Este sigur sa dormi cu castile in urechi?

Introducere

Puteti adormi in timp ce purtati casti, atata timp cat urmati aceste sfaturi. Poate ca locuiesti intr-un oras care nu doarme niciodata, iar sunetul sirenelor razbate primele ore ale diminetii. Sau poate nu ai sansa de a adormi din cauza unor sunete. In loc sa pierzi somnul din cauza asta, iti iei castile si asculti sunete linistitoare ale ploii blande pentru a bloca tot haosul sau o muzica buna. Dar este o idee buna sa dormi cu casti? Sau riscati sa va deteriorati urechile chiar si atunci cand nu ascultati muzica?

Zgomotele din urechi

Daca incercati sa va imbunatatiti igiena somnului, exista mai multe motive pentru care este posibil sa doriti sa purtati casti in timp ce dormiti, inclusiv:
• Blocarea zgomotului.
• Relaxare.
• Eliberare de stres.

Oamenii care au tendinta de a avea zgomote in urechi (tinitus) sunt cel mai frecvent interesati sa doarma cu casti, deoarece doresc ca acest sunet sa inceteze, astfel incat sa se poata odihni o noapte intreaga fara intrerupere. Exista cateva lucruri care pot provoca acest sunet, inclusiv:
-Efecte secundare ale medicamentelor.
-Cofeina in exces.
-Doze mari de aspirina.
-Pierderea auzului.
-Trauma urechii cauzata de sunete puternice, ca o petarda sau o ranire fizica.
-Expunerea excesiva la zgomot prin munca sau activitati recreative fara protectie auditiva.
-Stresul fizic, cum ar fi ridicarea greutatilor.

Stresul emotional poate provoca si el tiuit in urechi. De aceea multi oameni ar putea dori sa adoarma ascultand ceva linistitor sau relaxant doar pentru ameliorarea stresului.

Poti dormi mai bine?

Este posibil sa-ti imbunatatesti somnul cu casti sau cel putin sa imbunatatesti modul in care te adaptezi la rutina de culcare.

Evitati castile cu anulare a zgomotului in caz de urgenta

Daca iti suna telefonul pentru ca cineva incearca sa te contacteze sau se intampla o alta urgenta in jurul tau? Ai putea auzi acele lucruri? Cand ai volumul prea tare s-ar putea sa nu auzi cand cineva iti solicita un ajutor.

Mentineti volumul la putin peste jumatate sau mai mic

O regula de baza: daca cineva sta la indemana ta, nu ar trebui sa poata auzi ceea ce asculti si ar trebui sa-l auzi vorbind cu tine fara a-ti scoate castile.

In medie, majoritatea oamenilor pot asculta sunete la 85 de decibeli timp de pana la opt ore fara niciun impact negativ. Dar daca ascultati ceva peste 85 de decibeli, ar trebui sa reduceti timpul de ascultare la jumatate pentru fiecare 3 decibeli pe care ii adaugati. Deci, de exemplu, daca ascultati ceva la 88 de decibeli, este sigur sa faceti acest lucru timp de patru ore.

Trebuie sa reduceti volumul castilor la putin peste jumatate sau mai jos si sa nu le purtati prea mult timp. Puteti asculta muzica toata ziua daca este la un nivel sigur, dar daca ascultati la un nivel foarte tare, va puteti deteriora auzul in doar 15 minute.

Intr-un studiu care a implicat auzul si obiceiurile de ascultare auto-raportate, cei care au ascultat muzica mai mult de trei ore au avut mai multe sanse sa aiba zgomote in urechi. Iar 10% au declarat ca au ascultat muzica intre 90 si 100 de decibeli pentru perioade mai lungi de timp, chiar si in timpul somnului, ceea ce le-ar putea creste riscul pentru viitoare deficiente de auz.

Castile intraauriculare pot provoca disconfort si infectii bacteriene

Introducerea castilor din plastic dur in ureche poate sa nu fie groaznic pe termen scurt, dar adormirea cu ele ar putea adauga disconfort. In plus, castile intraauriculare pot bloca umezeala in canalul urechii, mai ales daca te duci la culcare imediat dupa un dus. Acest lucru poate determina cresterea bacteriilor si poate duce la infectii ale urechii externe pe perioade prelungite. De asemenea, puteti acumula prea multa ceara daca lasati castile intraauriculare prea mult timp.

