicul.

Durerea de sani la fete

Ca si in cazul baietilor, durerea la nivelul sanilor poate fi un simptom comun la fetele adolescente, mai ales in timpul pubertatii si al ciclului menstrual. In perioada aceasta, hormonii pot cauza marirea sanilor, care poate fi dureroasa si sensibila la atingere. Aceasta durere poate fi descrisa ca o durere surda sau o presiune si poate fi resimtita in ambii sani sau doar in unul.

Daca durerea este insotita si de alte simptome sau persista o perioada indelungata trebuie sa consultati medicul.

Este important pentru fetele adolescente sa invete despre sanatatea sanilor si sa inceapa sa isi examineze sanii inca de la varsta de 18 ani pentru a identifica orice schimbari sau probleme. Este, de asemenea, important sa inteleaga importanta mamografiilor, dupa varsta de 40 de ani.

Clasificare

O alta clasificare a mastalgiei ia in considerare manifestarea cronologica a durerii mamare, astfel aceasta este constanta sau poate sa apara ocazional, sursa etiologica fiind destul de vasta.

Tesutul mamar este format din celule de sustinere (fibre conjunctive, celule adipoase), vase de sange, nervi si canale lactofere. Acesta este prezent in mod fiziologic la ambele sexe, diferenta este data de modul diferit de dezvoltare in adolescenta sub actiunea hormonilor steroizi, dintre care un rol major este atribuit estrogenului si progesteronului. Dezvoltarea glandelor mamare coincide cu inceputul perioadei pubertare si este clasificata conform criteriilor Tanner.

Simptomatologia posibila in functie de gen si alte afectiuni asociate

Perioada de dezvoltare a sanilor poate determina si aparitia unei senzatii dureroase odata cu formarea,  mugurelui de san in fazele initiale ale stadializarii Tanner.

Pentru fete, aceasta durere sau senzatie de tensiune resimtita la nivelul glandei mamare poate fi corelata cu ciclul menstrual, cand fluctuatiile hormonale, de care depinde si tesutul mamar, pot cauza simptome variate printre care si mastodinia. Retentia hidrosalina specifica perioadei menstruale este un alt motiv pentru senzatia de tensiune care poate sa apara in intreg organismul, prin urmare si in cazul glandei mamare. Instalarea unei sarcini reprezinta un alt motiv pentru care poate sa apara durerea de sani.

Fluctuatiile hormonale pot sa apara si la baieti, in cazul lor, durerea de san fiind o consecinta a ginecomastiei. Aceasta reprezinta o dezvoltare excesiva a tesutului mamar in urma unui dezechilibru intre estrogen si testosteron si poate fi bilaterala sau sa intereseze in mod inegal o singura parte.

De asemenea, cauzele pentru durerea de san pot include diferite anomalii congenitale, anomalii de dezvoltare sau alte procese patologice care intereseaza glanda mamara. Din punct de vedere al anomaliilor congenitale, amastia (lipsa glandei mamare), polimastia (mai mult de doua glande mamare), athelia (lipsa mamelonului) sau politelia (mameloane multiple), precum si prezenta tesutului mamar accesoriu pot determina disconfort local atat in cazul fetelor, cat si al baietilor cu astfel de afectiuni, simptomele fiind mai accentuate odata cu debutul perioadei pubertare.

Dezvoltarea sanilor poate fi afectata de hipotrofie, hipertrofie sau cresterea asimetrica a acestora.

Desi apar mai rar decat la persoanele de varsta adulta si la femeile care alapteaza, patologia infectioasa a glandei mamare poate sa apara si la adolescenti. Aici este vorba despre mastita si abcese mamare in dezvoltarea carora sunt implicati diversi agenti patologici bacterieni. Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes, Pseudomonas si alte bacterii Gram negative sunt cele mai implicate in formarea de abcese si infectii ale glandei mamare la tineri. Solutiile de continuitate cum ar fi de exemplu, un piercing pe mamelon, reprezinta poarta de intrare pentru patogeni si un factor de risc pentru aparitia mastitei.

Din punct de vedere al tabloului clinic, mastita si infectiile locale mamare se manifesta prin eritem, caldura si tumefiere locala, sensibilitate, iar in cazuri mai severe pot aparea scurgeri purulente la nivelul mamelonului.

