Colestaza in timpul sarcinii este o boala hepatica care se poate dezvolta tarziu in timpul sarcinii. Principalul simptom al colestazei este mancarimea severa. Colestaza sarcinii, de obicei, dispare dupa nasterea copilului.
Colestaza in timpul sarcinii este o afectiune a ficatului care provoaca mancarimi severe la sfarsitul sarcinii. Este cunoscuta si sub numele de colestaza intrahepatica a sarcinii (ICP) sau colestaza obstetrica.
ICP scade temporar functia hepatica la unele gravide. Acest lucru determina acumularea bilei in ficat si sange. Bila este o substanta produsa de ficat si stocata in vezicula biliara. De fiecare data cand mananci, bila descompune grasimile, astfel incat sa le poti digera corect. Cand nivelul bilei din sange atinge un anumit nivel, este posibil sa incepeti sa aveti mancarimi.
Colestaza in timpul sarcinii poate provoca complicatii pentru tine si fat. Pentru a reduce riscul de complicatii, furnizorul dumneavoastra de ingrijire a sarcinii va poate monitoriza indeaproape pentru restul sarcinii.
In timpul sarcinii, un fat se bazeaza pe ficatul tau pentru a elimina reziduurile din sangele sau. Daca ficatul tau nu functioneaza corect, nivelurile bilei pot creste la niveluri nesigure care pot stresa ficatul fatului. Ficatul dumneavoastra este un organ important responsabil pentru indepartarea deseurilor din organism, asa ca atunci cand nu functioneaza pe deplin, poate provoca complicatii. Furnizorul dumneavoastra de ingrijire a sarcinii va va monitoriza indeaproape pentru a se asigura ca colestaza nu va dauneaz dumneavoastra sau fatului.
Colestaza afecteaza aproximativ 1 pana la 2 din 1.000 de persoane in timpul sarcinii. Mai multi oameni sunt diagnosticati cu ICP in timpul iernii decat in alte perioade ale anului, dar cercetatorii nu sunt siguri de ce. Datele sugereaza ca este mai frecventa la persoanele din mediul hispanic si suedez.
Bila este o substanta produsa de ficat si stocata in vezicula biliara. Ficatul tau ajuta la descompunerea grasimilor in timpul digestiei. Nivelurile crescute de estrogen si progesteron in timpul sarcinii afecteaza capacitatea ficatului de a transporta bila. Aceasta inseamna ca bila nu se misca prin corpul tau, determinand-o sa se acumuleze in ficat si sa intre in sange. Bila care intra in sange va poate face sa va simtiti extrem de plin de mancarimi.
Colestaza de sarcina se dezvolta de obicei in al treilea trimestru (in jurul saptamanii 28 de sarcina), cand nivelul hormonilor de sarcina este cel mai ridicat. In unele cazuri, este genetica, ceea ce inseamna ca aveti un risc mai mare daca parintii dvs. biologici au colestaza.
Principalul simptom al colestazei in timpul sarcinii este mancarimea severa (prurit). Aceasta mancarime incepe pe maini si picioare si se extinde in alte parti ale corpului. Mancarimea este de obicei mai grava noaptea. Spre deosebire de alte afectiuni care provoaca mancarime, colestaza nu implica o eruptie cutanata.
Semnele mai putin frecvente de colestaza pot include:
• Greata.
• Urina inchisa la culoare.
• Scaun gri deschis sau maro pal.
• Oboseala extrema.
• Scaderea apetitului.
• Durere in partea dreapta sus a abdomenului.
• Icter (ingalbenirea pielii si a albului ochilor).
In ce saptamana incepe colestaza de sarcina?
Colestaza de sarcina este mai probabil sa inceapa dupa a 28-a saptamana de sarcina, dar poate incepe mai devreme.
Furnizorul dumneavoastra de ingrijire a sarcinii diagnosticheaza colestaza sarcinii in timpul unui examen fizic si al unui test de sange. Aceste teste ii spun medicului dumneavoastra cum functioneaza ficatul dumneavoastra. De asemenea, vor masura nivelul acizilor biliari din sangele dumneavoastra folosind un test seric de acid biliar.