Castile supraear ofera mai mult confort, dar asigurati-va ca nu exista cabluri

Ultimul lucru pe care vrei sa-l faci cand dormi este sa te incurci in cabluri sau chiar sa dai din greseala acel nivel de volum prea mare. In general, veti dorii casti supra-auriculare fara fir, care va pot oferi mai mult confort, deoarece nu va blocheaza canalul urechii. Exista chiar si bentite care contin casti, care se infasoara in jurul capului pentru un plus de confort.

Daca puteti, utilizati in schimb un difuzor extern

Este posibil ca unii dintre noi sa nu aiba urmatoarea optiune daca ne impartim spatiile de locuit cu un partener sau cu membrii familiei. Dar daca poti, folosirea unui difuzor extern este ideala, deoarece te scapa de presiunea din urechi. In plus, puteti seta cronometre pentru anumite dispozitive sa se opreasca dupa o perioada de timp. In acest fel, ascultarea ta este limitata la acele minute pretioase chiar inainte de a cadea intr-un somn adanc.

Efecte secundare la care trebuie sa fii atent

Unele efecte secundare ale purtarii castilor pot include deteriorarea urechii externe si interne, inclusiv pierderea auzului:

• Acumularea de ceara- Aveti glande in canalul urechii externe care excreta ceara pentru a va mentine urechile umede, astfel incat sa nu fie iritate sau uscate. De asemenea, opreste ca resturile sa cada in ureche si sa ajunga la timpan. Dar cand impingeti lucruri in ureche, cum ar fi tampoanele de bumbac sau castile, puteti de fapt sa impingeti acea ceara mai in spate si sa o faceti sa se compacteze. Daca se intampla acest lucru, este posibil sa aveti tiuit in urechi, o usoara pierdere a auzului sau sa simtiti ca canalul urechii este blocat. In unele cazuri, s-ar putea sa trebuiasca sa eliminati ceara din urechi de catre un medic.

• Urechea inotatorului- Cand apa ramane prinsa in canalul urechii, bacteriile se pot dezvolta in timp, ducand la o infectie numita in mod obisnuit „urechea inotatorului”. Acest lucru se poate intampla daca inotati in mod regulat, desigur, dar se poate intampla si daca va prindeti umezeala in ureche pentru perioade prelungite de timp, purtand casti intraauriculare sau dopuri pentru urechi. Daca aveti ureche de inotator, urechea poate aparea rosie, iritata si dureroasa. In unele cazuri, este posibil sa aveti puroi care curge din ureche si auzul se poate simtii putin infundat. In aceste situatii, este important sa va mentineti canalul urechii uscat si sa consultati un medic ORL care va poate furniza picaturi pentru urechi pentru a ajuta la tratarea infectiei.

• Necroza- Daca castile tale nu se potrivesc bine, poti deteriora pielea din canalul urechii in timp, ceea ce ar putea duce la necroza. Aceasta afectiune se intampla atunci cand exista prea putin flux de sange ca urmare a unei rani sau traume, astfel incat celulele pielii tale mor, lasand in urma leziuni sau tesut negru si maro. Daca simti orice presiune, durere sau jena in ureche, asta ar putea indica ca acele casti nu ti se potrivesc bine.

Ar trebui sa dormi cu castile puse?

Daca esti gata sa te pregatesti pentru urmatorul ciclu de somn, poti dormi cu casti doar daca esti dispus sa utilizezi castile supraear si sa mentii volumul redus atunci cand le porti. In mod normal, nu recomand sa porti casti in pat, dar daca ai casti supra-auriculare sau stilul cu banda, este mai bine pentru tine decat stilurile intra-auriculare. Cel mai bine ar fi sa folositi un difuzor extern. Daca observi ca urechile tale iti indica semne de infectie, de pierdere a auzului, iti sugerez sa vizitezi cat mia repede un medic specialist ORL.

Bibliografie:
1. https://health.clevelandclinic.org/sleeping-with-headphones/amp/
2. https://integraudio.com/side-effects-sleeping-with-headphones/