Procedura de radiofrecventa, sau ablatia prin radiofrecventa, este o procedura medicala nechirurgicala in care un anumit tesut este distrus prin intermediul caldurii unui curent alternativ. Radiofrecventa necesita de regula anestezie locala si/sau semi-sedare, pentru a asigura siguranta procedurii si confortul pacientului.
Neurotomia reprezinta lezarea intentionata a fibrelor nervoase, pentru a cauza degenerarea temporara a acestora. Scopul neurotomiei este de a ameliora durerea de origine nervoasa, numita si nevralgie.
Neurotomia prin radiofrecventa este astfel lezarea fibrelor nervoase cu ajutorul unui curent alternativ, de frecventa medie. Este cea mai comuna terapie pentru durerea cronica cu originea la nivelul spatelui, gatului si soldurilor. Poate fi utilizata si in cazul durerilor cronice de genunchi sau umar.
Avantajele neurotomiei prin radiofrecventa sunt perioada scurta de recuperare, eficienta procedurii si accesibilitatea relativ buna in multe grupuri populationale.
Neurotomia prin radiofrecventa este de regula realizata in cadrul terapiei durerii. Scopul este reducerea durerii cronice de la nivelul spatelui, gatului, soldurilor sau genunchilor, durere ce nu s-a ameliorat prin tratament medicamentos sau fizioterapie. De asemenea, in cazul pacientilor pentru care interventia chirurgicala nu reprezinta o optiune, neurotomia prin radiofrecventa poate fi salvatoare.
Medicul va poate recomanda neurotomia, daca aveti o astfel de durere:
• Durere care apare intr-o parte sau in ambele parti ale spatelui
• Durere ce iradiaza inspre fese si coapse, dar deasupra genunchiului
• Se inrautateste la miscare sau la ridicarea unor greutati
• Se amelioreaza in repaus, in pozitie de decubit dorsal
Sursa durerii cronice de spate o reprezinta nervii spinali, nervi situati la nivelul vertebrelor coloanei. Nervii sunt mijlocul prin care durerea este transmisa catre creier.
Majoritatea cazurilor de durere cronica provin din doua regiuni articulare ale coloanei vertebrale:
• Fatetele articulare sunt articulatii mici intre vertebrele coloanei, cu rol de a mentine coloana vertebrala dreapta, verticala. Aceste fatete au doi nervi conectati, si anume nervii ramurii mediale. Acesti nervi transmit durerea coloanei vertebrale catre creier.
• Articulatiile sacroiliace se gasesc la baza coloanei vertebrale. Nervii ramurii laterale sunt responsabili de transmiterea durerii de la acest nivel.
In timpul procedurii de neurotomie prin radiofrecventa, este utilizat un ac subtire, inserat la nivelul acestor nervi. Prin intermediul acului se transmite un curent electric, ce conduce caldura direct, la nivelul nervilor responsabili de durere. Procedura este sigura, intrucat acul folosit este de mare precizie, iar nervii sanatosi din apropiere nu sunt lezati.
In plus fata de durerea cronica, de etiologii diverse, procedura de neurotomie poate ajuta si pacientii diagnosticati cu urmatoarele afectiuni:
• Osteoartrita, o afectiune cronica a cartilajelor articulare, in care cartilajul se distruge si se subtiaza progresiv, cauzand durere intensa.
• Afectiuni vertebrale care rezulta din leziuni traumatice severe, precum cele din accidentele rutiere
Procedura de neurotomie implica anumite riscuri, precum:
• Parestezie temporara
• Durere temporara, la nivelul inserarii acului
Mai rar, pot aparea complicatii mai serioase, intra-procedurale sau post-procedurale, precum:
• Hemoragia
• Infectii
• Leziuni nervoase colaterale
Inainte de procedura
In primul rand, medicii trebuie sa determine daca sunteti un candidat potrivit pentru aceasta procedura, luand in calcul riscurile si contraindicatiile fiecarui pacient. Un specialist in durere va stabili daca puteti beneficia de neurotomie prin radiofrecventa.
Se pot efectua teste care sa evidentieze ca nervii asupra caruia se face de regula neurotomia, sunt nervii care provoaca durerea pacientului. Daca rezultatul este pozitiv, tratamentul prin neurotomie va poate aduce beneficii majore. Totusi, este important sa stiti ca neurotomia prin radiofrecventa nu este, de regula, prima linie de tratament al durerii. Aceasta este recomandata durerii refractare la medicatie, dupa perioade lungi de tratament medicamentos, si in cazul pacientilor cu contraindicatii chirurgicale.
Odata programata procedura, asigurati-va ca medicul cunoaste toate medicamentele pe care le luati, intrucat ar putea fi nevoie de intreruperea acestora inainte de procedura. De asemenea, incercati sa:
• Rugati pe cineva sa va conduca la procedura, si dupa procedura, catre casa
• Nu luati medicamente cu 2 ore inainte de procedura
• Nu fumati in ziua procedurii
In timpul procedurii
Neurotomia prin radiofrecventa este o terapie nechirurgicala, minim invaziva, ceea ce inseamna ca pacientii pot merge acasa in ziua procedurii, dupa cateva ore.
In timpul acesteia, veti purta un halat de spital de unica folosinta si veti fi intins cu fata in jos, pe o masa a unui aparat de radiografie. Veti avea montat un cateter venos periferic la nivelul bratului, cu ajutorul caruia veti primi medicatie inainte si in timpul procedurii.
La nivelul pielii, in zona in care va fi inserat acul de neurotomie, veti primi anestezice locale, pentru a va usura experienta. Medicul va utiliza un ghidaj radiografic pentru a insera acul intr-o zona precisa, limitata la nervul afectat.
Intreaga procedura dureaza aproximativ 30 de minute, plus 30 de minute de rapauz complet, imediat dupa. Regiunea inserarii acului poate fi amortita, dureroasa, in primele zile, deci este recomandata odihna si repausul fizic.
Dupa procedura
Odata incheiata neurotomia, veti fi dus intr-o alta camera a unitatii medicale, unde va puteti odihni pana la plecarea acasa. Dupa cateva ore sau in unele cazuri, dupa o noapte, medicul va va da acordul sa mergeti acasa, insotit de o ruda sau prieten. Cand ajungeti acasa:
• Utilizati un pachetel de gheata aplicat la locul injectiei, daca simtiti disconfort. Puteti sa mentineti gheata pana la 20 de minute, de cateva ori pe zi.
• Nu utilizati materiale incalzite pe zona injectiei
• Evitati sa faceti baie in primele 2 zile, ci alegeti un dus dupa 24 de ore
Neurotomia prin radiofrecventa nu este o solutie permanenta pentru durerea cronica. Totusi, rezultatele sunt deseori foarte bune, ameliorand complet durerea, timp de cateva luni pana la cativa ani. Durata de timp lipsita de durere difera de la pacient la pacient. Uneori insa, procedura poate sa nu amelioreze deloc durerea.
Neurotomia prin radiofrecventa este o procedura terapeutica, recomandata pacientilor cu nevralgii cronice, refractare la tratament medicamentos. Procedura prezinta riscuri minime si recuperare rapida, insa rezultatele sunt variabile si nu pot fi garantate inainte de efectuarea procedurii. Discutati cu medicul specialist despre o astfel de optiune pentru cazul dumneavoastra.
Bibliografie:
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/21051-radiofrequency-neurotomy
https://www.spine-health.com/treatment/injections/radiofrequency-ablation-rfa-facet-and-sacroiliac-joint-pain
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/back-pain/multimedia/radiofrequency-neurotomy/img-20005927