Fistula reprezinta o conexiune anormala intre doua organe sau compartimente interne ale organismului. Fistula recto-vaginala este conexiunea anormala formata intre portiunea inferioara a intestinului gros, numita rect, si vagin. Prin intermediul acestor conexiuni patologice, continutul intestinal poate trece in vagin.
In plus fata de simptomatologia deranjanta, acest tip de afectiune implica un stres emotional, ce poate afecta increderea in sine, intimitatea si relatiile cu cei din jur. Discutati cu medicul deschis despre semnele si simptomele ce va ingrijoreaza si urmati recomandarile acestuia cu privire la tratament.
In functie de marimea si localizarea exacta a fistulei, simptomatologia variaza. Astfel unele paciente au simptome minore, abia sesizabile, in timp ce altele experimenteaza probleme serioase de continenta si igiena.
Semnele si simptomele date de prezenta unei fistule recto-vaginale, includ:
• Trecerea gazelor, materiilor fecale, puroiului pe cale vaginala
• Secretii vaginale urat mirositoare
• Infectii urinare si ginecologice frecvente, recurente
• Iritatie si durere vulvara, vaginala si perineala
• Durere in timpul actului sexual
Mergeti la medic daca experimentati oricare dintre semnele si simptomele de mai sus, sau orice altceva ce va ingrijoreaza. Fistula poate fi primul semn de alarma a unei probleme mai serioase, din categoria patologiilor digestive. Identificarea cauzei fistulei este cheia atat in tratamentul acesteia, cat si in oprirea evolutiei unei alte boli.
Fistula recto-vaginala, fiind o conexiune patologica, apare in urma unor afectiuni, de cele mai multe ori fiind considerata complicatie sau stadiu evolutiv avansat. Fistula poate rezulta din:
• Leziuni in timpul travaliului si nasterii. Leziunile asociate cu nasterea sunt cea mai comuna cauza de aparitie a fistulei recto-vaginale. Acestea includ rupturi ale perineului ce se extind pana la intestin, infectii sau complicatii ale epiziotomiei. Acestea apar, de regula, dupa travaliile lungi, dificile si/sau complicate.
• Boala Chron. A doua cea mai comuna cauza de fistula recto-vaginala este boala Chron, o boala inflamatorie intestinala, in care tractul digestiv este inflamat. Majoritatea femeilor diagnosticate cu boala Chron nu dezvolta fistule, insa aceasta afectiune creste, cu siguranta, riscul.
• Tratamentul pentru cancer sau radioterapia in zona pelvina. O tumora maligna la nivelul rectului, cervixului, uterului, vaginului sau canalului anal vor avea nevoie de chimioterapie si/sau radioterapie. Acestea cresc riscul de aparitie a fistulelor pelvine, inclusiv fistula recto-vaginala, care se formeaza in primele 6 luni pana la 2 ani de la tratament.
• Interventiile chirurgicale pelvine. Operatiile anterioare asupra organelor din pelvis, precum rectul, vaginul, uterul sau anusul, predispun intr-o oarecare masura la fistule.
• Alte cauze. Mai rar, fistula poate fi cauzata de infectii anale si rectale, diverticulita, colita ulcerativa.
In plus fata de disconfortul continuu si afectarea emotionala, fistulele recto-vaginale se pot complica cu:
• Incontinenta fecala
• Probleme serioase de igiena
• Infectii urinare frecvente si raspandirea lor, ducand la bacteriemie
• Abces recto-vaginal, o suprainfectie ce poate deveni amenintatoare de viata
• Tumori benigne si maligne
• Recurenta fistulei, desi tratata corespunzator
Printre femeile cu boala Chron ce dezvolta fistula recto-vaginala, sansele de recurenta sunt si mai mari. Fistula se vindeca greu si pot aparea alte fistule mai tarziu.
In functie de fiecare caz, se vor alege teste paraclinice potrivite pentru diagnostic. Examenul fizic se va efectua la toate pacientele.
Examen fizic obiectiv
Medicul va efectua o examinare fizica cu scopul de a localiza fistula si a identifica complicatii precum tumora, infectii sau abces. Medicul va inspecta initial vizual vaginul, anusul si perineul, dupa care va palpa zona cu ajutorul manusilor sterile. Acesta se poate folosi de un instrument pentru a vizualiza fistulele situate profund, nevizibile cu ochiul liber, instrument numit proctoscop. Nu in ultimul rand, in suspiciunile tumorale sau de infectie, medicul va recolta o biopsie recto-vaginala, o proba mica de tesut pentru a fi analizata in laborator.
Teste paraclinice
Fistula nu este intotdeauna vizibila in timpul examenului obiectiv, din cauza pozitiei acesteia. Testele paraclinice sunt necesare pentru a confirma pozitia acesteia si caracteristici precum marimea, conturul, invazia.
• Teste de contrast. Se folosesc teste cu bariu, in care structurile de interes se coloreaza cu contrast.
• Examinare CT. Un CT abdomino-pelvin ofera mai multe detalii decat o radiografie clasica. Prin CT se poate determina si cauza fistulei, de cele mai multe ori.
• RMN. Acest test imagistic ne arata locatia fistulei, implicarea altor organe pelvine sau prezenta unei tumori.
• Ecografie anorectala. Aceasta utilizeaza unde pentru a obtine imagini ale rectului si anusului. Este utila in special daca se suspicioneaza leziunile de nastere ca fiind cauza fistulei.
• Manometrie anorectala. Prin acest test, se va evalua sensibilitatea si functia rectului. Acesta nu localizeaza fistula, dar poate fi util in planul de tratament al fistulei.
Simptomele date de fistula recto-vaginala pot fi cu adevarat deranjante si problematice, insa este important sa stiti ca tratamentul este deseori eficient. Tratamentul fistulei depinde insa de cauza acesteia, marimea, locatia si efectele pe care le produce asupra tesuturilor din jur.
Tratament medicamentos
Desi tratamentul este in principiu chirurgical, medicul prescrie cateva medicamente pentru a ajuta vindecarea fistulei si a va pregati pentru operatie:
• Antibiotice. Daca zona este infectata, veti fi tratat cu antibiotice cateva zile inainte de operatie. De asemenea, pentru a evita suprainfectia post-operatorie, se vor administra antibiotice in scop preventiv.
Interventie chirurgicala
Majoritatea pacientelor au nevoie de interventie chirurgicala pentru inchiderea si astfel vindecarea fistulei. Inainte de operatie, pielea si tesuturile din jur trebuie sa fie sanatoase, fara infectie sau inflamatie. Astfel, poate dura pana la 6 luni de la diagnostic realizarea interventiei, tocmai pentru a obtine vindecarea tesuturilor moi.
Operatia poate fi realizata de catre un chirurg ginecolog sau specializat in patologia colorectala, sau o echipa formata din cei doi. Scopul este indepartarea fistulei si restabilirea celor doua traiecte, rectal si vaginal, fara comunicare intre ele.
Fistula recto-vaginala este consecinta unor patologii digestive sau leziuni pelvine, si este o comunicare anormala intre rect si vagin. Simptomatologia este severa si afecteaza negativ viata pacientei, astfel ca diagnosticul si tratamentul devin absolut necesare. Tratamentul este chirurgical, de cele mai multe ori eficient, iar prognosticul este bun, mai ales in lipsa complicatiilor.
Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/rectovaginal-fistula/diagnosis-treatment/drc-20377113
https://www.healthline.com/health/rectovaginal-fistula