Febra, exteriorizarea de secretii purulente sau sangvinolente de la nivelul mamelonului, prezenta unor noduli mamari sau axilari, tumefierea, inrosirea locala, precum si extinderea sau agravarea senzatiei dureroase reprezinta motive pentru care ar fi bine sa consultati asistenta medicala in vederea efectuarii investigatiilor necesare, a stabilirii unui diagnostic cert care va beneficia de tratamentul adecvat.

Stabilirea unui diagnostic

Durerea care are un caracter ciclic si suprapus perioadei menstruale, este de asteptat ca aceasta sa se remita odata cu sfarsitul menstruatiei. In anumite cazuri, cand durerea este mai dificil de suportat, pot fi administrate medicamente analgezice.

Mastodinia poate fi generalizata, asa cum este cea corelata cu durerea ciclica menstruala, sau localizata, cand etiologia ei poate fi reprezentata de formatiuni chistice, noduli periductali sau cauzata de purtarea unui sutien slab calitativ.

Examinarea clinica obiectiva a sanilor este importanta in stabilirea unui diagnostic. Simptomatologia inflamatorie este destul de usor de depistat deoarece aceasta se prezinta cu inrosire si tumefiere locala, asociata de multe ori cu sensibilitate la palpare si caldura locala. Formatiunile chistice, nodulii, abcesele mamare sau ganglionii limfatici locali sau axilari sunt elemente care pot fi depistate la palpare.

Pornind de la simptomatologia pe care o prezinta pacientul, dupa efectuarea examenului clinic, investigatiile paraclinice si imagistice ulterioare vor stabili diagnosticul. Caracteristicile si continutul formatiunilor solide decelate la palpare necesita ecografie mamara sau mamografie. Sub evaluare ecoghidata, continutul chistului poate fi aspirat cu un ac fin si analizat. De asemenea, pot fi recoltate probe biologice din secretiile care se pot elimina la exterior la nivelul mamelonului pentru a fi analizate.

Fibroadenoamele glandei mamare pot fi decelate palpatoric si confirmate prin mamografie, ecografie si punctie cu ac fin. Majoritatea au caracter benign si pot fi excizate chirurgical daca se opteaza pentru aceasta interventie terapeutica.

Ginecomastia sau marirea sanilor la barbati necesita efectuarea unor analize de sange, investigatii endocrinologice, ecografii testiculare si mamografii, iar unde este necesar si imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) sau computer tomograf (CT). Aceste teste sunt necesare pentru stabilirea diagnosticului de ginecomastie cauzata de dezechilibre hormonale prin exces de estrogen si deficit de testosteron (hipogonadism) si efectuarea diagnosticului diferential pentru excluderea altor afectiuni precum abcesul mamar, neoplaziile de san (rare la barbati, dar cu suspiciune clinica ridicata atunci cand un nodul sau o tumefiere mamara este prezenta in special unilateral) si pseudoginecomastia (prezenta de tesut adipos in exces in special la populatia masculina cu diverse grade de obezitate).

Patologia glandei mamare in randul adolescentilor de ambele sexe este in majoritatea cazurilor de natura benigna, putand fi remediata medicamentos si/chirurgical. Antecedentele de afectiuni ale glandei mamare, in special cele de natura oncologica la rude de gradul I, necesita investigatii suplimentare si o monitorizare mai atenta la urmasii care prezinta durere la nivelul sanilor, semne de inflamatie sau formatiuni palpabile (chisturi, noduli).

Metode terapeutice

Tratamentul pentru durerea de sani se face specific etiologiei. Simptomatic se pot administra medicamente antialgice la nevoie sau antiinflamatoare la recomandarea medicului. Cauzele endocrine ale durerii mamare pot necesita substitutie hormonala in functie de substanta deficitara.

Formatiunile chistice, nodulii sau fibradenoamele pot beneficia de tratament chirurgical, la fel si anomaliile de dezvoltare ale glandei mamare. De asemenea, regimul igieno-dietetic necesita evitarea consumului de grasimi, aspect important pentru remedierea dezechilibrului hormonal. Patologia infectioasa va beneficia de terapie antibiotica in functie de agentul patologic determinant.

Bibliografie:
https://www.healthline.com/health/mens-health/breast-pain
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8114041/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gynecomastia/diagnosis-treatment/drc-20351799