Obezitate infantila

Ce este obezitatea infantila?

Obezitatea infantila este o boala complexa care poate aparea atunci cand copilul dumneavoastra depaseste o greutate sanatoasa pentru varsta si inaltimea lui. Definitia medicala a obezitatii infantile are un indice de masa corporala (IMC) la sau peste percentila 95 din diagramele de crestere specifice Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC). Factorii IMC pentru copii difera de cel al adultilor. Pentru copii, IMC este specific de varsta si sex, deoarece compozitia corpului lor variaza pe masura ce cresc.

Puteti calcula IMC-ul copilului dumneavoastra impartind greutatea in kilograme la inaltimea in metri patrati (kg/m2). De exemplu, daca copilul de 10 ani cantareste 46,2 kg si are 1,4 m, IMC-ul sau ar fi de 23,6 kg/m2. Acest lucru ii plaseaza in percentila 95 pentru IMC pentru varsta, ceea ce inseamna ca au obezitate.

Obezitatea infantila continua sa fie o problema serioasa de sanatate si in intreaga lume. O cauza principala a obezitatii infantile este comportamentul pe care copiii il adopta de la parinti si ingrijitori. Puteti preveni obezitatea in copilarie invatandu copilul despre obiceiurile alimentare sanatoase si incurajandu-l sa ramana activ din punct de vedere fizic.

De ce este obezitatea infantila o problema?

Copiii care sufera de obezitate au mai multe sanse de a duce aceasta afectiune pana la varsta adulta. Copiii care sufera de obezitate prezinta un risc mai mare de a dezvolta multe afectiuni de sanatate. Aceste conditii includ:
• Astm.
• Apnee de somn.
• Diabet de tip 2.
• Hipertensiune arteriala (hipertensiune arteriala).
• Colesterol ridicat.
• Boala de inima.
• Accident vascular cerebral.
• Tulburari musculo-scheletice, cum ar fi osteoartrita.
• Anumite tipuri de cancer, inclusiv cancerul de colon si cancerul de san.
• Ficat gras.

Ce cauzeaza obezitatea infantila?

Obezitatea infantila este o boala complicata care are multi factori. Nu este lene sau lipsa de vointa. Copilul are nevoie de o anumita cantitate de calorii pentru crestere si dezvoltare. Dar atunci cand iau mai multe calorii decat folosesc, corpul lor stocheaza caloriile suplimentare sub forma de grasime. Copiii iau in greutate in exces din multe dintre aceleasi motive pentru care fac si adultii.

Cauzele obezitatii infantile includ:

1. Comportament- Comportamentele comune ale familiei, cum ar fi obiceiurile alimentare si inactivitatea pot contribui la obezitatea infantila. Bilantul de calorii consumate cu caloriile arse joaca un rol in determinarea greutatii copilului. Familiile ocupate consuma mai multe alimente si bauturi bogate in grasimi, zahar si calorii. Aceste alimente si bauturi tind sa aiba un continut scazut de vitamine, minerale si alti nutrienti vitali. In acelasi timp, multi copii petrec mai putin timp in aer liber si mai mult timp in interior fiind inactivi. Pe masura ce jocurile video, tabletele si smartphone-urile continua sa creasca in popularitate, numarul de ore de inactivitate ar putea doar sa creasca.

2. Genetica- Factorii genetici pot creste probabilitatea ca un copil sa aiba obezitate. Copiii ai caror parinti sau frati sufera de obezitate pot prezenta un risc crescut de a dezvolta ei insisi aceasta afectiune. Studiile au aratat ca diferite gene pot contribui la cresterea in greutate. Desi problemele de greutate apar in familii, nu toti copiii cu antecedente familiale de obezitate le vor dezvolta.

3. Socioeconomie si comunitate- Locul in care locuieste copilul, poate avea un efect direct asupra riscului de a dezvolta obezitate. Alimentele si bauturile pe care scolile si centrele de zi le servesc copilului au un efect direct asupra alimentatiei sale. Ele contribuie, de asemenea, la cantitatea de activitate fizica pe care copilul o face in fiecare zi.

O combinatie a acestor factori poate provoca obezitatea infantila. Tulburarile hormonale sunt un alt factor de risc pentru obezitatea infantila. Cu toate acestea, bolile sunt rareori cauza obezitatii infantile. Un examen fizic si unele analize de sange vor exclude posibilitatea unei afectiuni medicale. Unele medicamente pot creste riscul de crestere a greutatii corporale si de obezitate.

Cum este diagnosticata obezitatea infantila?

Este important sa solicitati ajutor medical daca sunteti ingrijorat de starea copilului. Medicul va poate ajuta sa determinati daca copilul dumneavoastra are obezitate. Acesta poate folosi o diagrama de crestere a IMC-ului pentru varsta, pentru a vedea daca copilul are o greutate optima.

Daca medicul stabileste ca copilul are obezitate, va poate ajuta sa elaborati un plan sanatos de scadere in greutate. S-ar putea sa va vorbeasca despre alegerile alimentare sanatoase si despre activitatea fizica a copilul. Daca este necesar, va vor indruma catre un program de gestionare a greutatii care este potrivit pentru copilul dumneavoastra.

Cum imi pot ajuta copilul daca are obezitate?