Testele confirma diagnosticul atunci cand acizii biliari totali sunt de 10 micromoli pe litru sau mai mult. Un micromol este o unitate de masura folosita in unele teste medicale. Este posibil sa aveti teste de sange in mod regulat pentru restul sarcinii pentru a monitoriza nivelul bilei din sange.
Furnizorul dumneavoastra poate comanda, de asemenea, un test al timpului de protrombina pentru a vedea cat de bine va coaguleaza sangele sau o ecografie pentru a examina caile biliare si ficatul.
Furnizorii de servicii medicale folosesc un medicament numit acid ursodeoxicolic (UDCA, ursodiol sau Actigall®) pentru a trata colestaza sarcinii. Acest medicament poate imbunatatii capacitatea ficatului de a functiona si poate reduce nivelul bilei din sange.
Tratamentele pentru gestionarea simptomelor colestazei sarcinii includ:
• Medicament impotriva mancarimii (discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a lua orice medicament).
• Purtati haine moi si largi.
• Odihna.
• Inmuiere intr-o baie calda.
Daca medicamentele nu scad nivelul bilei, medicul dumneavoastra va poate recomanda nasterea devreme a copilului. Inducerea travaliului in jurul saptamanii 37 sau 38 de sarcina poate reduce riscul de complicatii ale colestazei sarcinii. Furnizorul dumneavoastra va monitoriza fatul pentru semne ale oricaror probleme potentiale folosind teste precum un profil biofizic sau un test nonstres.
Daca medicul sugereaza a naste copilul devreme, probabil ca iti va oferi un steroid care ajuta la maturizarea plamanilor copilului tau si un supliment de vitamina K pentru a preveni sangerarea interna (hemoragia).
Colestaza sarcinii poate provoca complicatii. Este posibil sa aveti probleme la absorbtia vitaminei K, ceea ce creste riscul de hemoragie (sangerare interna abundenta). De asemenea, este asociat cu preeclampsia si diabetul gestational.
Complicatiile fetale legate de colestaza sarcinii includ:
• Nastere prematura.
• Nasterea fatului decedat.
• Suferinta fetala.
• Aspiratia de meconiu.
Furnizorul dumneavoastra de ingrijire a sarcinii va poate sugera nasterea copilul devreme pentru a reduce riscul acestor complicatii.
Poti avea un copil sanatos cu colestaza a sarcinii?
Da, doar pentru ca ai colestaza in timpul sarcinii nu inseamna ca copilul tau va fi nesanatos.
Furnizorul dumneavoastra de ingrijire a sarcinii va poate recomanda limitarea anumitor alimente in functie de starea dumneavoastra. Cu toate acestea, nu exista o dieta standard de urmat daca aveti colestaza de sarcina. Ar trebuii sa consumati o dieta echilibrata, cu accent pe fructe, legume, carne slaba sau alte surse de proteine in timpul sarcinii.
Nu poti preveni colestaza sarcinii. Testele genetice va pot ajuta sa intelegeti sansa de a transmite aceasta tulburare copilului dumneavoastra.
Aveti un risc mai mare de a dezvolta colestaza in timpul sarcinii daca:
• Aveti un membru al familiei cu afectiune.
• Ai avut ICP inainte.
• Sunteti insarcinata cu gemeni, tripleti sau mai multi.
• Aveti antecedente de boala hepatica sau hepatita C.
• Aveti antecedente de leziuni hepatice.
• Ai o afectiune genetica care afecteaza modul in care corpul tau produce si foloseste bila.
Colestaza sarcinii provoaca mancarimi severe in timpul sarcinii. Furnizorul dumneavoastra de ingrijire a sarcinii va va monitoriza indeaproape pentru a se asigura ca nu exista complicatii. Colestaza dispare dupa ce copilul tau se naste si de obicei nu pune viata in pericol.
Furnizorul dumneavoastra va poate sugera nasterea copilul mai devreme daca este cea mai sigura optiune de tratament. Nu va fie teama sa puneti intrebari furnizorului dvs. despre diagnosticul dvs. Ei sunt acolo pentru a va asculta si a te asigura ca tu si copilul tau veti fi bine.
Bibliografie:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17901-cholestasis-of-pregnancy