Virusul hepatic E este un virus ce infecteaza ficatul. Hepatita este infectia hepatica, cauzata de acest virus, fiind numita in consecinta hepatita virala E. Virusul hepatic E are cel putin 4 tipuri diferite de genotipuri: genotipurile 1,2,3, si 4. Genotipurile 1 si 2 au fost identificate doar la oameni, in timp ce genotipurile 3 si 4 circula si in randul animalelor precum porcii, caprioarele salbatice sau bovinele. La animale, virusul hepatic nu produce infectii semnificative, insa acestea pot deveni surse de contaminare pentru oameni.
Majoritatea pacientilor diagnosticati cu hepatita E se insanatosesc in cateva luni, boala avand un prognostic bun. Nu cauzeaza, de regula, patologii hepatice cronice sau distructii tisulare, cum fac alte tipuri de hepatita. Totusi, hepatita E poate fi periculoasa pentru femeile insarcinate sau pentru persoanele imunodeprimate, inclusiv pacientii in varsta.
Hepatita E este raspandita la nivel mondial, fiind mai comuna in tarile in curs de dezvoltare sau sub-dezvoltate. Epidemiile de hepatita virala E au avut loc de-a lungul timpului in regiuni cu acces limitat la apa potabila, la sisteme sanitare, servicii de igiena si sanatate. Tot in aceste regiuni apar si cele mai frecvente cazuri sporadice, individuale.
Epidemiile apar de regula dupa perioade de consum de apa contaminata si pot afecta cateva sute, pana la cateva mii de persoane.
Cazurile sporadice sunt cel mai frecvent asociate cu consumul de apa contaminata, caz in care infectia are loc preponderent cu virus hepatic genotip 1.
In regiunile cu sisteme sanitare si instalatii de apa potabila bine intretinute, infectia cu virsul hepatic E este putin frecventa, aparand ocazional cazuri sporadice.
In plus fata de consumul de apa contaminata, o alta sursa de contaminare o reprezinta alimentele de origine animala insuficient gatite. Animalele, in special porcii, pot fi infectati cu acest virus, iar prin consumul carnii, virusul se transmite la om. Astfel, pentru a evita pastrarea virusului viabil, prepararea carnii la temperaturi inalte, pentru perioade suficiente de timp, reprezinta solutia esentiala.
Nu in ultimul rand, transmiterea virusului hepatic E se poate face pe cale fecal-orala. Acest lucru inseamna ca prin contactul mainilor insuficient igienizate, cu orificiile organismului precum cavitatea bucala, virusul se transmite. Regiunile in care apa curata este limitata, iar obiceiurile igienice precum spalatul pe maini sunt prea putin respectate, sunt susceptibile la infectie pe aceasta cale.
Simptomele hepatitei E sunt similare cu cele regasite in alte tipuri de hepatita: A, B sau C. Totusi, acest tip de hepatita poate evolua fara semne si simptome, sau cu simptome nespecifice. In aceste cazuri, poate trece nedectata.
Atunci cand sunt prezente, semnele si simptomele trebuie identificate si interpretate de catre un medic specialist gastroenterolog. Nu ezitati sa apelati la acesta, daca observati oricare dintre simptomele urmatoare.
Simptomatologia hepatiei E poate fi clasificata in functie de cele 3 faze ale evolutiei infectiei. In prima faza a bolii, in faza incipienta, numita si faza prodromala, simptomele includ:
• Febra
• Dureri articulare sau artrita
• Eruptii cutanate
• Edeme
In a doua faza, numita faza preicterica, simptomele pot include:
• Fatigabilitate
• Mialgii (dureri musculare)
• Anorexie
• Greata si varsaturi
• Febra
• Tuse
• Dureri abdominale
• Tulburari de tranzit precum diareea
• Scaun deschis la culoare
• Urina inchisa la culoare
In ultima faza a bolii, numita faza icterica, tabloul clinic cuprinde si:
• Icter (colorarea in galben a mucoaselor si pielii)
• Prurit cutanat
• Inrautatirea anorexiei si episoadelor de varsaturi
• Alte simptome agravante
Pentru a stabili diagnosticul de hepatita E, medicul gastroenterolog va tine cont de:
• Examenul fizic al pacientului
• Istoricul medical si personal ale pacientului
• Istoricul medical familial
• Analize de sange
• Teste imagistice pentru excluderea altor patologii
Examen fizic si istoric
Diagnosticul incepe cu un examen fizic obiectiv, in timpul caruia medicul va pune cateva intrebari cu privire la simptome, durata acestora, modul de debut, si incearca sa identifice anumiti factori de risc. Mai apoi, medicul va realiza inspectia tegumentelor, a abdomenului, va palpa ficatul si alte organe abdominale.
Probabil mai mult decat in cazul altor tipuri de hepatita, diagnosticul se bazeaza mult pe istoricul personal, care cuprinde comportamente ce ar fi putut sa va expuna la acest virus. Astfel, medicul va pune intrebari in legatura cu:
• Calatorii recente
• Expunerea la apa
• Modul in care preparati si consumati alimentele
• Utilizarea de droguri intravenoase
• Comportamentul sexual
Analize de sange
Exista teste de laborator specifice pentru a identifica markeri ai infectiei cu virus hepatic E. Prin aceste teste se vor identifica anticorpi specifici hepatitei. Tot prin analize de sange se vor evidentia si:
• Niveluri crescute de enzime hepatice
• Parametrii specifici ai inflamatiei
• Niveluri crescute de bilirubina
• Niveluri scazute de leucocite
Nu exista un tratament specific pentru a opri evolutia hepatitei E. Din fericire, boala este de regula auto-limitata, ceea ce inseamna ca spitalizarea si tratamentul tintit nu sunt necesare.
Sunt importante evitarea factorilor de risc pentru afectiuni hepatice, precum medicamentele hepato-toxice. Astfel, evitati administrarea inutila a unor medicamente, fara sa existe indicatii specifice de la medic. In cazuri mai severe, precum pacientii imunocompromisi, sau chiar femeile insarcinate, se pot lua in considerare administrarea medicamentelor antivirale.
In majoritatea cazurilor, hepatita E dispare de una singura in 4 pana la 6 saptamani. In acest timp, incercati sa:
• Va odihniti mult
• Consumati alimente sanatoase si echilibrate
• Va hidratati corespunzator
• Evitati consumul de alcool
• Evitati administrarea de medicamente inutile
Asigurati-va ca luati legatura cu un medic daca simptomele nu dispar sau daca acestea se inrautatesc, intr-o perioada de cateva saptamani.
Nu exista, pana in acest moment, un vaccin impotriva infectiei cu virus hepatic E. Totusi, puteti reduce sansele de a lua acest virus si de a-l transmite mai departe, prin:
• Evitarea consumului de apa din surse nesigure precum rauri, lacuri, sisteme de apa nepotabila
• Evitarea consumului de carne insuficient preparata, in special carne de porc
• Spalatul des si riguros pe maini
• Evitarea contactului cu persoane infectate, in perioada activa a infectiei acestora
Hepatita E este o boala infectioasa a ficatului, facand parte dintre cele 5 tipuri de hepatita. Tranmsiterea se face prin intermediul apei contaminate, a produselor animale contaminate sau pe cale fecal-orala. Din fericire, boala este de cele mai multe ori auto-limitata, nu necesita spitalizare si are un prognostic bun. Respectati masurile de igiena personala si igiena alimentara, pentru a evita aceasta infectie.
Bibliografie:
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hepatitis-e
https://www.webmd.com/hepatitis/what-is-hepatitis-e