Cel mai important lucru pe care il puteti face pentru a ajuta copilul, este sa va concentrati pe sanatatea lui, nu pe greutate. Este foarte important sa va sustineti copilul in calatoria lui catre o sanatate mai buna. Sentimentele copilului despre sine se bazeaza adesea pe sentimentele tale despre el. Daca iti accepti copilul la orice greutate, va fi mai probabil sa se simta bine cu sine. Evita sa dai vina pe copilul tau, pe tine sau pe altii.

De asemenea, este important sa vorbiti cu copilul despre greutatea lui fara a judeca. Ar trebui sa-i permiteti sa va impartaseasca preocuparile. Iti poti ajuta copilul schimband treptat activitatea fizica si obiceiurile alimentare ale familiei. In acest fel, intreaga familie poate beneficia de noi comportamente sanatoase.

Exista multe modalitati de a implica intreaga familie, dar cresterea activitatii fizice este deosebit de importanta. Incercati ca copilul dumneavoastra sa faca cel putin o ora de activitate fizica regulata in fiecare zi.

Cum invat copilul despre obiceiurile alimentare sanatoase?

Obiceiurile alimentare pe care copilul le adopta cand este mic il vor ajuta sa mentina un stil de viata sanatos cand este adult. Daca nu sunteti sigur cum sa selectati si sa pregatiti o varietate de alimente pentru familie, intrebati medicul. Ei va pot trimite la un dietetician inregistrat pentru consiliere nutritionala. De asemenea, ei va pot indruma in directia resurselor din comunitatea dvs. care ofera optiuni alimentare sanatoase.

Copilul nu trebuie sa tina o dieta restrictiva pentru a pierde in greutate, fara acordul medicului. Dietele restrictive sunt greu de respectat si pot duce la tulburari de alimentatie si modele de alimentatie dezordonate.
O modalitate de a incepe sa aveti obiceiuri alimentare sanatoase este sa serviti familiei o varietate de fructe si legume. Oferiti un „curcubeu” de fructe si legume la fiecare masa, inclusiv gustari. Evitati bauturile dulci precum ceaiul dulce, limonada si bauturile pentru sport. Copilul consuma peste 120 de calorii pe zi numai din aceste bauturi.

Alte abordari pe care le puteti lua pentru a va ajuta copilul includ:

• Ghideaza-ti alegerile familiei, in loc sa dictezi alimente: asigura-te ca in casa este disponibila o mare varietate de alimente sanatoase. Aceasta practica va ajuta copilul sa invete cum sa faca propriile alegeri alimentare sanatoase.

• Implicati copilul in cumparaturi si pregatirea meselor: Aceste activitati pot oferi indicii despre preferintele alimentare ale copilului. Ele va pot ajuta, de asemenea, sa va invatati copilul despre nutritie si sa ii ofere un sentiment de implinire. In plus, copilul poate fi mai dispus sa manance sau sa incerce alimente pe care le prepara.

• Incurajeaza-ti copilul sa manance incet: copilul poate detecta mai bine foamea si satul cand mananca incet.

• Mancati mesele impreuna in familie cat mai des posibil: Incercati sa faceti orele de masa placute prin conversatii si impartasiri. Daca orele de masa sunt neplacute, copilul poate incerca sa manance mai repede pentru a parasi masa cat mai curand posibil. Apoi pot asocia mancatul cu stresul.

• Planificati gustari: gustarea continua poate duce la supraalimentare. Dar daca planificati gustari la anumite ore pe parcursul zilei, acestea pot deveni parte dintr-o dieta sanatoasa. Ele nu vor strica apetitul copilului la ora mesei. Incercati sa faceti gustari cat mai hranitoare posibil.

• Descurajati sa consumati mese sau gustari in fata televizorului: Incercati sa mancati numai in zonele desemnate ale casei dvs., cum ar fi sala de mese sau bucatarie. Daca copilul dumneavoastra mananca in timp ce se uita la televizor, poate fi mai greu sa acordati atentie sentimentelor de satietate. De asemenea, poate duce la supraalimentare. Ei pot fi, de asemenea, expusi la reclame pentru alimente nesanatoase.

• Incercati sa nu folositi alimente pentru a va recompensa copilul: atunci cand utilizati alimente precum dulciurile ca recompensa, copilul poate presupune ca aceste alimente sunt mai bune decat alte alimente. De exemplu, sa-i spui copilului tau ca va primi un desert daca isi mananca toate legumele trimite un mesaj gresit despre legume.

• Monitorizati mesele copilului in afara casei: aflati daca programul de pranz scolar al copilului ofera o masa echilibrata. Daca puteti, impachetati pranzul copilului pentru a include o varietate de alimente. Cand luati masa la restaurante, alegeti produse mai sanatoase si ganditi-va la dimensiunile portiilor. Fii un bun exemplu pentru copilul tau si ia jumatate din masa acasa pentru a doua masa.

Concluzie

Obezitatea infantila este o boala complexa care poate duce la complicatii pe tot parcursul vietii. Daca va vedeti copilul se confrunta cu probleme de greutate, va poate simti sfasietor. Este important sa va sustineti copilul indiferent de greutatea acestuia. Concentreaza-te pe sanatatea lor si incurajeaza-i explicandu-i de ce vrei sa ramana sanatosi.

Daca va ingrijoreaza ca copilul poate avea obezitate, contactati medicul. Acesta va poate ajuta sa determinati daca greutatea copilului este un motiv de ingrijorare si sa dezvoltati un plan pentru a va readuce familia pe drumul cel bun cu obiceiuri alimentare sanatoase si activitate fizica sporita.

Bibliografie:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9467-obesity-in-children