Mastile de fata functioneaza cu adevarat sau sunt doar un moft?

Introducere

Ingredientele fanteziste si neobisnuite nu sunt intotdeauna mai bune decat unele uzuale. In obsesia si incercarea noastra de a imbratisa ingrijirea de sine, mastile de fata au aparut ca pe primul loc in rutina noastra. Cand vine vorba de ingrijirea pielii, prioritatea voastra ar trebui sa fie curatarea, crema de protectie solara zilnica si hidratarea zilnica. Dar o masca de fata poate fi complementara unei bune rutine de ingrijire a pielii.

Cum functioneaza mastile de fata?

Mastile de fata functioneaza prin introducerea ingredientelor mai aproape si mai adanc in piele, infuzandu-va porii si permitand pielii sa absoarba mai mult produs. Mastile de fata pot avea efectul imediat pe care il cauta oamenii, asa ca, desi poate fi temporar, va poate oferi un impuls sau stralucire pentru un eveniment.

Mastile de servetele (sau mastile coreene de fata) sunt grozave pentru calmare daca pielea este sensibila sau inflamata in urma unei proceduri sau chiar a unei arsuri solare. Mastile de servetele tind, de asemenea, sa fie mai hidratante, deoarece permit ca hidratantul sa fie distribuit si absorbit direct pe zona prin intermediul hartiei. Mastile cu crema, pe de alta parte, tind sa fie orientate catre suferinta si preocupari specifice ale pielii, cum ar fi acneea sau ridurile.

Cum se utilizeaza o masca?

• Inainte de a utiliza o masca de fata, asigurati-va ca va spalati fata cu un demachiant delicat si apa calda pentru a indeparta orice machiaj, murdarie sau reziduri. Utilizarea apei calde permite ca porii sa ramana deschisi si ingredientele sa se infiltreze mai bine.
• Concentrati-va pe ingrediente, in special pentru pielea tanara
• O multime de masti de fata de pe piata pretind ca includ ingrediente neobisnuite. Dar chiar vrei sa-ti ungi pe fata sclipici, suc de ciuperci sau jeleu de melc?! De multe ori, aceste masti fanteziste au o multime de parfumuri, coloranti si parabeni - toate acestea pot face ravagii pielii tale (in special daca ai pielea sensibila).

La ce ar trebui sa fii atent atunci cand alegi o masca de fata

1. Cititi eticheta produsului si cautati cuvinte precum: Fara parfum, hipoalergenic si fara coloranti si parabeni. Utilizarea de substante chimice dure, alergeni si conservanti pe fata poate cauza o multime de probleme. De asemenea, riscati sa fiti alergic la unul dintre ingrediente si sa iritati pielea. Acest lucru este valabil mai ales pentru adolescentii, care tind sa aiba pielea mai sensibila. Exista o multime de masti care nu sunt la fel de distractive si interesante, dar care pot avea totusi un efect frumos asupra pielii tale. Dar este important sa cititi eticheta si sa cunoasteti ingredientele inainte de a o pune pe fata.

2. De asemenea, este important sa fiti constienti de medicamentele prescrise si eliberate fara prescriptie medicala si de modul in care acestea vor interactiona cu ingredientele dintr-o masca de fata. Unele medicamente modifica grosimea pielii sau fac pielea super sensibila - toate acestea pot intra in conflict cu ingredientele mastii de fata.

3. Asadar, inainte de a utiliza acea masca cu venin de albine, consultati medicul dermatolog pentru a vedea daca va poate recomanda o alternativa mai sigura pentru rezultatele pe care le cautati.

Ce masti de fata sunt bune pentru pielea ta?

