Stimularea cerebrala profunda s-a dovedit a fi mult mai eficienta decat planul terapeutic medicamentos in ceea ce priveste ameliorarea simptomelor motorii si imbunatatirea calitatii vietii la pacientii cu boala Parkinson in stadiul avansat, conform unui nou studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Christian Albrechts din Kiel, Germania.
In cadrul primului studiu randomizat, cercetatorii germani au comparat rezultatele obtinute in urma stimularii cerebrale profunde cu rezultatele obtinute prin utilizarea celei mai bune strategii terapeutice medicamentoase disponibila la ora actuala si au ajuns la concluzia ca pacientii care au beneficiat de stimulare cerebrala profunda au avut o imbunatatire a calitatii vietii cu 25 % si o reducere de 41% a severitatii simptomelor motorii, fata de pacientii care au primit cea mai buna terapie medicamentoasa si la care nu s-a observat nici o modificarea atat in privinta calitatii vietii cat si a severitatii simptomelor motorii.
Coordonatorul studiului, Dr. Gunther Deuschl de la Universitatea Christian Albrechts, a declarat: „Am reusit sa demonstram faptul ca stimularea cerebrala profunda determina o imbunatatire semnificativa statistic in cadrul grupului de pacienti cu boala Parkinson severa. Bazandu-ne pe aceste rezultate, noi consideram ca pacientii cu boala Parkinson care au simptome severe ce nu mai pot fi ameliorate prin tratament medicamentos ar trebui orientati catre aceasta noua alternativa – stimularea cerebrala profunda.”