Dureri de cap simtite in spatele ochilor

Durerile de cap

O serie de tipuri diferite de dureri de cap sau alte afectiuni pot provoca dureri in zona din spatele unuia sau ambilor ochi. Alaturi de durere, durerile de cap in aceasta zona pot provoca, de asemenea, sensibilitate la lumina si disconfort ocular.

Ce este o durere de cap simtita in spatele ochilor?

Durerile de cap sunt definite ca durere in orice regiune a capului. O serie de tipuri diferite de dureri de cap sau alte afectiuni pot provoca dureri in zona din spatele unuia sau ambilor ochi. Pe langa durere, durerile de cap din aceasta zona pot provoca, de asemenea, o sensibilitate la lumina si disconfort ocular. In timp ce durerile de cap de orice tip sunt frecvente, cunoasterea cauzei va poate ajuta sa le tratati acasa. De asemenea, va poate ajuta medicul sa faca un diagnostic precis pentru a administra cel mai eficient tratament.

Ce cauzeaza durerea de cap simtita in spatele ochilor mei?

• Dureri de cap tensionale- Cefaleea tensionala este cea mai comuna forma de dureri de cap la nivel mondial. Oricine este susceptibil la acest tip de durere de cap, desi sunt mai frecvente la femei. Durerile de cap tensionale pot fi episodice sau cronice. Durerile de cap tensionale cronice sunt clasificate ca dureri de cap care apar 15 sau mai multe zile pe luna timp de mai mult de 3 luni. Durerile de cap tensionale sunt descrise ca provocand o senzatie de strangere sau presiune in jurul fruntii. Poate aparea si durerea in spatele ochilor. Alte simptome asociate cu aceasta forma de durere de cap includ: durere de cap surda, sensibilitatea scalpului, dureri de gat si frunte, sensibilitate crescuta la lumina.

• Cefalee in grupare- Durerile de cap in grup sunt dureri de cap bruste, foarte dureroase, care apar in „grupuri” de 1 pana la 3 dureri de cap pe zi. Ele apar de obicei in aceeasi ora a zilei timp de cateva saptamani la un moment dat. Durerile de cap in grup pot dura intre 15 minute si peste o ora. Sunt descrise ca o senzatie dureroasa usturatoare sau strapunzatoare, situata de obicei in spatele unui ochi. Ei trezesc adesea oamenii din somn. Alte simptome pe care le puteti experimenta cu durerile de cap in grup includ: ochi rosii, ochi umflati, nas rosu sau umflat, neliniste si agitatie, modificari ale ritmului cardiac si ale tensiunii arteriale, sensibilitate la lumina, sunet sau miros sau lacrimare excesiva.

• Migrena- Migrena este descrisa ca „atacuri” periodice, recurente, de durere pulsanta moderata pana la severa pe o parte a capului. Un episod de migrena incepe de obicei treptat si creste in intensitate. Episoadele de migrena netratate pot dura de la 4 pana la 72 de ore. In afara de durere, puteti experimenta si: sensibilitate la lumina, sensibilitate la zgomot, sensibilitate la mirosuri, durere oculara, ameteala, greata, slabiciune, varsaturi, vedere afectata, schimbari de dispozitie, confuzie, epuizare, lumini intermitente sau stralucitoare, aparitia valurilor de caldura (aura), slabiciune musculara, probleme cu vorbirea, amorteala pe o parte a corpului, pierderea poftei de mancare.

• Oboseala ochilor- Unele cazuri de dureri de cap si dureri in spatele ochilor pot fi simptome de oboseala a ochilor sau stres excesiv asupra ochilor. Oboseala ochilor poate fi cauzata de probleme de vedere necorectate sau de un exces de stres vizual de la privitul la un computer, ecranul telefonului, televizorul sau cartea. Expertii cred ca durerile de cap cauzate de oboseala ochilor se pot datora unei varietati de factori, printre care: modele de clipire modificate (clipire redusa si incompleta), expunerea excesiva la lumina intense, dimensiune mica a fontului, stand prea aproape de un ecran.

• Sinuzita- O infectie a sinusurilor este inflamatia sau congestia tesuturilor care captusesc sinusurile. Aceasta se numeste sinuzita. Poate provoca dureri asemanatoare durerilor de cap ca raspuns la congestia nazala. Aceasta congestie este de obicei cuplata cu presiunea adesea simtita pe frunte, obraji si in spatele ochiului. Pe langa durere si presiune, alte simptome pe care le puteti experimenta includ: nas infundat, curgerea nasului, dureri la dintii de sus, oboseala, agravarea durerii atunci cand va culcati, febra.