Aveti o suferinta de piele si cautati o solutie rapida? Iata cateva ingrediente comune pe care trebuie sa le cautati pe eticheta atunci cand incercati sa combateti o problema de piele:
• Piele uscata: acid hialuronic.
• Riduri fine: antioxidanti precum vitamina C, vitamina E, resveratrol si acid ferulic. Desi ridurile mai profunde vor necesita probabil o vizita la cabinetul dermatologului, anumite masti de fata pot ajuta la minimizarea aparitiei liniilor fine.
• Acnee si pete: acid salicilic si alfa hidroxiacizi (AHA). In timp ce mastile de fata nu sunt un remediu pe termen lung pentru acnee, ele pot ajuta la calmarea pielii inflamate si la prevenirea eruptiilor.
• Rozaceea: niacinamida.
• Pete intunecate si pigmentare: soia, acid kojic, acid tranexamic si extract de radacina de lemn dulce. Iar ingredientele de exfoliere, cum ar fi acizii alfa hidroxi (AHA), acidul lactic si ananasul pot ajuta la indeprtarea pielii moarte si decolorate de la suprafata.
• Piele grasa: Orice lucru care elimina excesul de ulei si ajuta la reducerea infundarii porilor este ideal pentru pielea grasa. Cautati masti de fata care contin ingrediente precum: acid salicilic, acid glicolic, sulf, carbune. Din punct de vedere natural, opteaza pentru iaurt si ananas, care pot fi folosite pentru a exfolia pielea.

Mastile de fata de acasa sunt sigure?

In functie de ceea ce contine, mastile de fata pot fi perfect sigure de facut si de utilizat si acasa.

Esti curios ce ingrediente de acasa sa includa in masca ta?
• Laptele si iaurtul contin acid lactic, care poate exfolia pielea, facand-o sa para mai stralucitoare.
• Aloe vera contine vitaminele A, C, E si B, care pot lumina pielea.
• Papaya contine enzime, care pot lumina pielea.
• Cafeaua poate minimiza aspectul porilor prin uscarea temporara a pielii.
• Evitati produsele acide precum sucul de lamaie sau lime si otetul de mere. Aceste produse au pH scazut si pot provoca iritatii ale pielii.

Inainte de a folosi orice masca de casa pentru piele, recomandam sa o testati mai intai pe o zona mica a fetei pentru a va asigura ca puteti tolera ingredientele. Incercati sa testati o zona mica a pielii pe linia maxilarului sau in spatele urechii.

Tipul de masca determina frecventa de utilizare

Cat de des aplici masca de fata depinde de formula mastii si de tipul tau de piele. De exemplu, cei cu pielea sensibila, de exemplu, ar putea dori sa utilizeze saptamanal pentru a evita exagerarea. Dar cel mai bun mod de a aborda aplicarea mastii este sa cititi instructiunile.
Unele masti de fata, precum argila si cele realizate care contin formule hidratante, pot fi aplicate in siguranta de doua sau trei ori pe saptamana. Altele, cum ar fi cele exfoliante sau anti-imbatranire, trebuie folosite doar o data pe saptamana pentru a evita iritatia.

Pretul produsului nu este totul

Doar pentru ca un produs este scump, nu inseamna ca este neaparat mai bun. Ingredientele fanteziste si exotice din unele masti de fata nu au fost studiate in studii clinice si nu stim inca daca sunt sigure. Daca vrei sa faci ceva simplu si bun pentru pielea ta, incearca o masca linistitoare de la medicul dermatolog. Puteti chiar sa va faceti propria masca acasa, cumparand o masca de hartie si punandu-va pe ea propria crema hidratanta sau aloe vera.

Concluzii

Cel mai bine (si mai sigur) este sa ramaneti cu mastile de fata care au fost incercate si testate - nu de la o reclama aleatorie sau un influencer pe care l-ati vazut pe Instagram.

Pe scurt, totul depinde de ce masca de fata folositi si de ce incercati sa obtineti. Mastile de fata pot fi o modalitate eficienta de a oferii o explozie intensiva de ingrediente hranitoare si terapeutice de ingrijire a pielii intr-o forma foarte concentrate. Acestea functioneaza prin acoperirea fetei cu formula aleasa de dumneavoastra pentru o perioada de timp stabilita, de obicei 10-20 de minute. Acest lucru ofera ingredientelor mai mult timp pentru a patrunde pe suprafata pielii si a face efect. Desi pot fi o solutie rapida pentru inflamatie si pete uscate, beneficiile lor sunt temporare, ceea ce inseamna ca ar trebuii sa le utilizati alaturi de alte produse eficiente de ingrijire a pielii.

A utiliza o masca de dragul de a face ceva pentru pielea ta poate fi riscant si poate duce la un numar surprinzator de probleme, inclusiv uscaciune, iritatie, roseata si eruptii.

Bibliografie:
1. https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/do-face-masks-work
2. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jocd.12730