In decursul anilor, domeniul medical a evoluat in ceea ce priveste metodele de diagnostic, evaluare si tehnici terapeutice cu scopul de a oferi pacientilor o ingrijire cat mai apropiata de necesitatile acestora. O ramura medicala este si chirurgia estetica, fiind si aceasta intr-o continua dezvoltare pentru a raspunde provocarilor ce tin de cosmetica, frumusetea si aspectul estetic al celor care apeleaza la expertii ei.
In majoritatea cazurilor, femeile sunt cele care acceseaza aceste servicii medicale. Multe dintre acestea isi doresc diferite proceduri de augmentare a buzelor, astfel incat, acestea sa aiba un aspect cat mai ferm, sa fie mai pline si sa aduca un plus frumusetii lor.
Marirea buzelor reprezinta o interventie cosmetica realizata prin metode care pot implica sau nu anumite procedee chirurgicale. Din punct de vedere nechirurgical, se pot injecta diferite materiale la nivelul acestora, acidul hialuronic fiind unul dintre cele mai utilizate in acest sens. In ceea ce priveste partea chirurgicala, aceasta poate presupune tehnici de lifting de buze sau chiar implanturi.
O tehnica nechirurgicala de augmentare a buzelor este si cea prin care chirurgul plastician preleveaza tesut adipos dintr-o alta regiune a corpului persoanei respective (coapse, stomac etc.), o prelucreaza pentru ca aceasta sa devina cat mai pura, dupa care o va injecta la nivelul buzelor (alogrefa). In timp, exista riscul ca efectul de volum al anumitor tehnici de augmentare a buzelor sa se diminueze, fiind necesara repetarea acestora sau apelarea la alte metode mai de lunga durata.
De asemenea, tot pentru efectul de umplere, unii specialisti in domeniu utilizeaza un filler dermal pe care il injecteaza in buze sau in jurul gurii. Acest filler dermal are la baza de cele mai multe ori, o substanta proprie organismului uman, si anume acidul hialuronic. Injectarea de acid hialuronic are avantajul unui control mai bun in ceea ce priveste volumul buzelor si cresterea acestuia in mod treptat, poate chiar in cadrul unor sedinte repetate, pana la obtinerea unui rezultat multumitor sub aspect estetic.
O reactie alergica dezvoltata in urma acestei proceduri este destul de rar intalnita deoarece substanta de umplutura care confera plusul de volum buzelor este asemanatoare unei substante proprii organismului.
Pentru ca procedura de injectare si efectele secundare acesteia pot include durerea si un anumit grad de disconfort local pentru o perioada mai scurta de timp, exista si fillere dermale care contin lidocaina (Xilina). Aceasta substanta este un anestezic utilizat in cadrul mai multor interventii chirurgicale (anestezie locala in tehnici de mica chirurgie, stomatologie) si are rolul de a preveni senzatia de durere prin cuparea transmiterii acesteia de la nivel local spre sistemul nervos central.
Reactiile alergice la Lidocaina/ Xilina sunt mai des intalnite in randul populatiei, iar daca va stiti alergic la aceasta substanta trebuie sa mentionati acest aspect chirurgului plastician pentru a preveni anumite efecte adverse neplacute.
Liftingul de buze este o metoda chirurgicala prin care specialistul in chirurgie plastica elimina surplusul de tegument dintre buza superioara si nas, tractionand buzele in sus. Implantul de buze este o alta modalitate chirurgicala de a oferi mai mult volum buzelor. In cadrul acesteia se efectueaza cate o incizie de mici dimensiuni la nivelul colturilor gurii pe unde se va crea un spatiu necesar pentru implantul respectiv.
In ceea ce priveste eficienta si durata in timp a volumului augmentat al buzelor, aceasta tine de tehnicile utilizate in acest sens. Grefarea autologa de tesut adipos din alta regiune a corpului pacientei poate dura pana la cinci ani, mai mult decat fillerele dermale la care intervalul de persistenta dureaza intre sase luni si un an.
Metodele chirurgicale care pot fi folosite au si cea mai mare durata in timp, liftingul sau implantul de buze sunt practic permanente, iar implanturile pot fi si eliminate daca se doreste acest lucru la un moment dat.
Desi poate parea o interventie relativ simpla si usor de efectuat, tehnicile de marire a buzelor implica in unele cazuri si aparitia unor complicatii incluzand posibile riscuri ce tin de pacient, de metoda interventionala aleasa si de specialistul care efectueaza aceasta procedura.
Injectarea de filler dermal poate predispune la reactii alergice manifestate prin inrosirea locala a tegmunentelor, tumefierea buzelor si prurit la nivel local. Sangerarea sau aparitia de echimoze pot fi alte complicatii. Totodata, exista si situatii in care pot sa apara cicatrici locale post-implant, infectii sau posibilitatea ca rezultatul asteptat sa nu fie atins, iar persoana care apeleaza la tehnicile de marire a buzelor sa fie nemultumita ca s-a ales cu buze inegale ca forma si volum.
Perioada de recuperare post procedurala este de obicei, foarte scurta. Tehnicile nechirurgicale utilizate permit persoanei respective sa isi reia activitatile obisnuite imediat ce interventia a fost finalizata. Metodele chirurgicale de augmentare a buzelor (liftingul si implanturile) pot necesita o perioada de cateva zile pentru ca tumefierea si roseata locala sa se estompeze. Hidratarea, odihna si adoptarea unui stil de viata echilibrat sunt aspecte importante in ceea ce priveste recuperarea dupa aceste interventii cosmetice.
Reactiile alergice, tumefierea, inrosirea exagerata si persistenta aparuta la nivel local, febra, infectiile sau prezenta sangerarii majore si a echimozelor care nu dispar, trebuie anuntate chirurgului plastician deoarece poate fi vorba despre complicatiile mentionate anterior.
Un alt aspect de care este bine sa tineti cont in ceea ce priveste o interventie de marire a buzelor este motivul pentru care va doriti sa faceti acest lucru, decizie care va apartine in totalitate.
Interventiile chirurgicale sau nechirurgicale de augmentare a buzelor pentru un volum mai mare si un aspect estetic cat mai placut, nu sunt interventii salvatoare de viata, prin urmare, aveti la dispozitie suficient timp sa puneti in balanta necesitatea acestora, motivele pentru care doriti sa apelati la aceste modificari si, desi mai rare, posibilitatea unor riscuri si complicatii care pot sa apara.
Asteptarile pe care vi le faceti cu privire la rezultatele procedurii trebuie sa fie cat se poate de realiste, motiv pentru care este indicat sa alocati mai mult timp pentru a studia tehnicile care pot fi utilizate, avantajele si dezavantajele metodelor, precum si rezultatele obtinute de diversii specialisti in domeniu.
Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/departments-centers/rochester-center-aesthetic-medicine-surgery-mayo-clinic/sections/tests-procedures/orc-20519198
https://www.healthline.com/health/how-long-do-lip-fillers-last
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34328377/
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/22782-lip-augmentation
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33750653/