Alte afectiuni ale ochilor care pot provoca dureri de cap in spatele ochiului includ:

• sclerita sau inflamatie severa care afecteaza invelisul exterior alb al ochiului
• nevrita optica sau inflamatia nervului optic
• Boala lui Graves, o tulburare autoimuna care poate provoca dureri oculare, presiune si sensibilitate
• glaucom, o boala oculara care afecteaza nervul optic

Declansatori potentiali

Diferite tipuri de dureri de cap pot avea declansatori diferiti. Unele dintre cele mai frecvente declansatoare a durerii de cap includ:
• consumul de alcool
• foame
• expunerea la mirosuri puternice de parfum
• zgomote puternice
• lumini stralucitoare
• oboseala
• modificari hormonale
• lipsa de somn
• stres emotional
• infectie

Tratament

Analgezicele obisnuite fara prescriptie medicala (OTC), pot ameliora simptomele durerii de cap. Cu toate acestea, aceste medicamente ar trebui utilizate cu moderatie pentru a preveni asa-numitele „dureri de cap de rebound”. Acestea pot aparea dupa ce corpul dumneavoastra se obisnuieste cu medicamentul, sporind durerea odata ce medicamentul dispare.

Expertii recomanda sa se evite utilizarea medicamentelor pentru durere OTC de mai mult de doua ori pe saptamana. In cazuri mai severe, medicul dumneavoastra va poate prescrie medicamente pentru prevenirea migrenei. Acestea includ:
• relaxante musculare
• antidepresive
• anticonvulsivante
• beta-blocante

Studiile sugereaza ca suplimentele de magneziu sunt o optiune sigura si ieftina pentru prevenirea migrenei, precum si pentru tratamentul durerilor de cap de tip tensiune, durerilor de cap in grup si atacurilor de migrena.

Durerile de cap pot avea mai multe cauze sau factori declansatori. Din acest motiv, expertii recomanda adesea pentru o abordare holistica care implica schimbarea stilului de viata pentru a reduce stresul mental si emotional si evitarea alimentelor care pot declansa dureri de cap.

Strategiile pentru a reduce durerile de cap si simptomele acestora includ:
• facand exercitii zilnice
• relaxare ori de cate ori este posibil pentru a scapa de stress
• stabilirea unui program de somn consistent
• evitarea sau reducerea aportului de alimente procesate
• mentinand o hidratare adecvata
• evitarea sau limitarea consumului de alcool
• eliminarea consumului de tutun
• evitarea sau limitarea aportului de cofeina

Daca starea dumneavoastra se agraveaza sau daca incepeti sa aveti simptome neregulate asociate cu durerea de cap, solicitati imediat asistenta medicala. Ar putea fi un semn al unei probleme de vedere mai serioase care necesita corectare sau al unei probleme medicale care necesita tratament.

Tratamente suplimentare

Terapiile nonmedicamentale pot fi utilizate alaturi de sau in locul terapiilor traditionale pentru a ajuta la prevenirea durerilor de cap si la reducerea simptomelor. Exemple de tratamente nonmedicamentale care pot ajuta la imbunatatirea sau reducerea simptomelor durerii de cap includ:
• urmai un curs de biofeedback si managementul stresului pentru a va ajuta sa obtineti constientizarea si sa imbunatatiti nivelul de stres al corpului si sa faceti fata mai bine simptomelor.
• utilizarea terapiei cognitiv-comportamentale (CBT) pentru a ajuta la gestionarea stresului, a face fata simptomelor si a identifica factorii declansatori ai durerilor de cap
• acupunctura sau terapie cu puncte de presiune pentru a reduce simptomele de stres si durere
• practicarea meditatiei mindfulness pentru a ajuta la reducerea stresului
• aplicarea terapiei cu frig sau caldura pe cap sau spatele gatului pentru a reduce durerea

Cum previi durerile de cap din spatele ochilor?

Durerile de cap pot fi cauzate de o varietate de factori declansatori care pot varia de la o persoana la alta. Pastrarea unui „jurnal de simptome” cu inregistrari detaliate despre cand apar durerile de cap va poate ajuta sa intelegeti factorii declansatori ai durerilor de cap, astfel incat sa le puteti evita. Expertii recomanda, in general, sa faca exercitii aerobice zilnice, sa reduca stresul, sa aiba un program regulat de somn si sa evite tutunul, cofeina, alcoolul si alimentele procesate.

Cum diagnosticati tipul de durere de cap?

Un medic va face un istoric medical complet si un examen fizic atunci cand diagnosticheaza o durere de cap. Pastrarea unui jurnal de simptome in zilele sau saptamanile care au precedat numirea la medicul dumneavoastra ii poate ajuta sa puna un diagnostic. In unele cazuri, medicul dumneavoastra va poate trimite la un specialist pentru teste suplimentare.

Concluzie

Durerile de cap din spatele ochilor nu sunt neobisnuite. Durerea poate fi rezultatul diferitelor tipuri comune de dureri de cap. Cu toate acestea, daca durerea de cap si disconfortul incep sa va afecteze vederea sau sunt insotite de simptome anormale, trebuie sa va consultati medicul. Cu cat primiti mai devreme un diagnostic, cu atat mai devreme puteti primi tratament pentru a preveni sau reduce episoadele si simptomele durerii de cap.

Bibliografie:
https://www.healthline.com/health/headache-behind-eye